fbpx

Gamergate jõuab kinolinale

Oli vaid aja küsimus, millal Hollywoodi filmimogulid avastavad enda jaoks seksismi, vägivalda ja surmaähvardusi täis mülka, mil nimeks Gamergate. Liikumine oli kõige aktiivsem umbes aasta tagasi ning viimase kaheteist kuu jooksul ei ole see tihti uudisekünnist ületanud. See ei tähenda aga, et Gamergate oleks kuskile kadunud. Mängutööstuses aktiivsed naised, nagu Zoe Quinn, Anita Sarkeesian ja Brianna Wu, peavad kohati jätkuvalt silmitsi seisma intensiivse seksismiga. Nüüdsest on asjasse segatud ka Hollywoodi filmigurud, kes on otsustanud tuua kinolinale Zoe Quinni poolt kirjutatud memuaari „Crash Override: How To Save The Internet From Itself“. Kuulu järgi võime Quinni rollis näha ei kedagi muud, kui Scarlett Johanssonit.

rsz_sarkeesian
Anita Sarkeesian

Gamergate’i skandaal kulmineerus eelmise aasta teises pooles, kui mänguarendaja Zoe Quinni ja tema toonase poiss-sõbra Eron Gjoni suhe leidis õnnetu lõpu, mille tulemusena postitas mees Quinni kohta internetti laimavaid materjale. Väidetavalt oli Quinn teda petnud mitme teise mehega, kellest üks oli Kotaku ajakirjanik Nathan Grayson. See omakorda tõstatas küsimusi mängude loojate ja mängude kajastajate vaheliste intiimsuhete eetilistest tagamaadest. Õli lisas tulle asjaolu, et mängupress ei kirjutanud Gjoni süüdistustest, mis andis alust arvata, et mänge kajastavad veebileheküljed üritavad juhtumit kinni mätsida. Oma väljaütlemistes propageeriski ennast Gamergate’iks tituleerinud liikumine suuremat kontrolli mängužurnalismi üle, tegudes laskuti aga kiiresti räige seksismini, surmaähvardusteni ning paljuks ei peetud ka inimeste isiklike andmete häkkimist ja avalikult internetti postitamist. Taoline vägivaldne reaktsioon suutis lisaks arutelule mängutööstuse ja -ajakirjanduse eetiliste seoste kohta tõstatada päevakorda ka mängija identiteedi ja selle muutumise ajas. Küsiti näiteks, kes üldse on „mängur“ ja mida selle grupiga samastumine endaga kaasa toob. Gamergate’i skandaali tagajärjel on mitmed mängudele pühendatud veebilehed teinud korrektuure mängude arvustamise protsessis, seletades näiteks täpsemalt lahti, kuidas arvustamine toimib ning miks teatud mängu just taoliselt hinnati.

Mõistagi on raske öelda, kas Hollywoodi adaptsioon Quinni raamatust suudab rahuldavalt käsitleda nii mänguajakirjanduse eetika kui ka mängija identiteediprobleemi. Teadupoolest ei saa olema tegu esimese Gamergate’i skandaali ekraniseeringuga. Otsa tegi lahti USA krimisari „Law & Order SUV“, mille Gamergate’i teemaline episood lasi märgist mööda nii suure kaarega, et on raske öelda, kuhu algselt üldse sihiti. Mina ei julge filmile aga suuri lootusi panna. Tõenäoliselt ei saa tegu olema mängija olemuse ja ajakirjanduseetika analüüsiga, vaid pooleteisetunnise põnevikuga sellest, kuidas Scarlett Johanssoni netifoorumites kiusatakse. Ühest küljest on sellest mõistagi kahju, kuna film ei jõua arvatavasti probleemi tuumani, vähemalt mängijate jaoks. Teisalt on see aga arusaadav, kuna see film, mis jõuaks mängukogukonna jaoks asja ivani, ei müüks tõenäoliselt väga palju kinopileteid.

ARLINGTON, MA - OCTOBER 21: Brianna Wu, software engineer and the found of Giant Spacekat, which makes games with female protagonists. Wu is one of three woman targeted for abuse and death threats by the gaming community after posting online about the misogony in the gaming industry. (Photo by Joanne Rathe/The Boston Globe via Getty Images)
Brianna Wu

Lõppude lõpuks toob Hollywoodi film siiski Gamergate’iga kaasas käiva seksismi miljonite inimeste silme ette ning see saab olla ainult positiivne. Avalik hukkamõist kinolinal aitab mängumaailmas toimuval jõuda publikuni, kes sellest varem teadlikud ei olnud ja nii veelgi enam gamergatelastele kaikaid kodaratesse loopida. Pole veel teada, millal saame minna kinno filmi vaatama, kuid Quinni memuaarid peaksid lugejateni jõudma 2016. aasta septembris.

Allikas: Deadline