fbpx

Kuidas valmistuksid üheotsa reisiks galaktika sügavustesse teades, et ei saa enam kunagi Maale naasta? Kuidas mõistaksid või siis pigem üritaksid mõista olukorda, kus sihtpunkti jõudmine võtab nii palju aega, et Maa ja inimkond võib selle aja peale olla jäädavalt muutunud või koguni hävinenud? Ühelt poolt läheksid sellisele reisile oma ala professionaalid, keda ei oota kodus enam miski. Sel juhul oleks eneseohverdus suurema eesmärgi nimel põhjendatud.

Kas teaduslikud saavutused inimkonna hüvanguks kaaluvad üles indiviidi elu? Kui inimene ise nii arvab ja on valmis ohverdama, siis muidugi. Mis juhtub aga siis, kui kõik kommunikatsioonid Maaga katkevad ning tekib hirm, et keegi ei saa kunagi teada, mida avastasite galaktika sügavustest? Kas sel juhul on tegu mõttetu üritusega? Universumi saladusi saavad teada ainult ennastohverdavad indiviidid, kuid see jääb nendega surmani kusagil kaugel õhu ja veeta kõrbestunud planeedil. Pärast seda, kui suure südamega seiklejad on lagunenud üheks planeedi liivaterakestega, ei tea nende saavutusest enam keegi.

marsGame1v2 (1)

Mis aga juhtuks siis, kui USA astronaudid jõuavad tundmatule planeedil ainult selleks, et leida sealt kedagi juba eest? Ja see keegi ei ole miski muu kui Nõukogude Liidu aegne kommunistlik vaim. NSVL jõudis ette, kuid leidis nii ka oma otsa. Planeet on täis sirbi ja vasaraga tähitud punalippe, maha jäetud barakke ja märke koloonia aeglasest ja piinarikkast surmast. Mis juhtus? Kuidas nad meist ette jõudsid? Need ja paljud teised küsimused painavad Lifeless Planet’i peategelast, kes pärast hädamaandumist kaotab silmist oma meeskonnakaaslased ning on sunnitud näiliselt tühermaale sarnaneval planeedil sihitult ringi uitama.

Esialgu kujuneb loomulikuks eesmärgiks leida oma saatusekaaslased ja mõista planeedil toimuvat, kuid hiljem ei seisne otsing enam saladuste lahti muukimises ega painajaliku õhustikuga peaaegu et ulmethrillerit meenutavas loos mõistatuste lahendamises, vaid peategelase rännakus mõistmaks, mis juhtus tema naisega. Ta läks teda otsima, kuid kaotas jäljed. Hiljem suundus ta oma valust nii kaugele kui võimalik, kuid selja taha jäetud hingepiinad järgnesid talle ning isegi nüüd, kus mees asub mitmekümne valgusaasta kaugusel asuval planeedil, näeb ta igal pool oma isiklike viirastusi.

2014-03-14_00001

Planeet pole kaugeltki mitte elutu. Juba demo ja traileri järgi on võimalik aimata, et täismäng pole ainult kollane liiv ja pimedad punkrid, vaid sinna mahuvad sisse fantaasiarikkad maastikud, rohelised metsad ja  teised uskumatuna näivaid lokatsioonid. Lifeless Planet on olnud töös juba 2011. aastast ning on läbi ja lõhki ühe stuudio (Stage 2 Studios) ja ühe mehe, David Board, looming. Hetkel on mäng saadaval läbi Steami early access’i, kuid täismäng peaks ilmuma juba mai lõpus. Lifeless Planet on kolmandas isikus seiklusmäng, mille põhimehaanika põhineb erinevatel platvormidel navigeerimisel ning vastavalt keskkonnale muutuvate mõistatuste lahendamisel. Mängija avastada on pea lõputu tühermaa, mida ilmestavad kanjonid, mäed, mäeahelikud, maaalused punkrid, uute asunike elamud ja inimmõistusele võõras floora ja fauna.

Lifeless Planet  suutis juba demoga mind veenda, et juba mängu tekitatud õhkkonna pärast on täismäng kindel ost. Lisaks veel ulmeline põnevik täis kommuniste ja võõraid eluvorme. Kõige selle keskel tundub olevat inimlik lugu kaotusest, selle ületamisest ja uue hingamise leidmisest kohas, kus puudub küll õhk, aga on kõik muu. Demo jäi pooleli hetkel, mil selgus, et viimane salvestuspunkt asus ilmselt mängu vea tõttu just viimase surma hetkel. Nii jäigi salvestuskoha juurde minu surma demonstreeriv klipike. Varajase demo kohta on see kõik väga mõistetav.

ss_b3dca1e663e4b349202d432d418932308f21b769.1920x1080
Lifeless Planet näeb ühe mehe töö kohta suurepärane välja. Detailid, maailm ja võõras planeet lausa kutsuvad avastama. Lugu on saanud mõjutusi nii Külmast sõjast kui ka ulmelise kallakuga B-filmidest. Mäng ise on justkui austusavaldus varjastele seiklusmängudele nagu LucasArts’i The Dig ja platvorm-mäng Another World. Jääme ootele, sest tundub, et on mida oodata. Lisainfona nii palju, et mäng valmis kasutades Unity Pro mängumootorit.

Lifeless Planet’i täisversioon ilmub mai lõpus PC peale. Hetkel on võimalik proovida mängu läbi Steami early access’i.