fbpx

Kõik mängurid on erinevad. Meile meeldib küll mängida, kuid need virtuaalsed teosed, millega otsustame veeta oma hilised õhtutunnid ja vabad hetked on eripalgelised ning tihti ei oska me isegi arvata, miks meile meeldib üks mäng, kuid teine mitte. Kui heita pilk Steami või näiteks PSNi sõbralistidele, siis isegi sealsete asukatega võrreldes läheb tihtilugu arvamus mängitavast ja mittemängitavast tugevalt lahku. Kuid millised olid kõige populaarsemad mängud Steamis 2014. aastal?

Ars Technica analüüsib mitmesugust müügi- ning mängimisstatistikat ning on Steam Gauge abiga pannud teist aastat järjest kokku statistika populaarseimatest, enim mängitud ja müüduimatest mängudest Steami keskonnas. Tegemist ei ole täielikku tõde edastava andmestikuga ning Ars Technica järgi võivad tulemused erineda reaalsetest näitajatest kuni 10%, kuid sellest hoolimata annab nimekiri piisavalt suure ülevaate sellest, mis Steamis ja PC mängude maailmas toimub. Nimekirjast on puudu kaks Valve enda toodetud ülipopulaarset mängu, DOTA 2 ning Team Fortress 2, sest nende kohta ei saadud infot kätte.

Alustada tuleb loomulikult peamisega: mis mängu soovisid Steami kasutajad eelmisel aastal kõige enam omada?

steam-gauge-2014-FINAL.001-640x640

Seda edetabelit juhib ülekaalukalt free-to-play zombi-elluäämismäng Unturnedmis on segu mängudest nagu Day-Z ja Minecraft.

Edasi võtame ette teosed, mida mängitakse ja mida ei mängita. Järgnev edetabel näitab, et Steam soosib hoarder-sündroomi – laetakse alla suur hulk mänge, millest paljud on ka tasuta, kuid tihti ei jõuta neist enamikku mängida.

steam-gauge-2014-FINAL.002-640x640

Antud nimekirja on sattunud ka sellised mängud, mille hind on teistega võrreldes soolasem. Näiteks Dark Souls II, Call of Duty: Ghosts ning isegi mänguarendajate poolt eelmise aasta parimaks mänguks nimetatud Middle-earth: Shadow of Mordor.

Jätame aga tasuta mängud kõrvale ja vaatame lähemalt neid teoseid, mis rahakoti kallale kipuvad. Nende mängude statistikas väheneb märgatavalt mängurite hulk, kes on omale mängu ostnud, aga pole seda kordagi käivitanud. Erandina saab välja tuua mängu Civilization: Beyond Earth.

sg2014-update.001-640x640

 

Tasuta kraam valitseb Steami kasutajate mängukogusid, kuid vaadates seda, millistele mängudele keskmiselt kõige enam aega kulutatakse, hakkavad ülekaalukalt silma klassikalisema ärimudeliga teosed.

steam-gauge-2014-FINAL.005-640x640

Sellesse nimekirja sattus ka mänge, mis pole leidnud laialdast positiivset vastukaja, nagu The Elder Scrolls Online ja The Crew. Pika puuga võimutseb esimesel kohal Football Manager 2015. Küllap on siis tegemist väga hea mänguga.

Ars Technica lehel leidub veel statistikat, mis võib huvi pakkuda mänguritele, kes tahavad näiteks võrrelda, kui palju ühtivad nende mängueelistused masside arvamusega. Isiklikult pean aga lisama, et minu lemmikud ja enim mängitud mängud jäid nende nimekirjade esimestest kaugele maha ning paljusid ülekaalukaid võitjaid ei ole ma isegi mitte proovinud. Kas sinu lemmikud sattusid nimekirjadesse?

Allikas: Ars Technica