fbpx

Iga inimene, kellel on kunagi arvuti olnud, on pidanud tolmuküsimusega kokku puutuma. Märgata tolmu kogunemist on kerge – arvuti hakkab karjuma YouTube’i videote vaatamisel, rääkimata mängude mängimisest. Sama on ka sülearvutitega – tihtipeale soovitatakse kas sülearvutit jahutavat alust või vähemalt mingit sirget pinda selle all, kui see teie süles on. Tegelikult võiks esimene samm olla arvuti tolmust puhastamine (kasvõi lahti võtmata ning lihtsalt läbi ventilaatori võre) ja pärast seda võib ka alust kasutada, ent pigem ülekuumenemise vältimiseks kui raviks.

Kuidas see tolm aga üldse arvutitesse satub? Kiputakse arvama, et tolm „lihtsalt lendab sinna“, kuid asi pole ikka nii lihtne. Reaalsuses on mängus tavalised füüsika- ning õhurõhuseadused. On olemas kahte tüüpi õhurõhku, mis meile kui mänguritele olulised on – positiivne ja negatiivne õhurõhk.

pc air pressure

Lihtsate sõnadega seletades on positiivne õhurõhk arvutis siis, kui õhku tuleb rohkem sisse kui välja. Negatiivne rõhk aga juhul, kui välja tuleb rohkem õhku kui sisse. On olemas ka neutraalne õhurõhk – kui on võrdne õhuvool nii arvutisse sisse kui välja liikudes, kuid see meid nii väga ei huvita.

Positiivne õhurõhk on see, mis hoiaks arvutit tolmu kogunemisest. Kõige mugavam viis selle saavutamiseks on panna arvuti eesossa kaks suurema õhusurve- või vooluga ventilaatorit nii, et nad viiksid õhku sisse ning arvuti ülemisse tagaossa ühe suurema õhuvooluga ventilaatori, mis viiks õhu välja.

Õhusurve ventilaator on hea siis, kui selle taga on mingi takistus – näiteks kõvaketastega puur või väga palju kaableid. Selliseid ventilaatoreid kasutatakse tihtipeale arvutite eesosas õhu sisseviimiseks ning ka vesijahutuse korral radiaatorite peal, kuna õhk peab läbima korraliku radiaatorikihist takistuse. Õhuvoolu ventilaatoreid arvuti eesosas võib kasutada, kui tee emaplaadini on tühi.

thermaltake case

Miks on positiivne õhurõhk hea? Kui arvuti võtab sisse rohkem õhku, kui see jõuab välja puhuda, peab ta seda ülejäänud õhku läbi kõikvõimalike pragude välja suruma. Kui arvutis on aga negatiivne õhurõhk, ehk kui ta puhub välja rohkem kui jõuab sisse võtta, hakkab masin läbi kõikide nende väikeste pragude õhku sisse võtma, kuna õhku tuleb rohkem välja, kui sisse. Tulemuseks ongi see, et tolm, karvad, putukad ja kõik muu lendab arvutisse ja hakkab kuhjuma, takistades vaba õhuvoolu ning seeläbi ka süsteemi stabiilsust.

Kuidas kontrollida, kas teie arvutis on positiivne või negatiivne õhurõhk? Kõige vingem oleks muidugi teha midagi sarnast sellele, mida NCIX tegi oma kanalil, aga meie kasutame odavamat meetodit. Võtke õhuke salvrätik ning pange järjest iga ventilaatori juurde. Kui salvrätik jääb korpusele külge, võtab ventilaator õhku sisse, kui salvrätik lendab aga minema, puhub ventilaator õhku välja. Kontrollige, et teil oleks rohkem õhku sissevõtvaid ventilaatoreid ning vähemalt üks selline, mis puhuks välja (siis ei jää kuum õhk sees seisma). Hea suhe on näiteks kaks või kolm sisse ja üks välja. Selline lähenemine hoiaks teie arvutit tolmust puhtana.

ps4 inside

Eriti oluline on õhurõhku jälgida väikestes korpustes, ka konsoolides. Väiksema mahuga kastides ei jõua õhk piisavalt kiiresti jahtuda ning kui on ainult üks õhku sisse ja üks välja viiv ventilaator (paremal juhul), on tegu nii tolmu kui ka kuumust kiiresti koguva kastiga, mida võiks tihedamini tolmust puhastada. Olgem tähelepanelikumad ja hooligem meie tehnikast rohkem!

Kasulikke linke: NCIX Tech Tips video; jayztwocents video