fbpx

Gameboy 25!

1989. aasta 21. aprillil nägi ilmavalgust maailma üks kuulsamaid ning laialt levinumaid pihukonsoole Nintendo Game Boy. Seoses sellise tähtsa tähtpäevaga loetlen 10 tuntud ning vähemtuntud fakti sellest konsoolist.

Game Boy polnud esimene pihukonsool

Esimese portatiivse mängukonsooli, Microvision, tegi valmis 1979. aastal mänguasjade tootja Milton Bradley. Tegemist polnud eriti laheda seadmega, kun see oli  lihtsalt  ekraaniga konteiner, millesse tuli mängimiseks torgata kasett, mis sisaldas endas mängu, protsessorit ning mälukaarti. Huvitav on see, et nii Microvisioni kui ka Game Boy esimeseks mänguks oli Atari Breakout-i kloon.

mb_microvision copy

Võimsus pole tähtis

Game boy konkurentidel, Atari Lynx-l ning Sega Game Gear-l, olid tolle aja kohta võimas riistvara ning värvilised ekraanid, samal ajal kui Game Boy-l oli 2.6-tolline, resolutsiooniga 160×144 ekraan, mis näitas vaid 4 halli varjundit. Vaatamata sellele, oli mängupoiss müügiarvude ning leviku poolest siiski edukam, kuna seda konsooli toitis 4 AA patareid tervelt 30 tundi.

118 miljonit seadet

1989.aastal müüdi Jaapanis maha 300 tuhat GB pihukonsooli. 2003.aastaks, mil lõpetati ametlikult nende tootmine oli maailmas müüdud üle 118 miljoni seadme.

Langevad klotsid, kinnipüütud putukad ning torumehed

Game Boy on mängukonsool, mis tegi meeletult populaarseks sellised mängud nagu Tetris ning Pokemon. Üks esimesi mänge, mis ilmus Game Boy platvormil, oli tolleks ajaks juba kuulsaks saanud itaalia torumeeste mäng Super Mario Land. Antud platvormil müüs see mäng 18 miljonit koopiat. Vene matemaatiku loodud nuputamismäng Tetris müüs ainuüksi  Game Boy-l 35 miljonit koopiat. Mängu Pokemon sarja esimene  osa Red and Green müüs veidi üle 31 miljoni koopia.

pokemon_red_title_screen_wallpaper_by_scrabzord-d541ax4_zps7c539e66 copy

Esimene kosmoses

Game Boy-st sai esimene kosmonaudi mängukonsool, kui Aleksandr A.Serebrov võttis 1993. aastal pihukonsooli endaga kaasa kosmosejaama „Mir“. Game Boy tegi kosmosejaamas olles 3000 tiiru ümber Maakera, enne kui see tagasi koju jõudis. Pärast ekspeditsiooni müüdi seade oksjonil maha 1220 USA dollari eest.

Tüdrukud mängima

Pihukonsool Game Boy, vaatamata oma nimele, osutus väga populaarseks tüdrukute seas. 1995. aastal oli Nintendo GB kasutajate hulgas 46% õrnema soo esindajad, mis suurendas märgatavalt naismängurite osakaalu antud kogukonnas.

Mitmikmängu eelkäija

faceball-2000 copyGame Boy oli esimene mänguseade, mis võimaldas omavahel ühendada kaks ning rohkemgi seadet. Kõik sai alguse Tetrisest. Antud nuputamismängu sai mängida kahekesti: kui üks mängija sai ühest reast lahti, saadeti see klotside rida kaabli kaudu vastase mängu. Lisaadapter võimaldas juba mängida korraga 4 inimesel. Mitmikmänguks sobis tol ajal näiteks rallimäng F-1 või Yoshi’s Cookie, mis on Candy Crush-i eelkäija. Neli korda neli on kuusteist ning just niipalju inimesi sai kaablipuntra vahendusel mängida Game Boy-ga üht varasemaid FPS-e Faceball 2000.

Töö ja lõbu käsikäes

1874_01_tm copy1992.aastal tekkis oht, et Game Boy võib muutuda tõsiseks poisiks, kuna ajal levis digitaalsete abiliste ning pihuarvutite trend. Paljud ennustasid, et ka Nintendo muudab oma Game Boy seadme tööloomaks, kuid õnneks seda ei juhtunud.

Küll aga ilmus tol ajal Work Boy, pihuarvuti, millel oli klaviatuur ning terve hulk rakendusi, alates päevikust lõpetades valuutakalkulaatoriga. Poelettidele ta ei jõudnudki.

See aga ei tähenda, et Game Boy oli ainult mängimiseks mõeldud. Seda sai kasutada autotööstuses diagnostika tööriistana.  1998. aastal ilmus GB külge käiv Pocket Sonar, mis võimaldas kaluritel  kalaparvi otsida. Sonar oli võimeline leidma kalu kuni 20 meetri sügavusel ning saagi asukohta sai näha Game Boy ekraanilt.

Muljetavaldav mängukogu

Game Boy tõestas mängutööstusele ja kogu maailmale, et pihukonsoolid suudavad jooksutada ka tõsisemaid mänge kui ussi-ning arkanoidimängud. Esimese põlvkonna GB platvormil ilmus umbkaudu 691 mängu, sealhulgas ka eepilised RPG-d Legend of Zelda: Link’s Awakening, Final Fantasy Adventure ning platvorm-mängud Metroid, Castlevania, Mega Man jne.

50 erinevat mudelit

Tänu oma populaarsusele mudis Nintendo oma lapsukest nii kuidas jaksas ja kuidas kasutajad soovisid. Ainuüksi originaalset Game Boy modifikatsiooni on 50 ringis, sealhulgas roosa ning läbipäistva korpusega, erinevate popkultuuris levivate tegelaste kujutistega jne. Mõningad nendest mudelitest olid väga eksklusiivsed ning mõni mudel oli toodetud ainult ühes eksemplaris.

most-expensive-gameboy-03