fbpx

Murdered: Soul Suspect

Airtight Games’i Murdered: Soul Suspect meenutab vägisi Telltale Games’ile omast mängumehaanika stiili, mida stuudio videomängudes The Wolf Among Us ja The Walking Dead rakendab. Ühtlasi on Murdered: Soul Suspect’is ka ohtralt elemente, mis tuletab meelde Quantic Dream’i eelmise aasta suurejoonelist teost Beyond: Two Souls. Antud mängude vägagi tuntavast mõjusfäärist sõltumata on Murdered: Soul Suspect tervikuna üpriski iseseisev. Kui väga täpseks minna, siis Airtight Games kui vähese produktiivsuse ja tuntusega stuudio on saanud hakkama püüdlikult unikaalsevõitu mänguga, mis kipub kahjuks liigagi tihti omaenda lõpuni viimistlemata terviku otsa koperdama. Erinevalt Telltale’i ja Quantic Dream’i mängude mängijapoolse piiratud liikumisega stiilist, pakub Murdered: Soul Suspect’i üleloomulik mõrvamüsteerium ohtrat liikumisvabadust, kuid astub paraku oma vähese viimistluse tõttu pidevalt lahtiste paelte peale ja kukub nina vastu asfaldit valusalt veriseks.

article_post_width_Murdered_Soul_Suspect_Joy

Tegemist on peamiselt kolmanda isiku vaates õuduspõnevikuga, mis leiab aset Salemis ja mille keskmes on rahutu hingena omaenda mõrva lahendav politseiuurija Ronan O’Connor, kes külmavereliselt linna terroriseeriva sarimõrtsuka poolt ära mõrvatakse. Ronani tapjaks on kurikuulus sarimõrtsukas Bell Killer ehk Kellamõrvar, kellele on suudetud luua vägagi efektne ja võigas salapära. Mõrvamüsteerium keerutab üles ka reaalse Salemi linna ajaloo kõige eripärasemad ja jõledamad sündmused, mille poolest antud linn kõige enam tuntud on – kurikuulsad Salemi nõiaprotsessid.

Murdered: Soul Suspect viib mängija kahe maailma vahele, andes peategelasele võimaluse allutada mitmeid eriilmelisi võimeid, mida saab edukalt müsteeriumi eri etappide lahendamiseks kasutada. Meie maailma ja teispoolsuse vahel sipleva kummitusena suudab Ronan astuda läbi füüsiliste objektide ja neid ka vajaduse korral liigutada. Samuti saab lugeda inimeste mõtteid ja neid mõjutada. Need on põhilised, aga ka kõige olulisemad isehakanud kummitusdetektiivile omased võimed, mille abil mängija varieeruva tähtsusega mõistatusi ja poleemilisi küsimusi lahendab, et oma mõrvari kaugenevale varjule valgust heita. Kummitusena avaldub mängija silme ees ka osa linna karmist minevikust, mis eksisteerib olevikuga külg külje kõrval. Salemi linna minevik on täis haiglaslikke koledusi ning puhtinimlikke, kuid siiski halvasti lõppenud kannatusi, mille tõttu piinatud hinged ei suuda või ei taha edasi liikuda.

Murdered-Soul-Suspect-Buried-5

Murdered: Soul Suspect on üleloomulik film noir kummituslugu, mis rabeleb julgelt mitmel rindel. Mäng püüab pakkuda mängijale kaasahaaravat lugu ja tegelasi ning põnevat mõistatamist ja vaba avastamisrõõmu, mida toetab episoodiline uurimismetoodika ja kummitusdetektiivile omaste ägedate võimete pidev ärakasutamine. Visuaalselt ja stilistiliselt on Murdered: Soul Suspect eelkõige nagu Remedy Entertainment’i Alan Wake’i ja Telltale’i The Wolf Among Us’i ühine armuvili. Suures osas saan taolist saadust ka igati kiita, kuigi kõik sõltub muidugi mängijast endast, mis tähendab seda, et mõne jaoks võivad mängu toreda stiili ja mehaanika kitsaskohad kohutavalt närvidele käia. Graafiliselt on Airtight Games’i värskeim üllitis noir loole omases kontekstis väga kaunis vaatepilt. Eelkõige sooviksin kiita üleüldist rusuvalt jahedat atmosfääri ja põhitegelaste animatsioone mängu vahevideotes. Kui vahevideod välja arvata, on tegelaste üldine animatsiooni tase kahjuks nauditav ainult kaugelt.

Murdered: Soul Suspect panustab kõige enam oma loole ja unikaalsena esitletud mängumehaanikale, kuid mõlemas valdkonnas suudetakse vaatamata rikkalikule potentsiaalile maanduda kohati ikka väga keskpärastel radadel. Suureks miinuseks on pidev korduselement vägagi olulistes ja ohtrates segmentides, kus saladuste välja juurimise metoodika muutub kiirelt üksluiseks, sest müsteeriumite lahendamine sõltumata erinevast ajast ja kohast on ikkagi väga sarnase ülesehitusega. Esialgu vägagi põneva ja unikaalsena tunduv mängumehaanika muutub seega mõne aja pärast kahjuks korduvaks ja tüütuks. Kummitusele omaste võimetega kõrvaliste inimeste pealtkuulamine ja mõjutamine ning füüsilise maailma manipuleerimine ja eksinud hingede abistamine on küll küllaltki vaheldusrikkad, kuid kahjuks muutuvad needki elemendid liigagi kiiresti korduvaks jadaks.

murdered_soul_suspect_07-626x352

Peategelase lugu on kohati väga klišeeline, aga siiski igati toimiv lugu karmist minevikust, ootamatult saabunud õnnest ja karjuvast traagikast. Ka kõrvategelased suudavad etteaimamatult kiiresti hinge pugeda. Siinkohal võin julgelt tõdeda, et üldtuntud tegelased ja nende rännakud ei pruugi üldsegi nii klišeelised olla, kui esialgu tundub. Nii et alati tasuks kasvõi mingisugunegi võimalus anda. Samuti on ka sadistlik mõrvadejada ning nende eest vastutava Kellamõrvari lugu täis teravat pinget ja innustavat salapära. Salemi linna öised tänavad, hooned, kirikud ja surnuaiad on oma atmosfääri poolest paeluvad ja lubavad nautida kogu kompotti märksa rohkem, kui see tegelikult väärt on.

Murdered: Soul Suspect pakub vinget mänguelamust ja lugugi on täitsa põnev, kuid hoiatan, et tuleb valmis olla pettumusttekitavateks keskpärasusteks, mis lausa püüavad rikkuda kogu mängu üldmuljet. Ärgem laskem neil end heidutada, Murdered: Soul Suspect väärib proovimist.