fbpx

Täiendus: PCI-SIG konsortsium võttis allika artikli autoritega ühendust ning ütles, et esialgne informatsioon oli vale – lisatoide PCI Express pesale tuleb emaplaadi lisatoitesisenditest, mitte PCIe pesast. Hetkel ei ole kindlat informatsiooni, mis PCIe 4.0 elektri läbilaskevõimsus on, aga oletatakse, et see on ikkagi 75 vatti (allikas: tomshardware)

Meie originaalne artikkel:

Hiljuti ilmus infot uue PCIe standardi kohta, mis kannab nime PCI Express 4.0. Kes ei ole varem sellega kokku puutunud, siis PCIe pesa on koht emaplaadil, kuhu pannakse videokaart (ja mitte ainult!).

pcie

Tihtipeale on PCI Express standardite uuenemine toonud kaasa ainult mälu läbilaskevõime suurenemise, kuid sel korral ei ole see ainus täiustus. Richard Solomon, PCI-SIG (konsortsium, mis annab PCI Express seadmetele kvaliteedimärgise) asepresident, rääkis tomshardware toimetajaga ning kinnitas, et uue PCIe 4.0 standardi puhul saab näha (lisaks mälule) ka elektrivõimsuse läbilaskevõime suurenemist. Mida see tähendab?

pcie 2

Hetkel laseb PCIe pesa läbi maksimaalselt 75 vatti, mistõttu graafikakaardid, mille kogu plaadi võimsus (total board power ehk kogu trükkplaadi võimsus) on 75 vatti või alla selle, ei vaja toitejuhet, nagu näiteks GTX 750 Ti või ka mõned GTX 950 versioonid. Vastasel juhul vajab aga videokaart lisasisendit, mis, lisaks emaplaadilt tulevale 75 vattile, toidaks kaarti. Selle juures peab mainima probleemi uue AMD RX 480 videokaardiga, mis ilmnes lähipäevil peale kaardi turule tulekut: mõned arvustussaidid näitasid, et kaart võib võtta PCIe pesast kuni 90 vatti, kuid lubatav maksimum on 75 vatti. Kuigi see sai parandatud tarkvaradraiveriga, võttis PCI-SIG AMD RX 480 referentsmudelitelt PCI standardite kvaliteetmärgise ära. Lõppude lõpuks polnud see nii suur probleem, kuid millest sügavamalt võib rääkida mõni teine päev.

rx 480 pcie power

PCI Express 4.0 tõstab maksimaalset lubatud elektrivõimsuse läbilaskevõimet 75 vatilt minimaalselt 300 vatini, Solomoni sõnade järgi võib see olla ka 400-500 vatti. Arvutientusiastide jaoks tähendab see seda, et enamus videokaarte (k.a. uus GTX 1080 ja isegi Pascali arhitektuuril põhinev lipulaev Titan X) ei vajaks enam üldse toitesisendit. Graafikakaartide vahetus hakkab toimuma veelgi lihtsamalt – võtad kaardi välja ja paned uue sisse, vajadus jännata juhtmetega jääb täiesti ära. Mälu läbilaskevõime suurenemine peaks aitama Nvidial lahti saada ka SLI-sildadest, mida AMD videokaardid ei kasuta juba mitmeid aastaid. PCIe 4.0 kahekordistab mälu läbilaskevõimet, nii et loodetavasti läheb ka SLI austajate elu lihtsamaks.

Uus standard lubatakse turule 2017. aastal.

Allikas: tomshardware.com