fbpx

Microsoft ostis Minecraft’i ära 2.5 miljardi dollari eest. Keegi ei ole veel kuulnud seda uudist?  Kas te aga teate, mitu nulli on ühes miljardis? Loodan nüüd iga lugeja aususele, et enne jätkamist nad vähemalt hetkeks mõtleksid antud küsimusele. Miljardis on 9 nulli. Tegemist on nii suure summaga, et selle väärtuse mõistmiseks on vaid üks võimalus: seda rahasummat peab nägema enda pangakontol. Küll aga on võimalik neid nulle kõrvutada erinevate reaalsete esemetega. Mida osta, kui sul oleks 2 500 000 000 dollarit?

Maailma poliitilise olukorra ebastabiilsuse tõttu ei saa end enam kuidagi kindlalt tunda. Nii on äärmiselt vajalik üks B-2 Spirit hävituslennuk. Tegemist on infrapuna, elektromagnetväljade ja radarite jaoks vaevumärgatava pommitajaga, mis on Ühendriikide sõjaväes olnud kasutusel alates 1993. aastast. Hinnaks on sellel tagasihoidlikud 2.4 miljardit dollarit.

Over the Pacific

Kui aga tahta jääda maismaal tabamatuks ja seda kiiruse osas, siis miks mitte investeerida 4.5 miljonit dollarit Lamborghini Veneno Roadster’isse. 750 hobujõudu, 6.5 liitrine mootor ja tippkiirus 356km/h peaksid jätma nii mõnegi pilgu pikalt järgi vaatama. Seda muidugi juhul kui kiiret möödumist üldse tähele pandi. Igal juhul kiirendab masin 0-100km/h 2.9 sekundiga.

Lamborghini-Veneno-Roadster copy copy

Miks mitte ülikallilt kõrgustes elada, kui on võimalik osta omale 170 meetri kõrgusel olev luksuskorter Monacos, hinnaga 400 miljonit dollarit? See 3300 ruutmeetrine läbi viie korruse kulgev korter peaks panema sulama ka kõige kalgima inimese südame. Miks? No imetlege seda vaadet!

dfsus1jrheyv0y87elnl

Kui aga minna rohkem teemasse (tegemist on ju siiski videomänguportaaliga), oleks saanud 2 miljardi eest omale osta Oculus Rifti. Loomulikult mitte ühe mudeli, vaid terve virtuaalreaalsuse arengut juhtiva firma. Miks? Sest nii oleks näiteks ära jäänud hulgaliselt hirmu selle ees, kuidas Facebook kogu VR tuleviku reklaamiks keerab.

2487829-4751123434-24878

Loomulikult ei anna 2.5 miljardit võrrelda ei Nokia (7.2 miljardit) ega Skype’i (8.5 miljardit) eest välja käidud rahasummadega, mis Microsofti rahakotiraudade vahelt väljusid. Youtube’i eest käis Google 2006. aastal välja 1.65 miljardit dollarit ning Amazon Twitch.tv eest 970 miljonit – neid summasid vaadates ei saa eitada, et jääb mulje, kuidas Microsoft kas käitub oma rahaga hoolimatumalt või neil lihtsalt jagub seda rohkem.

Kuid mida sai Microsoft omale Minecraft’i  (või täpsemalt, selle taga seisva stuudio Mojangi) ostes? Tegemist on ühe edukaima videomänguga lühikeses, kuid kirjus mänguajaloos. Minecraft’i mängivad igas vanuses inimesed, olen rääkinud sellest mängust nii 7-aastaste kui ka 35-aastastega. Kindlasti on see vanusevahe veelgi laiem, ent mul lihtsalt pole piisavalt palju erinevaid tuttavaid, kellega mängude teemal vestelda. Selle ostuga kindlustas Microsoft  oma koha nii mitmegi mänguri südames, olgu see sinna kasvõi kirkaga löödud. Kui lisada sinna juurde võimalused, kuidas Minecraft’i saaks kasutada uute mobiilide, arvutite ja operatsioonisüsteemide turundamisel või õppekavade populariseerimisel, saab selgeks, et ehk ei olnudki see ost nii halb.

Mina aga oleksin 2.5 miljardi eest ostnud ikkagi omale ühe B-2 Spirit hävituslennuki.