fbpx

CES 2014 vahekokkuvõte mängusõbrale

Tarbeelektroonikamessil CES pole mänguritel pikka aega erilist põhjust olnud pilku peal hoida. Meil on ju E3, Gamescom ja need ülejäänud. Pealegi pole meie näol tegemist tavatarbijatega, me oleme “rusikat vastu rinda lüües” mängurid. Sellel aastal näib aga olukord teine. Kas põhjuseks on uus konsoolipõlvkond, GTA V müügirekordid või üldine mängude populaarsuse kasv? Aga miks peaks siis meid huvitama teisel pool maakera tähelühendi CES taga toimuv?

Me juba teame, et alanud aasta jooksul ei pane nutikella omale käele isegi kõige edevam tüüp ning kumera ekraaniga 4K telereid müüakse Eestis 3tk, neist kaks ostetakse ära soomlaste poolt. Küll aga tuleks oma tähelepanu suunata järgnevale:

playstation-now-devices_1269

Sony hõikas välja PlayStation Now teenuse, mis on hiljuti omandatud Gaikai platvormile üles ehitatud mängude striimimise teenus. Lihtsalt öeldes pole tänu sellele enam “The Last of Us” pelgalt PlayStation 3 eksklusiivmäng vaid seda on võimalik mängida PlayStation 4, PS Vita ja isegi Bravia teleritel. Muidugi hakkab neid mänge veel olema. Sony aga ei avaldanud üksikasju, näiteks teenuse tellimise ja mängude rentimise süsteemi tagamaid. Tähtis on vaid see, et asi töötab! (nii kinnitavad vähemalt lääne ajakirjanikud) Kas poleks mitte tore, kui PlayStation Now liidetaks niigi liiga heale PS+ teenusele? Vastuse peaksime saama juba sellel suvel.

Miks on Eestis PlayStation 4 konsool kättesaadavus nii piiratud? Sest seda on müüdud 28. detsembri seisuga kokku 4.2 miljonit. Microsoft paneb omalt poolt vastu 3 miljoni müüdud Xbox One konsooliga.

NVIDIA-Tegra-K1

Nvidia pürgib järjest kõrgemale. Nimelt on nad käpad löönud mitmete PC ja ruuterite tootjatega, et koos hakata teiste eeskujul vallutama mängude striimimise maailma. Sellele lisaks avaldati järgmine mobiilidele mõeldud GPU nimega Tegra K1, mis tavakasutajale mittemidagiütleva tehnilise jutu tulemusena trügib väidetavalt eelmise põlvkonna konsoolidest oma jõudluse poolest mööda. Seda kommenteerib mängufirma Epic Games asutaja Tim Sweeney:”Ma ei uskunud, et me oleme mobiilidega sellisel tasemel veel järgmised 3- 4 aastat!” Keegi meist pole tulevikuennustaja ja Moore’i seadus ei pea enam ammu paika.

oculus-cory-ces2014-featured

Andreesseen Horowizi investeeritud 75 miljonit dollarit on läinud õigesse kohta. Oculus demonstreeris oma virtuaalreaalsuse prillide uut prototüüpi, mis kasutab OLED paneele, kiiremat kaadrisagedust ja välist kaamerat, mis jälgib pea liikumist kolmemõõtmelisena. Paremale-vasakule ja ette-taha. Veebis on juba ringlemas videod kiljuvatest ajakirjanikest. Neil, kes pole isegi nende prillide eelmisi versioone saanud ette panna, sealhulgas ka minul, on raske kogemust ette kujutada. Aga HDTaneli fännipäevale ka ei lähe.

PISTONG1

Gabe Newell rääkis täpsemalt ka rünnakust Sony ja Microsofti mängumaale, mille tulemusena peaks elutoa tehnikapark muutuma tunduvalt mitmekesisemaks. Steam Machine paati on hüpanud hulganiselt arvutitootjaid, teiste seas Alienware, Origin PC, Gigabyte, Zotac, CyberPowerPC jt. Igal neist on oma jõudlus, välimus ja loomulikult ka hind, mis varieerub 499-6000$ vahel. Küsimuseks jääb aga potentsiaalsete ostjate hulk, olgu see uus pult siis nii hea kui tahes, sest Linuxi operatsioonisüsteemil baseeruva Steam OS tugi on veel väga vähestel mängudel.