fbpx

Jaapani mängukonsoolide ja videomängude tootja Nintendo tähistab täna oma 125. sünnipäeva.

Ettevõte, tänu kellele valmisid mängukonsoolid Nintendo Entertainment System ja Gameboy, tutvustas maailmale itaalia torumehi Mariot ja Luigit, rohelise mütsiga Linki ja printsess Zeldat ning tegi mitme generatsiooni lapsepõlve veidi õnnelikumaks, sai alguse 1889. aasta 23. septembril Jaapanis.

Esialgselt kandis ettevõte nime Nintendo Kappai ning firma esimeseks edukaks tooteks olid käsitsi maalitud mängukaardid, mida toodetakse tänase päevani. 1970ndatel aastatel hakkas Nintendo tootma üha rohkem mänguasju ning lauamänge, mis sisaldasid suuremal või vähemal määral elektroonilisi elemente. Aastakümne lõpus hakati pöörama tähelepanu ka mänguautomaatidele ja arkaadimängudele ning 1980. aastal nägi ilmavalgust legendaarne Donkey Kong, mis tutvustas maailmale ka mängutööstuse üheks ikooniks kujunenud Mariot.

Aastal 1983 tuli turule üks maailma enim müüdumaid mängukonsoole Family Computer, lääneriikides rohkem tuntud kui Nintendo Entertainment System (lühidalt NES). Eelnimetatud konsool tõi kasutajateni mängud Super Mario Bros., Legend of Zelda, Metroid ja paljud teised, praeguseks legendaarseks saanud teosed.

nintendo

6 aastat pärast NES-i ilmumist esitles Nintendo portatiivset mängukonsooli, mida tol ajal vast iga lapse hing ihkas. Selleks oli otseloomulikult Gameboy. Mängupoiss muutis täielikult ettekujutuse sellest, kuidas saab videomänge mängida. Kui varem arvati, et need kuuluvad vaid arkaadidesse või elutuppa, siis nüüd sai iga kasutaja mängida oma lemmikuid praktiliselt igal pool. Tasub ka mainida, et Gameboy’ga sümbioosis tegutses Pokemon Red and Blue; mõlemad aitasid üksteise levikule väga tugevalt kaasa.

Nintendo ei ole loomulikult mängukonsoolide tootmist lõpetanud, nende viimase aja repertuaari kuuluvad 2011. aastal ilmunud pihukonsool Nintendo 3DS ning 2012. aastal müüki tulnud mängukonsool Wii U. Vaatamata sellele, et Nintendol on veel oma osa mängukonsoolide turul, pole ta juba ammu sama edukas ning populaarne, kui ta oli seda mängutööstuse koiduajal, 70.- 80. aastatel. Vaatamata sellele tasub avaldada tänu ettevõttele, mis aitas oma toodanguga paljude laste, noorte ja täiskasvanute hommikuid, päevi ja õhtuid veidi rõõmsamaks ja põnevamaks muuta.

Palju õnne, Nintendo!