fbpx

Arvutimängude digitaalse müügiga tegelev platvorm Steam on aastate jooksul nii mõnegi skandaali keskmesse sattunud, kui provotseerivad mänguarendajad oma teoseid vastuolulisusega rambivalguse kätte tirida on üritanud.

Viimase aja eredaimaks mälestuseks on mullune üksikisikuvaates tulistamismäng, mis kandis nime Active Shooter ning mis asetas mängija koolitulistaja saabastesse. Ilmselgetel põhjustel otsustas Valve teose enda lehelt eemaldada, viies lehe üpriski liberaalsesse reeglistikku sisse mõningad muudatused. Nimelt lubati tollest hetkest alates eemaldama hakata mänge, mis sisaldab illegaalset materjali või mille eesmärk on lihtlabane trollimine.

Steami leheküljel leitavad kuvatõmmised on üldiselt algelise ilmega, seksuaalse sisuga kaadrid, millest vaid väheseid töö juures (või üleüldse) silmata kannatab.

Nüüd on Valve’i õuele visatud aga uus proovikivi. Arendajanime Desk Plant taha peituv indiviid on loonud vägivalda ja vägistamist ülistava visuaalse romaani, mis kannab nime Rape Day.

Lühikirjelduse põhjal sisaldab mäng – kui seda saab niimoodi nimetada – nii füüsilist kui seksuaalset vägivalda, vägistamist, roppu keelekasutust, nekrofiiliat ja verepilastust. Mängija kehastub zombiapokalüpsise ajal sarivägistajaks, kelle tegusid ja dialoogi suunates avaneb võimalus naisi ahistada, tappa ja vägistada. Kirjeldus lõpetatakse fraasiga: „Jäta eelmäng vahele ja naudi oma vägistamispäeva (Rape Day), sa oled seda väärt!“

Ühel hetkel sisaldas visuaalromaan ka stseeni, kus tapetakse imik. Arendaja otsustas tolle kaadri lõpp-produktist välja jätta (üheks kartuseks oli asjaolu, et tema niigi võigas üllitis saab külge laste ekspluateerimise sildi). Tema põhjendus stseeni esialgse ülesehituse kohta (lisaks muule kujutas see endast ka beebi jalaga löömist) on kõike muud kui kena.

Mängu looja on teadlik, et tema looming pole mõeldud massidele, vaid sotsiopaatidele ja teistele sarnastele inimestele, kes moodustavad 4% elanikkonnast ning kes leiavad taolisest mängust naudingut. Noormees liigitab oma visuaalromaani musta komöödia sildi alla ning lubab, et jätkab vägivaldse ja/või pornograafilise sisuga mängude arendamist ka tulevikus.

Praegusel hetkel ootab kodanik, et tema loome läbiks Steami kontrolli ning praeguseks hetkeks vaid rõlgetele piltidele ja treileritele koduks olev lehekülg saaks mängu näol täiendust. Tema jaoks üllatuslikult kestab protsess tavapärasest pikemalt, kuna mäng sisaldab elemente, mis on teatud maades illegaalsed.

Rape Day lehekülg on Steamis eksisteerinud vähemalt 19. veebruarist alates. Mängu esialgne ilmumiskuupäev (1. märts) on praeguseks juba minevikku jäänud. Järgmine daatum on aprillikuu, Valve peab enne seda otsustama, kas lubab taolise sisuga teoseid enda keskkonda või mitte.

Tõenäoliselt mõjutab Steami töö kiiret kulgu ka avalik surve – paljud platvormi kasutajad on juba praegu nõudnud, et mängu ebamoraalset sisu propageeriv lehekülg eemaldataks ning mängul ei lubataks ilmuda. Tegemist on arusaadava nõudega, sest kuigi seksuaalse sisuga mängud pole Steami jaoks midagi uut, on antud juhul tegemist ääretult vastuolulise juhtumiga. Sellisel juhul on Desk Plant otsustanud selle mõnel muul moel avalikkuse ette tuua. Teose loomiseks on kulunud kaks aastat.

Rape Day kodulehelt on lisaks leitav ka link arendaja DeviantArt leheküljele, kuhu on üles riputatud erinevad kuvatõmmised mängust. Noormehe profiilipildil ilutseb Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.