fbpx

Täna algab järjekordne sõda

Iga uue suure ning ülikalli mängu ilmumisega algab järjekordne sõda. Tegemist on verise võistlusega, kus hakkavad omavahel rinda pistma teised ülipopulaarsed samal ajal ilmuvad mängud, kindlasse žanrisse ning loomulikult samasse seeriasse kuuluvad teosed. Kui aga tuleb jutuks selline hiiglane nagu Call of Duty, ei saa rääkida enam pelgalt võistlusest. Tegemist on sõjaga, kus ei võeta vange. Samuti on antud mängu eelarve ning teenitav tulu võrreldav mõne väiksema lahinguga seotud rahadega.

16426863Call of Duty‘st on saanud modernse mängutööstuse sümbol. Seeria leiab pea igal aastal oma järgmise osa ning iga uus teos purustab vähemalt ühe rekordi. Olgu sellel rekordil seos teenitud tulu, müüdud mängude hulga või millegi ajuvabamaga. Näib, et miski ei suuda peatada seda rongi, mis haarab endaga kaasa järjest uusi mängureid. Kuid iga uue Call of Duty mängijaga tuleb ka vähemalt üks, kes antud seeriat tulihingeliselt vihkama hakkab.

Miks me peame igal aastal mängima sama mängu? Kus on lubatud graafilised uuendused? Jälle zombid? Mis kuradi koerad? Kas võiksite palun tunnistada, et võtate üks-ühele ideid teistest mängudest üle! Tegemist on vaid väheste lausetega, millega kogu seeriat kritiseeritakse. Halvustustest hoolimata aga ostetakse seda mängu. Ostetakse nii, et on ostetud. Mängitakse veel rohkemgi.

cod-ghosts-rifle-wallpaper-

Eelmisel aastsal ilmunud Call of Duty: Ghosts nägi aga oodatust väiksemaid müüginumbreid. Mitte midagi nii hullu, et mängu tootjad oleksid hakanud muretsema, kuid kui võrrelda müüdud koopiate hulka näiteks veel aasta varem ilmunud Black Ops 2 alanime kandva mänguga, märkame, et nii mõnedki miljonid mängijad on kuhugi kadunud. Kas mängurid hakkavad tõesti mõistma, et seda raharongi ning kohati mängutööstust kinni hoidvat jõudu pole võimalik teisiti peatada, kui jätta lihtsalt antud mäng ostmata?

gif_400x225_1daf9bTäna ilmuvale mängule Call of Duty: Advanced Warfare ennustatakse aga veelgi väiksemat müügiedu. Mõningad analüütikud ennustavad koguni 15% kahanemist võrreldes Ghosts’iga. Kas tõesti hakkab jõud raugema? Mängu väljastaja Activisioni arvates ei ole aga muretsemiseks põhjust. Viimastel aastatel mitmekordistunud digitaalsete koopiate müük pidi antud vahe tasa teenima ning lükkama täna ilmuva mängu eelmise aasta omast müüginumbreid arvesse võttes koguni ettepoole. Vihjeid selles suunas on näha isegi mängule antavatest keskmistest hinnetest, näiteks Polygon hindas seda koguni 9/10 hinde vääriliseks ning IGN 9.1/10.

kevin_spacey

Mina kuulun nende mängurite hulka, kes peab Call of Duty’t mängutööstuse arengut pidurdavaks jõuks. See seeria annab eeskuju ka teistele arendajatele, et sama asja korrates on võimalik teenida kiiret raha ning innovatsiooni võib lükata kaugesse tulevikku. Ma siiralt loodan, et täna ilmuv Call of Duty kaotab lahingu iseendaga ning näeb oodatust tunduvalt väiksemat müügiedu. Ehk paneb see nii mõnegi mänguarendaja kutsuma kokku kriisikoosoleku, mille tulemusena istutakse pikalt ühise laua taga ning arutatakse punkte, mida hakata teisiti tegema. Tegelikult on juba ammu tagumine aeg jätta kõrvale tühjaks lüpstud lehmad ning vaadata kaugemale, suuremat pilti. Samas on minu näol ka tegemist sellise mänguriga, kes loeb huviga uudiseid, mida sellest mängust kirjutatakse, jälgib esimesi striime ning mõlgutab isegi mõtteid, et kui tekib sobiv aeg ning võimalus, paneksin ka mina Advanced Warfare’i oma mängumasinasse ning teeksin paar kiiret lahingut mitmikmängus. Ja kõik, milles osaleb Kevin Spacey, peab ju hea olema.

Allikad: Games Industry, Statistic Brain