fbpx

Ultralaiad monitorid on läbi aastate olnud nišitoode. Näiteks viimases Steami riistvaraküsitluses on 2560×1080 ja 3440×1440 resolutsiooni kasutatavaid mängureid vaid 3,15%.

Sellest sõltumata on 21:9 ekraanisuhtega formaadil mõnevõrra kultuslik järgijaskond – kui seda on korra proovitud, siis ega tagasi tihtipeale ei minda. Sellised monitorid on enamasti 29- ja 34-tollise paneeliga, kuid AOC uus AGON AG405UXC kihutab neist mööda, pakkudes 3440×1440 lahutust 144 Hz kaadrisagedusega ja seda kõike lausa 40-tollises suuruses.

AOC AG405UXC on haruldane eksemplar. Kui enamus ultralaiad monitorid on kas 800R, 1600R või 1800R kumerusega, siis AG405UXC-l on täiesti lame paneel. Kumeruse numbrid näitavad raadiust kui monitor peaks olema üks suur ring,. See tähendab, et 800R kumerus tähendab 80cm raadiust ehk 160cm läbimõõduga ringi.

Kumerad monitorid on eriti kasulikud VA-paneelide puhul, kuna nende vaatenurgad ei ole nii head nagu OLED- või IPS-paneelidel ning lameda paneeli puhul oleks värvid ekraani äärtes moondatud. Lisaks aitavad kumerad monitorid kaasa immersioonile ehk toetavad mängumaailma sukeldumist.

See-eest ei ole kumerad paneelid head näiteks videote või piltide töötlemiseks, sest kumer paneel moonutab sirgeid jooni ja tegelikku pilti. AOC otsus teha AG405UXC suur paneeli lamedaks paneb imestama, eriti arvestades tänapäeva kumeruse trende, kuid samamoodi eristub see ekraan peaaegu kõikidest teistest ultralaiadest monitoridest.

IPS paneel võimaldab pildil olevat moonutust vältida oma laiade vaatenurkade tõttu.

AG405UXC kasutab IPS-paneeli, andes sügavamaid ja täpsemaid värve ning paremaid vaatenurki võrreldes VA- või TN-paneelidega. Koos 8bit+RFC toe (millest saab pikemalt lugeda AOC Q27G4X arvustusest) ja kvaliteetse värviseadistusega pakub AG405UXC mitte ainult suurepärast pilti mängimiseks, vaid ka korralikku töölauda professionaalidele.

Ultralai formaat on eriti kasulik videote töötlemiseks, kuna on parem ülevaade video ajaskaalast, ning lame IPS paneel garanteerib õigeid värve video igas nurgas.

Ultralaiad monitorid on väga kasulikud videotöötluses.

Kuigi monitor sobib vähemalt paberil hästi töötamiseks– suurepärased värvid; lame IPS paneel; USB-C port, mille kaudu saab nii näidata pilti kui ka laadida sülearvutit – ei ole sellel üht olulist funktsiooni, nimelt automaatset sisendi muutmist. Kui AG405UXC on ühendatud näiteks lauaarvutiga ning tööpäeval vajab ühendamist sülearvutiga, ei tuvasta monitor uut ühendust. Õnneks on ekraaniga kaasas pult, mille abil saab paari sekundiga õige sisendi valida, kuid kui on vaja iga päev ühendada erinevaid seadmeid, võib see tüütuks muutuda.

Lisaks sellele ei tahtnud monitor, suurepärasest pildist sõltumata, normaalselt töötada adaptiivse kaadrisünkronisatsiooni ehk G-Sync’iga. Mõni päev töötas kõik hästi, teine päev kõik mängud hakkisid ning nautida midagi oli väga raske.

Kui selline probleem tuleb ette, siis peab kindlasti läbi vaatama kõiki G-Sync’iga seotud sätteid NVIDIA juhtpaneelis ning veenduma, et G-Sync oleks sisse lülitatud nii akna- kui ka täisekraani režiimides. Siis peab vaid proovima mängu erinevaid ekraanirežiime ja leidma, millisega kaadrisünkronisatsioon normaalselt töötaks. Siinkohal on veider asjaolu, et seda probleemi ei ole esinenud teiste minu testitud monitoridega, kuid kõigest sõltumata sai lõpuks G-Sync’i ilusti tööle.

Ekraani rebimine, mis juhtub siis, kui monitor ei suuda suhelda videokaardiga, ehk kui kaadrisünkronisatsioon ei tööta. Tulemuseks on see, et kui videokaart saadab monitori määratud kaadrisagedusest rohkem või vähem kaadreid, ilmub rebenemine.

Samuti oluline asi on DisplayPort ja kaablite läbilaskevõime. DisplayPort 1.2 läbilaskvus on 21.6 Gbps, DP 1.4 puhul on see 32.4 Gbps. Läbilaskvuse juures peab nii väljund, sisend kui ka kaabel toetama vastavaid DP standardeid.

Täisresolutsiooni 3440×1440, 144 hz ja 10-bitiste värvide juures peaks läbilaskvus olema 25,68 Gbps. Monitori HDMI-väljunditest näiteks ei läheks selline pilt üldse läbi – HDMI 2.0 läbilaskvus on vaid 18 Gbps. DP 1.2-st samuti ei piisa, nii et kaabel peaks toetama kas DP 1.3 või 1.4 standardit.

Vale kaabel sellises olukorras võib väljenduda ebastabiilses pildis, ebaregulaarses ekraani sisse- ja väljalülitamises või võib ekraan lihtsalt „mitte töötada.“ Antud juhul ei olnud ekraaniga kaasas õige läbilaskvusega kaabel ning probleemi tuvastamine võttis paar nädalat aega, kuid sai kiiresti lahendatud uue juhtmega.

HDMI ja DisplayPort standardite versioonid ja nende läbilaskevõimed.

Juhul, kui selline asi peaks juhtuma sinuga – kõigepealt proovi kasutada mitte HDMI, vaid DisplayPort kaablit ning mitut erinevat. Üks korralik litsentseeritud DP 1.4 läbilaskvusega juhe võiks olla igaks juhuks ka olemas, et teha kindlaks, milles üks või teine pildi ebastabiilsuse probleem seisneb.

Lõpuks on AOC AGON AG405UXC veidi vastuoluline – kvaliteetne paberi peal, kuid mitte ideaalne. See sobib hästi tööks, kuid ei toeta automaatset sisendi ümberlülitumist – elukvaliteedi funktsiooni mis on olemas paljudes teistes monitorides. See sobib hästi mängimiseks, kuid vajab nikerdamist kaabli ja sätetega, et kõik funktsioonid toimiksid korrektselt.

AG405UXC on suur, ilusa pildi ja mõnede ägedate funktsioonidega, kuid selle kasutamine ei ole nii sujuv nagu võiks olla.

Siinkohal on oluline mainida selle hinda. Arvestades lõplikku pildikvaliteedi ja mängukogemust, kui kõik toimib, siis 500 € eest on raske leida paremat monitori nii mängimiseks kui tööks. Kuigi Hinnavaatlus seda mudelit ei leia, saab seda osta näiteks Frog.ee’st 495 € eest. Kui töö ja mäng käivad ühest arvutist, siis peab tegelema vaid kaabli ja adaptiivse kaadrisünkronisatsiooniga, mis võivad, aga ei pruugi probleemiks olla.

Kui on tahet veidi nokitseda oma monitori ja draiveritega ning eksisteerib soov saada selle eest suurepärase pildikvaliteediga ülilaia ja -suure ekraani, siis AG405UXC on hea valik. Kui aga tahta midagi, mis lihtsalt töötaks, võitahta  regulaarselt ühendada oma monitoriga mitut arvutit, siis peaks arvestama AG405UXC eripäradega.

Kas oled valmis sama raha eest tegema kompromissi monitori suuruses või pildikvaliteedis?