fbpx

ARVUSTUS: NBA 2K19

NBA 2K19 on nutikalt peidetud ja kavalalt kullaga kaetud NBA 2K18… ning 2K17, 2K16 ja 2K15. Olen otsustanud, et tänavu ei hakka ma mõttetutele tilu-liludele, millega 2K Sports üritab mulle uut mängu pähe määrida, isegi mitte trükimusta raiskama.

Rumal oleks laristada ilusaid ja intelligentseid Level1 veerge, kui mängu arendajad ning väljastajad põhimõtteliselt ei proovigi meisse investeerida. Ükskõik, mida teised ,,spetsialistid“ ütlevad, ei ole 2K tänavuse sissekande puhul mitte millegi märkimisväärsega hakkama saanud. Põhjus, miks ma seda väidan, on väga selge – sest mängust puuduvad sisulised arendused.

Kuigi üllitisele eelnenud pressiteadetes ütlesid 2K Sportsi esindajad, et nad on tõsiselt kuulda võtnud mängijate tagasisidet 2K18 nõrkade külgede suunal, on reaalsuses seegi kõigest illusioon. Võtame ühe lihtsa näite – NBA virtuaalpallurid kurtsid, et loodud staari „märkide“ (badge, mis arendab mängija spetsiifilisi oskuseid antud märgi raames) arendamine on liialt aeganõudev ning ebaproportsionaalselt pikk tegevus. Suure hurraaga teatas seevastu mängu arendaja, et tagasisidet on kuulda võetud ning nüüd on märkide arendamiseks mõeldud treeningute arv (mida saab teha iga pallimängu järel) suurendatud kolmelt võimalikult harjutuselt viiele.

Kõik on tore seni, kuni jõuame elementaarse matemaatikani. NBA 2K18 pakkus kolm treeningut, mida perfektselt läbides sai antud märki arendada 1200 punkti võrra. Kokkuvõtvalt sai seega kolme treeninguga lisada enda oskustele juurde 3600 punkti. Lubadus tagada kiiremat arengut veab aga kiiva kui avastan, et tänavune virtuaalväljakute kuningas annab iga ideaalselt läbitud harjutusega 700 punkti, mis tähendab, et vähemalt Eestis kehtiva matemaatika kohaselt saab ühele märgile maksimaalselt teenida viie drilliga 3500 punkti. Ehk tegelikult on trennile kuluvat aega veelgi pikendatud, esitletud on seda aga vastupidiselt.

Kas kedagi tõesti kotib, et ümbruskonnas (neighbourhood ehk virtuaalsed tänavad, kus mängija tegelane ringi jookseb) on nüüd võimalik rahvastepalli mängida? For f*ck’s sake, ma tahan mängida normaalset korvpallisimulaatorit, kus saan luua oma tegelase ja sellelt vähegi reaalsust küsida, mitte tegeleda idiootsustega.

Samuti lubati viimase mitmes mängus leiduvaid piinarikkalt pikkasid laadimisaegu tänavuses teoses vähendada. Nagu arvata võib, pole sedagi tehtud. Illustratiivne menüüde liigutamine mängusektsioonidesse, kus need eelnevalt puudusid, on küll tervitatav, kuid tegelikkuses peab ikka üsna tihti ronima kaua kestvate laadimisekraanide kaudu tänavale ning jooksma nagu pime vanaema, otsides seda ühte ja ainsat juuksurit või ketsipoodi, kust leiab eest jällegi vahevideo.

Ja teate mis? Ärge kellelegi öelge, kuid tegelikult on tegemist peidetud laadimisekraaniga!

Nüüd jõuame selle kohutava narratiivini. Mängu demoversioon pakkus tegelase loost umbes ühe kolmandiku, millega olin üllatuslikult rahul ning mulle isegi meeldis, kui kaasahaarav see oli. Kõik, mis edasi juhtus, oli niivõrd toores ****, et see ei sobiks isegi väetiseks. Kogu lugu kulmineerub sellega, et mängija saab kutse hooaja kõige olulisemasse mängu ja mingil põhjusel saab ta seal veel isegi mänguaega!

Igal juhul on kogu narratiiv ulmekirjanduse hulka kuuluv ning ei peaks olema osa ühest endast lugupidavast korvpallisimulaatorist. Soovitan kõigil antud mängulaad vahele jätta, mis muide esmakordselt 2K seeria teoses tehtav on. Tundub pisut kurb, et ainukene väga hea uus arendus on nupp, millega saab mängu lühemaks teha ja kõnealust osist eirata.

Kui aus olla, pole mul tänavuse teose kohta mitte midagi enamat lisada. Kel on soov aru saada, mis mänguga täpsemalt tegemist, see võib näiteks lugeda eelmise aasta ülevaadet. Siinkohal tasuks mainida, et NBA 2K seeria näol on tegemist ikka veel parima korvpallisimulaatoriga, kuid väljastada pikalt põhimõtteliselt samasugust mängu, mis sisuliselt ei muutu, tundub lihtlabase petmisena. Kui varasemalt üritati vähemalt eelnenud fakti peita, siis tänavune läbi aegade edukaima spordisimulaatori järg on pettumust valmistav. Kohutavalt, kohutavalt pettumust valmistav.

Kes omab mullu ilmunud NBA 2K18, sel soovitan väga soojalt tänavust teost mitte osta. Las ma parem ise langen sellesse lõksu ka järgnevatel aastatel, mil pettun ja arutlen endamisi: ,,Mida ma küll mõtlesin???“