fbpx

Five Nights At Freddy’s

Öövalvuri amet ei ole lihtne. Alati peab ta mööda pimedaid koridore ringi kõmpima ja igat nurgatagust igaks petteks kontrollima. Tööandja hoiab tal samuti silma peal, et tagada maksimaalne efektiivsus, mis siis, et mitte kunagi mitte midagi tegelikult ei juhtu. Pisikeses ja omanäolises õudusmängus Five Nights At Freddy‘s sellist probleemi õnneks ei ole, sest selle mängu öövalvuri amet on ääretult minimalistlik. Mängija tööks on istuda oma pisikeses ruumis ja jälgida turvakaameraid, et keegi või miski sinu valvatavas alas ringi ei luusiks. Tundub ju mugav kui ei pea isegi toolilt tõusma? Küllap tõesti. Kõik ei ole aga roosiline, sest pererestoranis, kus sa oled sunnitud viis ööd järjest töötama, on öösiti väga vähe elektrit, sest tööandja püüab ilmselgelt kokku hoida eelkõige just öövalvuri vajaduste arvelt. Kiirelt kahanev elekter tähendab aga seda, et öövalvurina ei saa sa isegi turvakaameraid korralikult kasutada. Kõik ressursid on vägagi piiratud. Olgu selleks siis kaamerate vaateväli või valgustite vähesus.

Header

Õnneks kestab öine töö täpselt kella kuueni hommikul. Tundub justkui unelmate töö kõigile unetutele? Ei, kindlasti mitte, sest kitsi restoraniomanik mainib nagu muuseas, et pererestoranis laste seas väga populaarsed mehaanilised loomad kipuvad öösiti ringi uitama ja kui neile mõni inimene ette satub, siis arvavad nad kohe, et üks nende seast oma kodusest mehaanilisest kehast välja karanud. Mõistagi annavad nood samad robotloomad endast parima, et õnnetu inimene tagasi oma kesta suruda ning neid ei heiduta, et seda tehes lömastavad nad kogu ta keha.

FiveNightsatFreddys 2014-08-25 19-28-38-20

Five Nights At Freddy‘s on ääretult vaikne ja rahulik mäng, mille kõige olulistemaks õõvastavateks elemenditeks on elutute silmade ja võika irvega mehaanilised loomad, kiirelt kahanev energiavaru ning pidev erinevate turvakaamerate vahel hüplemine, et teha kindlaks oma pesast liikvele läinud robotloomakeste asukoht. Eesmärk on takistada nende saabumist sinu kui öövalvuri ruumi ukse ette, kus nad sind rõõmsa, kuid siiski vaieldamatult haiglase embusega kostitada saaksid. Kõige võtmeks on turvakaamerad, sest ainult nende edastatava häguse ja hallika pildiga saab jälgida loomade aeglast liikumist. Iga kord kui nad kaamerasilma ette satuvad, tarduvad vaikses pimeduses hiilivad laste lemmikud koheselt paigale. See ongi õigupoolest peamine vahend, et nende liikumist piirata. Peatada ei ole neid võimalik. Mängija valduses on ainult kiire liikumine erinevate kaamerate vahel. Vaikselt laulu jorutavate ja jalgu lohistavate öiste õõvakollide kulgemise aeglustamiseks on vaja varuda kannatust, sest loomakesed võivad ühe koha peal päris kaua seista, aga seda kuni hetkeni, mil nad järsult kaovad ja ebamaise kiirusega öövalvuri ukse ette jõuavad.

l

Five Nights At Freddy‘s meelitab oma musta huumoriga, sest nii tööandja napakavõitu telefonikõned, mis sulle olukorda tutvustavad, kui ka lastele suurt rõõmu valmistavad mehaanilised kutsud, karud ja linnud, kes sind emmata igatsevad, on igati eeskujulik näide, kuidas midagi armast ja ohutut muuta võimalikult haiglaseks. Kogu mängu eesmärk on vastu pidada viis ööd ehk täpselt nii palju nagu ka mängu pealkiri viitab. Tegu ei ole kerge ülesandega, sest kaamerate vahel hüppamine,oma ruumi uste avamine ja sulgemine ning valgustite kasutamine neelab liigagi kiirelt ressursse. Tihti võibki juhtuda, et elekter on otsas enne kui loomakesed on mängijani üldse jõudnudki. Seega tulebki uksi ja valgusteid kasutada ainult siis, kui pärani silmil naeratav loomake on uskelävel seismas.

lo

Mäng on mehaanika poolest küllaltki lihtsakoeline ning reeglid saab endale vägagi kiirelt selgeks teha. Mängija võib küll tunda end turvaliselt, sest näiliselt on olukord kontrolli all, aga aeg-ajalt teevad vaenulikud robotloomad kiired keerdkäike, et sind eksitada ja selle tulemusena sulle kallale karata. Visuaalselt on Five Nights At Freddy’s võrdväärne Silent Hill’i rõskete ja kõhedate alavalgustatud koridoride ja nähtamatu õuduse tunnetusega, mis levib kõikjal mängija ümber. Tegu on pisikese, kuid vägagi toimiva mänguga, millel pole küll väga pikaajalist väärtust, aga sellele vaatamata väärib Five Nights At Freddy‘s iga õudussõbra tähelepanu.