fbpx

Kui rääkida kõige kirkamatest tähtedest 90ndate popmuusikataevas, ei saa mainimata jätta ikoonilist tüdrukutebändi Spice Girls. Aastal 1994 moodustatud viieliikmeline, ainult tütarlastest koosnev grupp tõusis kiirelt tippu. Nende kauamängivaid saatis meeletu edu ning müüginumbrid kinnitasid nende koha muusika ajaloos. Midagi nii fenomenaalset polnud Suurbritannia näinud peale biitleid ning Spice Girls oli parim uus asi peale viilutatud leiba. Seega pole ka ime, et oma populaarsuse tipul sünnitas bändi eksistents hulgaliselt kõrvaltooteid, nagu täispikk mängufilm, nukud, maiustused ning muidugi ka videomäng, mis kannab nime Spice World, kus on esindatud kõigile tuttavad vürtsitüdrukud, nagu Baby Spice ja, umm…Victoria Beckham…ja need ülejäänud kolm.

spiceworld3

Nagu loogiliselt järeldada võib, on tegu mänguga, mis on tihedalt muusikaga seotud. Ent erinevalt paljudest teistest taolise suunitlusega teostest, mis reeglina kipuvad kalduma rütmimängude valdkonda, on Spice World iseäralik kurioosum. Mäng on jaotatud kuueks (neljaks) erinevaks sektsiooniks; sulgudes olev parandus tuleneb asjaolust, et manuaalis uhkelt välja toodud kuuest elemendist ainult neli on nö. „mängitavad“. Need sekstioonid on:

Mixing Room – Vast kõige kentsakam sektsioon kogu mängu juures. Esimese asjana lendleb ekraanil kolmest pallist koosnev cool tüüp, kes mingil veidral põhjusel näitab enda kätega veidrat kujutist (vähemalt selle algust, ma ei tee nalja). Järgmisena antakse mängijal valida viie erineva tuntud Spice Girlsi loo vahel. Peale valikut kukub ekraanile 9 kuubikut, millel eelnevalt enda poolt valitud ebaharilikes proportsioonides vürtsitüdrukuga ringi hüpeldes tuleb moodustada endanäoline miks. Kujutame ette ühte täiesti tavalist soundboardi, kuid mille klipid on eriti kehva helikvaliteediga ning mis lõppevad poole lause pealt. Lisaks on ilmselgelt taotletud mitmekülgsust, mille tõttu ei sobi ühe laulu erinevad klipid omavahel eriti hästi kokku ning kui sellest kõigest jääb veel väheks, lisab viimase tõrvatilga pettumuste (mitte, et minu lootused selle mängu suhtes oleks kunagi kõrged olnud…või üldse eksisteerinud) meepotti asjaolu, et järgmise sektsiooni lahtilukustamiseks on vaja kokku panna u. 20 klipi pikkune miks.
Laisk lahendus mängijale: Pane rivisse 20 ühesugust klippi aja maksimaalseks kokkuhoiuks.

spiceworld2

Dance Practice – Olgu öeldud, et tantsuproovi sektsioon ei avane enne, kui miks on valmis; uskuge mind, ma maadlesin miksimisega tükk aega, sest olemuselt lihtsatel mängudel on halb komme totralt arusaamatud olla…või siis on asi minus. Maakera kujuline peamenüü, millel tuleb oma hiiglasuure pea, ent väikese kehaga vürtsitüdrukuga ringi tammuda, pole samuti koheselt arusaadav…või siis on asi minus. Taaskord. Tantsuproovi juurde tagasi tulles saab nentida, et tegu on ehk Spice Worldi kõige mängulisema osaga. Kasutusele tulevad PlayStationi neli põhinuppu ning lihtlabane rütmimängu kontseptsioon – peab vaid vajutama õiget nuppu selle kujutise ekraanile ilmumise hetkel. Tantsuproovi eesmärk on õpetada mängijale erinevaid neljaosalisi nupukombinatsioone, mis tähistavad erinevaid tantsuliigutusi. Et vürtsitüdrukutele kõik meelde jääks, on neile abiks tulnud suurte päikeseprillidega ja massiivse afrosoenguga Disco King.
Laisk lahendus mängijale: Mängi mängu nagu peab.

Dance Record – Tantsu salvestamine eeldab seda, et mängija on proovis õpitud nupukombinatsioonid meelde jätnud, sest nüüd on aeg nende põhjal kokku panna tantsukava. Taustamuusikaks on eelnevalt kokku pandud miks. Kui kombinatsioonid meeles pole, ei ole muretsemiseks põhjust – mäng koostab (nende ununemisel või vale sisestuse puhul) need ise, või täpsemalt, muudab iga kombinatsiooni samaks. Lisaks on võimalus igale Spice Girlsi liikmele omapärane tantsukava kokku vorpida.
Laisk lahendus mängijale: Sisesta üks kava (või lase mängul seda ise teha) ning seejärel kopeeri neli korda.

spiceworld1

Television Studio – Aeg on küps! Kõik eelnevad sektsioonid kulmineeruvad telestuudios, kus vürtsitüdrukud võtavad kasutusele mängija poolt kokku pandud laulu ning tantsukava ja esitavad selle telepublikule. Mängija ainsaks ülesandeks on PlayStationi nuppe kasutades kaameranurki vahetada. Let the fun begin!
Laisk lahendus mängijale: Klõpsi nuppe nagu segane ning naudi tulemust.

Spice Network – Siinkohal lakkab mäng olemast mäng. Selle asemele presenteeritakse huvilistele klippe Spice Girlsi liikmetega läbiviidud intervjuust, kus küsitakse kõige põnevamaid küsimusi (Üks neist on: Milline on kõige nõmedam küsimus, mida intervjuu ajal küsitud on? Umm, SEESAMA?!). Jah, tegu on sarkasmiga ning selle puhul on võetud ka arvesse, et mängu tegelik sihtgrupp ei ole 26-aastased mehed aastal 2015, vaid teismelised noored neiud 90ndate keskel. Lisaks näitab Geri Haliwell noortele tüdrukutele head eeskuju, krabades ühes videoklipis prints Charles’i tagumikust. Kuid muretsemiseks ei ole põhjust, Spice Network ei muutu kunagi igavaks! Mängutegijad lubavad, et seda sektsiooni saab mitmeid kordi nautida, sest videoklippide järjekord on IGA KORD ERINEV! Innovatsioon oli märgusõna juba aastal 1998, inimesed!
Laisk lahendus mängijale: Vajuta X nuppu ning jäta klipid vahele.

Options – Te arvate praegu, et ma teen nalja, aga ei. Mäng rõhutab seadete muutmise olulist igal võimalusel – nii manuaalis kui ka mängu wikipedia leheküljel tuuakse seda välja kui tavalisest kõrgemat tähtsust omavat elementi. Ning seda ta ka on, sest kus mujal saaks mängija oma vürtsitüdrukut vahetada!
Laisk lahendus mängijale: Seaded on korras, ära vaheta neid.

spicewrold4

Spice World on üks veidramatest mängudest, mida minu näpud on puldi vahendusel kunagi kontrollinud. Puudub eesmärk ning puudub mängulisus ise. Selle asemel on küsimus – kellele see mäng mõeldud on? Kas ka kõige tulihingelisem Spice Girlsi fänn (minu vaimusilmas u. 13-aastane noor neiu) tahaks ja viitsiks seda mängu rohkem kui ühe õhtu proovida? Kas tõepoolest on Spice Networki videoklippide varieeruv järjekord piisav põhjus nende korduvaks läbivaatamiseks? Sest olgem ausad, kui väga tahta, saab kogu mängu läbida umbes 10 minutiga.

Huvitav, mis on selle mängu speedruni rekord?