fbpx

Alustame uut artiklite seeriat, kus räägime milliseid osi ja miks võiks kindla eelarvega inimene oma ise kokkupandud arvutisse sisse panna. Selliseid juhendeid tehakse ookeani taga päris palju, kuid neid uurides saame aru, et Eestis (ja ka mujal Euroopas) on arvutijuppide hinnad keskmiselt 20%+ kõrgemad. Sellel on mitu põhjust, näiteks erinevad impordi- ja muud tasud (seatud nii Euroopa Liidu, Eesti riigi kui ka edasimüüjate poolt).

Esimeses artiklis püüame kokku panna arvutit 600€ eest. Selle juhendi eesmärgiks on teha valmis arvuti, mida saaks olemasoleva monitori või teleri külge ühendada ning pärast Windowsi installeerimist kasutada masinat olemasolevate lisavahenditega (klaviatuur, hiir). Vajaduse korral saab 20-30€ eest uue sisendseadmete komplekti juurde muretseda.

Arvutiosi valime Arvutitarga veebisaidilt. Antud poodi eelistan, kuna oman isiklike kogemusi nii Arvutikeskuse kui ka Arvutitargaga juba väga ammusest ajast. Samuti on juppi mugavam tagastada praagi korral, kui kõik on ühest kohast ostetud (vajadusel saab minna koha peale probleemidele lahendust otsima).

Soovi korral saate muidugi soetada arvutiosi teistelt veebilehtedelt, tellida välismaalt või osta kasutatuid komponente. Käesolevas artiklis tugineme Arvutitargas müüdavate juppide hindadele.

Siin on terve arvutikomplekt ilma hindadeta, komplekteerimisel kasutasime pcpartpicker.com veebilehte (videokaardi valikut täpsustame artikli lõpus).

600eu pc

Protsessor

Protsessoriks valisime Intel i3 6100 – kahetuumalise (kuid lõimtöötluse ehk multithreading tehnoloogiaga) 3,7 Ghz-il töötav SkyLake CPU. Muidugi oleks i5 parem, kuid Full HD resolutsiooni ja 60 FPS jaoks teeb see protsessor oma hinna eest eeskujuliku tööd. Uut jahutit protsessorile pole mõtet panna, kuna ülekiirendada seda ei saa ning selle keskmine eraldatav soojus on umbes 50 vatti. Seega üleliigset soojust, mis vajab hajutamist, eriti pole.

Hind hetkel: 120.90€

i3 6100

Emaplaat

Järgmiseks on emaplaat, mis on tihtipeale arvuti kokku panekul suur murekoht. Algajad kipuvad ostma liiga kallist emaplaati ning vähese kogemusega inimesed liiga odavat. Arvutiehituse veteran aga oskab valida sellist emaplaati, mis vastab tema nõudmistele ning mis saab teiste arvutikomponentidega ilusasti läbi. Siinkohal sai valitud MSI B150M Pro-VD emaplaat, millel on mänguriarvuti jaoks kõik vajalik olemas: USB 3.0 ja 2.0 pordid, andmekandjate lisamisvõimalus kuue SATA III pordi näol, PCIe 3.0 x16 pesa videokaardi jaoks ning isegi mõned lisa PCIe pesad näiteks WiFi kaardi jaoks. Emaplaadil leidub isegi kallitele emaplaatidele omane EZ Debug LED, mis võimaldab lokaliseerida probleemi allika protsessori, muutmälu või videokaardi tehnilise vea korral.

Taolise emaplaadi ja CPU kombinatsiooni puhul on hea riistvara uuendamisvõimalus: i3 6100 saab valutult vahetada i5 6400 või 6500 vastu. i5 protsessorid sobivad ideaalselt mänguriarvutite jaoks.

Hind hetkel: 65.90€

msi b150m pro-vd

RAM

Järgmiseks jupiks on operatiivmälu: isiklik kogemus on näidanud, et eriti madalama eelarvega arvutite puhul ei ole muutmälu bränd väga oluline. Üks 8 GB’ne DDR4 tüüpi RAM on paras valik madala hinnaklassi arvuti jaoks. Lähiajal peaks sellise mahuga muutmälust mängude jooksutamiseks täiesti piisama. Vajaduse korral saab muretseda juurde teise võrdväärse mahuga plangu, mida emaplaati torgata.

Hind hetkel: ~35€

Andmekandja

Andmekandjaks valisime 1 TB Western Digital Caviar Blue kõvaketta, mis on juba pikka aega turul olnud ning kriitikud on selle kohta öelnud nii mõndagi head. Tegemist on korraliku andmekandjaga vähenõudliku mänguri jaoks. SSD soetamist etteantud eelarve kahjuks ei kannata. 50-60€ võrra oma eelarvet suurendades saab ühe SSD lubada, mis mahutaks endasse eelkõige operatsioonisüsteemi ja sellega seonduva (mis on SSD vaieldamatult kõige parem kasutusviis). Pooljuhtkettaga varustatuna maksaks kõnealune arvuti 650€.

Kõvaketta hind hetkel: 54€

Korpus

Arvutikorpus on jällegi teema, mille üle tihti vaieldakse. Siinkohal sai valitud must BitFenix Nova aknaga korpus, kuid arvuti kokku panekul võib vabalt kasutada mõnd muud mid-tower tüüpi korpust. Peab arvestama, et korpuses on kaks ventilaatorit, kuid emaplaadil on ainult üks ventilaatori pesa, nii et ventilaatorite jaoks peab ostma laienduskaabli või täpsustama, kas neid saab ühendada ilma selleta.

Hind hetkel: 33€

case

Toiteplokk

Üks väga oluline (kuid tihtipeale alahinnatud) arvutijupp on toiteplokk. Seoses tänapäevaste graafikakaartide (tüüpiliselt kõige rohkem elektrit tarbivate arvutiosade) energiasäästlikusega ei ole meil enam vaja 750 vatiseid toiteplokke: piisab ka 400-500 vatist. Toiteplokkide valik oli Arvutitarga lehel millegipärast vägagi nigel, kuid see EVGA 500W (80+) on väga korralik ning toidaks kõiki meie arvutijuppe.

Hind hetkel: 45.90€

evga psu

Videokaart

Viimaseks jätsime videokaardi. Mänguriarvuti kokku panekul tekib suurim dilemma just videokaardi valikul: AMD või Nvidia? Otsustasime, et jätame valiku teile. Selle arvuti jaoks parimad valikud oleksid RX 470 4 GB ning GTX 1060 3 GB versioonid. Igal kaardil on omad plussid ja miinused:

AMD RX 470

+ 4 GB videomälu
+ tänu GCN arhitektuurile jooksutab Vulkan ja DirectX 12 API toega mänge sujuvamalt
– tarbib rohkem elektrit (töötades keskmisest kuumem)

Nvidia GTX 1060

+ energiasäästlik (seetõttu ka vaiksem ning eraldab vähem soojust)
+ DirectX 11 API toega mängude jooksutamisel on 10-15% nobedam
– 3 GB jagu videomälu

Nvidia videokaardi vähene videomälu võib paari aasta pärast osutuda probleemiks, kui mängudes anti-aliasing funktsioon sisse lülitada (peidab pikslid teravatest servadest ekraanil). Mõlemad maksavad keskmiselt sama palju.

Hinnad hetkel:
RX 470 4 GB – 237€;
GTX 1060 3 GB – 235€

470 1060

Meie arvuti lõpphinnaks on umbes 590€. See arvuti veab välja kõiki tänaseks päevaks ilmunud mänge high või ultra sätetel ning järgmise paari aasta jooksul ilmuvaid mänge medium või high sätetel. Masin tagab pildi resolutsiooniga 1920×1080 ning keskmise kaadrisageduse 60 FPS kandis. Muidugi sobib antud masin lisaks mängimisele ka kõikide muude tavaülesannete täitmiseks.

Loodame, et see artikkel on abiks arvutijuppide valimisel. Järgmises osas valime komponente 800€ maksvale masinale, nii et hoidke silmad lahti!