fbpx

Tree Simulator 2013: Treeloaded

Kas te olete kunagi mõelnud, mis tunne on olla puu? Vahest olete isegi mõnes lasteaia või algkooli näidendis puu rolli mänginud, kuna teie näitlemisoskused olid liiga puised, et ühtegi teist rolli saada ja Keanu Reeves polnud parasjagu saadaval?

maxresdefault
Kas, kui olite veel noor ja teilt küsiti kelleks suurena saada tahate, vastasite vahel, et tahaksite olla puu? Ning kas psühhiaater, kellele seda avaldasite, jõllitas teid peale seda täielikus hämmingus?
Vahest tunnete lausa, et oletegi puu, kes on sündinud inimese kehas ja sooviksite teha liigivahetusoperatsiooni, kuid tehnoloogia selle jaoks pole lihtsalt veel piisavalt arenenud?
Võibolla olete aga hoopis salajane puu fetišist, kellele end magamistoas puuks meeldib riietuda ja oma kaasal, kes end rähnuks on riietanud, end toksida laseb?
Või siis olete kõigest tavaline kontorirott, kes vahelduseks oma argipäeva rutiinist ära tahaks põgeneda ja puude tundeküllase ja seiklusrikka hingeeluga kokku sooviks puutuda?

Mis iganes teie põhjused, on teie unistus nüüd täitunud, kuna Tree Simulator 2013: Treeloaded’i näol on teil võimalus kogeda kõiki puuks olemise kõige põnevamaid ja intiimsemaid hetki, nagu näiteks lõppematu paigal seismine ja 24 tundi mitte kui millegi tegemine.
Kuid, mu kaaspuufännid, ärge arvake, et elu puuna vaid üks lõppematu pidu ja tants on, sest Tree Simulator 2013: Treeloaded’i näol on võimalik kogeda ka puude kõige dramaatilisemaid ja proovile panevamaid momente, nagu näiteks lõppematu paigal seismine ja 24 tundi mitte kui millegi tegemine.

maxresdefault (1)
Jah, Tree Simulator 2013: Treeloaded on simulaator puude kiiretempolisest maailmast, kus on võimalik tunda puuks olemise kõiki lõputult fantastilisi võimalusi. Ning uskuge või mitte, tegemist on tegelikult parema graafikaga (ja tasulise) järjega tasuta mängule Tree Simulator 2013, mis oma realismi tõttu ohtralt Game of the Year auhinde võitis. Sest kui tegemist on puudega, siis ei saa meil eales küllalt! Puude simulaatorid on momendil üks väga kiirelt kasvav turg, sest erinevaid võimalusi selles žanris on lihtsalt lõputult!

Kui ma esmakordselt lugesin, et Tree Simulator 2013: Treeloaded välja tuleb, haaras mind äkitselt juubeldav rõõmupisaraid tekitav ülim piiritu joovastav taevalik õndsus, sest teadsin, et kõik mu kannatused selles tühises elus on autasustatud, kuna antud simulaator on ilma igasuguse üleliialduseta justkui Kristuse teine tulek. Selle mängimine sarnaneb vee leidmisele peale päevi lõputus kõrbes ekslemist – vesi, mis on poetatud inglite endi poolt!

treescreen1

Ma tean, et kindlasti küsivad paljud endalt praegu, “Kuid kuidas on puuks olemine seotud inimeseks olemisega?” Jah, seda küsisin ma endaltki, siis kui veel pimeduses kõndisin. Tegelikkuses aga on inimene ja puu väga sarnased organismid, kui välja arvata vaid see, et puu ei näe, kuule ega tunne, ei oma liikumisvõimet, ei ole teadvuslik, ei tähista sünnipäeva, ei pea sõdu, ei tööta Maximas, ei käi ülikoolis, ei oska matemaatikat, ei kirjuta näidendeid, ei ole Kuu peal käinud, ega tee eales ühtegi teist asja, mida inimesed teevad. Kuid kui need üksikud asjad välja arvata, on puu täpselt nagu inimolend – ja veel tuhat korda paremgi! Ning kui keegi on juba kord tundnud seda, milline erakordne tunne on olla puu, ei taha ta enam eales tagasi inimeste haletsusväärsesse mobiilsesse ühiskonda. Sest miks peaks keegi tahtma kõndida ringi ja teha asju, kui ta võib selle asemel hoopis lihtsalt lõputult ühe koha peal seista ja mitte kui midagi teha? Ma ütlen teile kes – vaimuhaige inimene. Täpselt nii – kui sa ei taha olla puu, siis sul on midagi viga!

Screen10

Tree Simulator 2013: Treeloaded’is on vaid üks osa, kuid see on nagu väita, et me elame vaid ühes universumis – see võib olla vaid üks universum, kuid see on kuratlikult suur! Tegelikkuses on see üks osa terve üks mets ja ehkki, olles puu, ei saa me küll liikuda ja seda avastada nii nagu me ei saa ka veel inimestena lennata kosmoselaevaga teise tähesüsteemi, võime me sellegipoolest unistada! Ja seda me Tree Simulator 2013: Treeloaded’it mängides teemegi – me unistame teistest kaugetest metsadest, kus on teised puud ja laseme oma unistustel meid sinna vaimusilmas ka viia, sest meil kohe kindlasti pole midagi targemat oma ajaga teha.
Mõnes mõttes on lausa mängu nimi ehk petlik, kuna mängu mängides me nii näeme metsa enda ümber kui ka kuuleme linnulaulu, ent puud ei ole tegelikkuses võimelised kummagi jaoks. Lähemal vaatlusel aga ei saa seda pidada tõeliseks kriitikaks, kuna mitte keegi meist (kui vahest välja arvatud Keanu Reeves), pole kogenud tõelist puuks olemist, mis tegelikkuses ei oleks tõenäoliselt isegi olemine, kuna puud ei ole teadvuslikud sellest, et nad on. Seega on siin teatud artistlik vabadus vajalik, sest vastasel juhul ei pruugi me eales osaks saada puuks olemise sügavast veetlusest.

ents

Mõnes mõttes meenutab peategelasest puu J.R.R. Tolkieni Sõrmuste Isanda triloogiast tuntud Ente, kes on rass puusarnaseid olendeid, kes suudavad samuti kuulda ja näha – kuid ka rääkida ja liikuda. Ainuke vahe on see, et Tree Simulator 2013: Treeloaded’is saad sa ainult kuulda ja näha ega saa aidata headuse vägedel kurjuse vägesid võita. Kui see oleks võimalik, siis kannaks mäng nimeks hoopis Ent Simulator 2013: Entloaded. Ja ma olen kindel, et EA suudaks isegi selle „geniaalse” idee kuidagi metsa keerata.
Mulle isiklikult aga meeldib puuks olemist simuleerides tagasihoidlikult fantaseerida, et ma olen germaani mütoloogias üheksat maailma hoidev ilmapuu Yggdrasil ja et terve universumi saatus lasub minu juurtel! Võttes arvesse mängu ülimat erakordsust, on isegi võimalik, et säärase tunde esile toomine oligi mängu loojate eesmärk. Kui nii, siis on mäng saavutanud oma eesmärgi tuhandekordselt, rääkigu vandenõuteooriate pooldajad nii palju kui tahes sellest, et mäng on tegelikult disainitud USA armee poolt piinariistana pantvangidelt ülestunnistuste kättesaamiseks.

Screen7

Nüüd, ehkki Tree Simulator 2013: Treeloaded ääristab väidetavalt perfektsust, on siiski mõned üksikud asjad, mida Tree Simulator 2014‘s näha sooviksin, et antud seeria pärandit veelgi kõrgemana ülal hoida. Nendeks on järgmised triviaalsused: Oculus Rifti tugi, mis aitaks puuks olemist veelgi paremini visualiseerida ja paneks mängija unustama, et ta on inimene (ja selle tagajärjel tõenäoliselt ära sureb, kuna inimesed ei saa oma energiat fotosünteesist nagu puud); võrgus mängimise tugi, et oleks võimalik ka koos sõpradega puuks olemise ülevoogavat rõõmu tunda; ning võimalus enesetappu sooritada.
Lõpetuseks mainiksin veel, et peale tervet viit hiilgavat minutit, mis tundusid viis sajandit olevat, mida ma Tree Simulator 2013: Treeloaded’it kokku mängisin, tekkis mul samuti mitmeid sarnaselt põnevaid ideid teiste revolutsiooniliste simulaatorite jaoks, nagu näiteks Värvi Kuivamise Jälgimise Simulaator, Vähki Suremise Simulaator ning minu isiklik lemmik – Enda Üles Poomise Simulaator (üks võimalustest võiks puu oksa pealt olla).