fbpx

TOP 10 keelatud mängu

Läbi aegade on riikide valitsused või ühiskonna liidrid tsenseerinud või ära keelanud teatud sorti loomingut või tegevust, mis on kehtivate reeglite või moraalinormidega vastuolus. Kui tehnoloogia arenes nii kaugele, et videomängude kaudu sai näidata moraalinormidega ja seadusega vastuolus olevaid sõnumeid või pilte, hakati ka teatud videomänge ära keelama. Selles postituses loetlen ma 10 mängu, mida on ühes või teises riigis ära keelatud. 

10. Manhunt/Manhunt 2

Ilmumisaasta: 2003/2008
Keelatud: Austraalias, Saksamaal, Iirimaal, Malaisias, Uus-Meremaal, Lõuna-Koreas, Suurbritannias.
Keelu põhjus: Vägivald.

pink-eye copyGTA seeria loojate Rockstar poolt arendatud seerias on mängija paigutatud kinnisele territooriumile ning tema eesmärgiks on likvideerida kõik vastased. Vastased on suhteliselt tugevad ja kõigi korraga tapmisega mängija hakkama ei saa. Seepärast tuleb mõistlikum suurema osa ajast varjus püsida, ringi hiilida ning likvideerida vastaseid ühe- või paarikaupa. Mängu eripäraks on see, et lisaks „harilikule“ vastase tapmisele on välja pakutud selline element nagu hukkamine. Hukkamiseks peab mängija hiilima vastase selja taha ning vastase tapma kasutades käepäraseid vahendeid (nt. kilekotti, pastapliiatsit, okastraadi juppi, klaasikildu jne.) Mida paremini mängija hiilib, seda kauakestvam ja jõhkram on vastase hukkamine.

9. Rapelay

rapelay copyIlmumisaasta: 2006
Keelatud: Argentiinas, Indoneesias, Malaisias ja Tai Kuningriigis
Keelu põhjus: seksistseenid

Mängija eesmärgiks on vägistada. Rohkem me sellest ei kirjuta.

8. Mortal Kombat

Ilmumisaasta: 1992
Keelatud: Brasiilias, Lõuna-Koreas
Keelu põhjus: Vägivald

mkombat2

Legendaarne kaklusmäng, mis sai kuulsaks just tänu selles esinevale vägivallale ja jõhkrusele. Kõige julmemad kohad on just kakluste lõpud, kus võitja peab vastasele lõpu peale tegema, mis seisneb vastase selgroo väljatõmbamisega, jäsemete otsast tõmbamisega, tuhastamisega jne. Antud mäng tõi kaasa selle, et järgnevatele arvuti- ja videomängudele hakkati määrama vanusepiiranguid. Mõnedes riikides on mäng siiamaani täielikult keelatud.

7. Carmageddon

Ilmumisaasta: 1997
Keelatud: Brasiilias, Suurbritannias
Keelu põhjus: vägivald

carma copy

„Carmageddon’i“ nimelises rallimängus peab mängija võistlema arvuti poolt juhitavate autodega. Mängija saab boonuspunkte jalakäijate alla ajamise, vastaste autode lõhkumise ja sõidustiili eest.

Mängija võib võita võidusõidu juhul kui:

  • ta ületab esimesena finišijoone, nagu tavaliste rallimängude puhul.
  • hävitab kõikide teiste võistlejate autod.
  • ajab alla kõik jalakäijad.

Võimulolijad arvasid, et jalakäijate alla ajamine mängus on liiga vägivaldne, mistõttu pandi „Carmageddon“ keelu alla. Kui mänguarendajad asendasid harilikud inimesed zombie-dega, võeti  mängult keeld maha. Hiljem ilmus patch, mis tõi harilikud jalakäijad mängu tagasi.

6. Grand Theft Auto (sari)

Ilmumisaastad: 1997-20…
Keelatud: Tai Kuningriigis, Saudi Araabias, Araabia Ühendemiraatides, Malaisias; Osa sarja mängudest on keelatud ka Brasiilias, Indoneesias; Lõuna-Koreas,
Keelu põhjus: vägivald, prostituudid, seks jne.

gta copyArvutimängus antakse mängijale tavaliselt kurjategija roll, kes peab maffia heaks täitma erinevaid missioone. Nendeks missioonideks on tavaliselt vastaste tapmine, autode ärandamine, pangaröövid jm. kuriteod.  Mängulooga edasi liikumiseks peab läbi viima missioone ning sellisel viisil tõusma kriminaalsel karjääriredelil. Mängijale on antud suur valikuvabadus, ta võib mängumaailmas teha praktiliselt kõike, mida hing ihkab: tappa inimesi, ärandada autosid ja muid liiklusvahendeid, töötada takso-või kiirabiautojuhina, avada omaenda äri ning kasutada prostituutide teenuseid.

„GTA“ sarja mänge keelatakse peamiselt seetõttu, et on esinenud juhtumeid, kus inimesed sooritavad kuritegusid, kuna olid saanud “inspiratsiooni” just mängides GTA mänge.

5. Wolfenstein 3D

Ilmumisaasta: 1992
Keelatud: Saksamaal (iOS versioon keelatud Austrias ja Šveitsis)
Keelu põhjus: natside sümboolika ja natsid

wolfenstein3dMänguloo järgi peab peategelane William Blazhkovich põgenema natside Wolfensteini nimelisest kindlusest ning seejärel kukutama natsionaalsotsialistide režiimi. Mängus peab peab võitlema nii lihtsõdurite kui ka natsi-Saksamaa valitsuse liikmete ja sõjaväe kindralitega ning isegi füüreri endaga. Mängumaailma kaunistustes on kasutatud haakriste ja muud Natsi-Saksamaaga seotud sümboolikat.

Tänaseks päevaks on keeld „Wolfensteini 3D“ pealt maha võetud, kuid kehtib siiski 2009. aastal ilmunud samanimelisele järjeosale.

4. Counter-Strike

Ilmumisaasta: 1999
Keelatud: Brasiilias
Keelu põhjus: üks mitmikmängu kaartidest meenutas Rio de Janeiro favela`sid.

counter strike copyTegemist on mitmikmänguga, kus mängija eesmärgiks on valida kas terroristide või eriüksuse pool ning siis täita antud missioon või hävitada vastasmeeskond. Mängu ülesanneteks võivad olla pommi paigutamine või siis pommi kahjutuks tegemine; pantvangide päästmine või siis kinnihoidmine; vastaste meeskonna VIP-liikme tapmine või siis kaitsmine – kõik oleneb sellest, kelle poolel kasutaja mängib.Mängu on tahetud mitu korda ära keelata seoses sellega, et USA-s koolitulistamisi korraldanud inimesed on olnud kunagi seda mängu mänginud. Asi muutus juba natuke absurdseks, kui Brasiilia võimuesindajad väitsid, et „Counter-Strike“ kasvatab ühiskonna jaoks ohtlike inimesi ning on maailmas valitseva demokraatliku korra ohuallikaks, kuid mängu keelamise põhjuseks Brasiilias oli see, et üks arvutimängu kaartidest tehti Brasiilia kurikuulsate Rio de Janeiro favela-de põhjal. Küllap võimud ei tahtnud, et mängijad seostaksid Brasiiliat selle kõige tihedamini asustatuma, kõige kuritegelikuma ning kõige vaesema piirkonnaga. Vägivald slummides võivad esineda ainult pärismaailmas, mitte arvutimängus.

3. God of War (sari)

Ilmumisaasta: 2005-20…
Keelatud: Saudi Araabias, Araabia Ühendemiraatides
Keelu põhjus: vägivald, seksistseenid ja sõna “Jumal” esinemine pealkirjas

KratosTegemist on „hack and slash“ tüüpi arvutimängu sarjaga, kus inimene mängib Sparta kindral Kratose rollis, kes esitas Vana-Kreeka jumalatele väljakutse. Mängus esinevad elemendid Vana-Kreeka mütoloogiast, nagu näiteks koletised, kangelased ja loomulikult Vana-Kreeka jumalad.

Saudi Araabia võimud teatasid, et pealkirjas esinev sõna ei olnud ainukeseks põhjuseks mängusarja ära keelamiseks. „God of War“ on kuulus ka rohkete vägivallastseenide ja nappides riietustes tegelaste poolest ja see juba adekvaatsem põhjus mängu ära keelamiseks.

2. Mass Effect (sari)

Ilmumisaasta: 2007-2012
Keelatud: Singapuris, Araabia Ühendemiraatides
Keelu põhjus: suhe ühesooliste tegelaste vahel.

Mass-Effect-3 copy

Mängija kontrollitav on kosmoselaeva Normandia kapten Shephardi, kes asub võitlema teatud rassist tulnukatega. Mänguloo käigus tekib peategelase ja sootu tulnuka vahel romantiline suhe. „Mass Effect“ ei sisaldanud reaalseid voodistseene ega midagi muud ebaeetilist, kuid võimulolijad pidasid mängus esinevat suhet homoseksuaalseks ja keelasid kogu sarja müügi Singapuris ja Araabia Ühendemiraatides. Hiljem võeti Singapuris keeld küll maha.

1. Football Manager 2005

Ilmumisaasta: 2004
Keelatud: Hiina Rahvavabariigis
Keelu põhjus: Tiibetit tunnustati kui iseseisvat riiki

football manager copyTegemist on spordi/majandusmänguga, kus peab juhtima ja majandama oma jalgpallimeeskonda. Mängija valitud meeskond peab mängima teiste riikide meeskondade vastu ning tuli välja, et riikide hulgas on iseseisva riigina märgitud ka Tiibet, kuigi tegelikkuses kuulub see territoorium Hiina Rahvavabariigi koosseisu. Taolise vea eest kirusid mängu arendajat nii tsensuurikomisjon kui ka „Hiina rahvas“. Hiljem ilmus parandatud versioon, kus jalgpalli meeskondade hulgas Tiibeti meeskonda enam  polnud.