fbpx

PlayStation Vita mäng Tearway on nii minu, mu ema kui ka minu väikese õelapse lemmikmäng. Isegi mu parimad sõbrad räägivad sellest. PlayStation Vita on selle pühadehooaja populaarseim kaup ning keegi ei kahtle enam Sony pihukonsooli vajalikkuses. Suuremate poodide juurde on järjekorda võtnud kõik Vitat laitnud mängurid ja ajakirjanikud, kes saavad nüüd järgemooda valusalt vastu näppe. Toimingu järel ulatatakse neile soodushinnaga PlayStation Vita, mälukaart ja Tearaway, et ka nemad saaksid osa sellest rõõmust…

1382032539-tearaway

Aga tagasi reaalsusesse!

PlayStation Vita on kaua aega oodanud mängu, mis kasutaks põhjendatult kõiki talle külge pandud vidinaid: puutetundlikku ekraani ja põhja, kahte kaamerat ja liikumissensoreid. Peale kaht aastat on see aeg lõpuks käes. Parem hilja kui mitte kunagi. Või siiski…

Kõik meist on olnud lapsed ning loodetavasti on sellest ajast ka midagi säilinud. Vastasel juhul oleks ilmselt enda mänguriks nimetamine raskendatud. Igal juhul tuletab just seda õnnist aega meile meelde LittleBigPlanet’i loojate esimene PS Vita mäng Tearaway ja seda hoopis värvikamalt, lõbusamalt ja mängulisemalt.

Tearaway™-6

Mängja kehastada on Iota või Atoi, paberpoiss ja pabertüdruk, kes elavad paberist maailmas. See värve, huumorit ja lennukat fantaasiat sisaldav maailm on ka väga teadlik sinust kui mängijast, kes piilub läbi päikese. Pabermaailma elanikud kutsuvad sind lihtsalt „You“. Mängija eesmärgiks on jumalikke võimeid kasutades võimaldada Iota või Atoi endani, et nad saaksid edastada sulle kirja, kutse nende maailma.

Teraway lugu on piisavalt jabur, et teha tee vabaks veelgi imelikumale maailmale. Siin on kõrvitsatega kuuma kartulit mängivad oravad, liimiga kaetud seinad, lendavad sead ja kingitused. Aeg-ajalt piilub kaugusest mängija ise. Tearaway maailma on võimalik ka oma soovi järgi mõjutada ning tihti on see isegi kohustuslik. Olgu selleks siis põrdale uue mustri loomine, seale silmade liimimine või lumehelveste asendamine näiteks… vaid fantaasia seab piirid.

Tearaway™-5

Tavalisele hüppamisele ning vastaste eest põiklemisele on mängu lisatud ka Instagramile sarnanev hipster-kaamera, millega Vita kaameraga pilte teha nii mängu sees, mängijast endast kui ka mängijat ümbritsevast keskkonnast. Nende erinevate maailmate lisamine ning omavaheline kokkusegamine tekitavad huvitavaid paralleele, kus mängijast saab samaaegselt nii kontrolli omav tegelane, mängitav kui ka osake mängumaailmast. Kahjuks aga on Vita mänguasend selline, mis ei sobi just kõige paremini portreede jäädvustamiseks.

Tearaway™-11

Tearaway autoriks on Media Molecule, kelle koodiridadest ja lapsemeelsest kujutlusvõimest on eelnevalt ilmunud nii esimene kui ka teine LittleBigPlanet, mäng, mis PlayStationi omanikele seletamist ei vaja. Nende uusimat Vita mängu kätte võttes on paralleelide tõmbamine varem tehtuga kerge tulema. Küll aga saab koheselt selgeks, et Tearaway`d luues on jõutud järgmisele tasandile.

Kuna paberist mängumaailm on teinud mängijast endast ühe tegelase ja lasknud ta oma virtuaalsesse ruumi, siis sellele vastukaaluks pressib sealne maailm ka end ise mängija keskkonda. Nimelt on Tearaway maailmas kaameraga ringi joostes võimalik jäädvustada erinevaid objekte ja tegelasi, keda pildistades kogud nende pinnalaotusi.

review-zu-tearaway_mebh

Mängija saab neid välja printida, kokku panna ning luua kasvõi oma enda Tearaway loo!

Võib ju arvata, et Tearaway on mõeldud väiksematele mänguhuvilistele, aga selles ei tohi lasta end eksitada. Tegemist on üle pika aja ühe sügavama, huvitavama ja lõbusama mänguga, mis tuletab meelde, kui hea oli olla laps. Tearaway sisaldab ka piisavalt palju sügavust ja keerukust, mida on ilmselt võimelised mõistma vaid suurema elukogemusega mängurid. Kõigele lisaks saab nüüd kätt südamele pannes öelda: PlayStation Vita on leidnud oma mängu!