fbpx

GTA V

Grand Theft Auto on üks kõige edukamatest videomängude seeriatest. Ei tarvitse isegi kodumaalt kaugemale vaadata, et näha tema püsivat populaarsust – kohaliku elektroonikapoeketi Euronics-i mängumüügi edetabeli tippus valitsevad eelkõige just selle seeria erinevad osad, olenemata nende ilmumise aastast või platvormist. Selle najal võib väita, et eestlasest mängur ning Grand Theft Auto sobivad kokku nagu sukk ja saabas. Pole ka ime, et sarja viienda osa ilmumist niivõrd palavikuliselt oodati. Kindlasti aitas haibile kaasa ka mängu arendaja Rockstar-i „ihne“ infojagamine – 2012 .aasta keskpaigast poetati rahvale aeg-ajalt mängust vaid mõni üksik pildike ning rohkem infot hakkas lekkima alles mõned kuud enne mängu ilmumispäeva. Mängu oodati pingsalt ja pikalt, ent kas GTA V oli ootamist väärt?

GTA V
Rikkur Michael, gängster Franklin ning maakas Trevor

GTA seeria mängude suurimaks trumbiks on alati olnud mängijale antav suur tegevus ja -valikuvabadus. Mängijale antakse võimalus sooritada erinevaid missioone, mis arendavad edasi mängu keskset lugu, või siis minna linna peale uudistama, olgu selle eesmärgiks autode ärandamine, niisama möllu korraldamine või vaatamisväärsustega tutvumine – GTA mängumaailmas on alati mida teha, eriti veel kui abiks võtta isiklik piiramatu fantaasia. Õnneks ei pea seda kohe käiku laskma, sest tegevust on arendajad mängu sisse peitnud küllaga – lisaks 69 põhimissioonile, arvukatele kõrvalmissioonidele ning suvalistele juhtumistele on veel ka muidugi arvukad võidusõidud, kogutavad esemed, võimalus mängida golfi ja tennist, võtta osa triatlonidest ning paljudest – muudest tegevustest. Kõik need tegevused on avatud maailma laiali pillutud, mis seepuhku on taaskord tagasi toodud San Andrease maakonda ning Los Santos pidavat olema suurem, kui kõik eelmiste mängude maailmad kokku. Kogu selle toreduse avastamiseks on valida tohutult suure hulga erinevate sõidukite vahel: autod, mootorrattad, jalgrattad, lennukid, helikopterid. Esmakordselt on GTA seeria mängus allveelaevad ja muud unikaalsed sõiduvahendid maal, õhus või vees liiklemiseks.

Esimest korda seeria ajaloos ei ole mängija kontrolli all üks, vaid tervelt kolm tegelast: rikkur Michael, gängster Franklin ning maakas Trevor. Igaüks neist on erineva taustaga ning unikaalse oskusega, mis on jällegi selle mänguseeria mängu jaoks esmakordne nähtus. Michaeli erivõimeks on tulistamisel aja aeglustumine , et saaks paremini sihtida, Franklin kasutab aja aeglustumist keerukate sõidumanöövrite elluviimiseks. Trevor läheb tulevahetuse ajal peast segi ning omandab paksu naha ja võimsama laskemoona. Kolme meest kokkusiduv lugu ei ole küll kirjanduslik meistriteos, ent selles vallas ei ole GTA kunagi hiilanud ning pole selle poole ka kunagi püüelnud. Pearõhk on hoopis tegelastel ning nende vahelistel suhetel ja dialoogidel. Siinkohal tuleb nentida, et on tehtud väga head tööd. Tihti peale on dialoogid humoorikad ja neid kuulates on suu muigel ning vahel ajavad need lausa valju häälega naerma.. Kindlasti on suurt kiitust väärt näitlejad, kes andsid tegelastele hääled. Eelkõige Trevorit kehastav Steven Ogg, kelle rollisooritust võiks pidada lausa fenomenaalseks.

Leekide taustal Trevor
Leekide taustal Trevor

Visuaalselt on edasiminekut võrreldes eelmise osaga küll näha, ent samas ei varjata fakti, et mäng jookseb siiani samal mängumootoril, mida kasutati ka sarja eelmistes mängudes. Sellest on aga välja pigistatud kõik mis võimalik, et luua suur, värviküllane, võimalikult detailide rohke maailm. Muidugi ei puudu ka avatud maailmaga mängude kohustuslikud elemendid, ehk naljakad glitch-d ja vead, ent minu silmad tuvastasid vaid mõnda üksikut viga.

Kokku tuli mänguaega umbes neljakümne tunni jagu, sinna hulka kuulusid põhimissioonide ning mõningate kõrvalmissioonide ning muude tegevuste täitmine.

GTA 5Eraldi on mängul olemas veel ka internetipõhise mitmikmängu funktsioon, mis oli esimestel päevadel siiski valdavas osas rivist väljas ning see tekitas nii mänguritele kui ka arendajatele mitu halli juuksekarva juurde. Praeguseks on juba mõningat aega kõik eeskujulikult toimunud. Üldjuhul on mitmikmäng päris lõbus, ent pigem tuleks sõbrad kaasa haarata. Mäng on oma raha väärt ka ilma mitmikmängu osata, seega võib mitmikmängu funktsiooni pidada boonuseks põhimängule. Mitmikmängu ilmumisel kuulutati välja, et selles on üle 500 erineva missiooni ning hiljem tuleb neid juurde (tõenäoliselt DLC-de näol), ent need inimesed, kes lootsid, et lubatud 500 missioonist on igaüks unikaalne ning on sama mõõtu mis üksikmängu missioonid, pidid pettuma. Mängijale pakutakse külluses erinevaid võidusõite, kõikvõimalikke tulevahetusi, langevarjuhüppeid, mini-missioone kahe erineva võistkonna vahel ja palju muud.

GTA 5

Tänu suurele, avarale maailmale ning rohkelt tegevusi pakkuvatele üksik- ja mitmikmängule on põhjuseid virtuaalsesse San Andrease maakonda naasmiseks enam kui küllaga. Ka nüüd, mitmeid kuid hiljem, leian ennast aeg-ajalt Los Santose tänavatelt. Minu motiivid ei pruugi olla selged, minu tegevuskava pole planeeritud, ent neetud – mul on paganama lõbus!