fbpx

CD Projekt Red, stuudio, mis on populaarse The Witcheri seeria taga ning töötab hetkel mängu The Witcher 3: Wild Hunt kallal, suhtub negatiivselt viimastel aastatel üha enam populaarsust koguvasse ärimudelisse, mille raames mängutootjad lasevad peatselt pärast mängu ilmumist välja tasulisi lisapakette marginaalsete lisandustega. Tuntud Poola mängustuudio on otsustanud selle nende arvates kahjuliku tendentsi vastu ise tegutsema asuda, lootes, et tulevikus võtavad teised stuudiod nendelt eeskuju. Nimelt teatas CD Projekt Red, et nõidur Geralti kolmas seiklus saab pärast järgmise aasta 24. veebruaril toimuvat väljalaset 16 (!) lisapektti ning need kõik on täiesti tasuta.

https://www.youtube.com/watch?v=-C8yTTfuXQE

Marcin Iwinski, üks CD Projekt Redi asutajatest, räägib selle otsuse tagamaadest mängu kodulehel avaldatud teadaandes. Ta väidab, et iga kord, kui me ostame uue mängu, kaasneb sellega ootus, et meie eest kantakse hoolt – mängu lõhkuvad probleemid lahendatakse, saame pidevaid uuendusi, ning ta leiab lisaks sellele, et kui meile pakutakse lisamaterjali, mille eest me mängu ostes ei maksnud, tunneme me ennast erilistena. Tema sõnul ei pea olema lisatav materjal midagi ekstravagantset – piisab näiteks turvisest, relvast või uuest väljanägemisest mõnele tegelasele. Iwiniski jätkab, kirjutades, et kahjuks on viimasel ajal saanud normiks lasta kohe pärast mängu reliisi välja hulgaliselt kallihinnalist ahvatlevat lisamaterjali, mis on tema arvates kummaline, kuna mängu eest sai ju just täishind makstud.

Tasuliste lisapakettide probleem on Iwiniski arvates eelkõige psühholoogiline ning tuleneb „siin ja praegu” ärimudelist – mängijad tahavad saada maksustatud mõõku, turviseid jms, kuna nad tunnevad, et vastasel juhul ei ole nende kogemus soetatud mänguga terviklik, kuna kuskil on veel midagi, mida kogeda. See loob stuudiotele ja levitajatele viljaka pinnase küsimaks mängijatelt raha erinevate väikeste hilisemate lisanduste eest. Iwiniski ei ole kindlasti igasuguse lisamaterjali maksustamise vastu, leides, et kui toode on oma hinda väärt, siis võib selle eest loomulikult tasu küsida, kuid hetkel toimub tema arvates pigem süsteemi ärakasutamine. Siinkohal ei välista ta ka, et The Witcher 3 saab kunagi tasulist lisamaterjali, kuid väidab, et sel juhul saab see tõepoolest olema oma hinda väärt. Tasuta lisapakettidega soovib CD Projekt Red teistele ise eeskujuks olla ning tööstuses valitsevat käitumist muuta.

https://www.youtube.com/watch?v=N4ony2r0QFs

Tulles tagasi The Witcher 3: Wild Hunti tasuta lisamaterjalide juurde, siis esimesed kaks paketti on allalaetavad juba päev pärast väljalaset, 25. veebruaril. Esimene lisand kujutab endast Temeria turvisekomplekti, millesse kuulub ka hobuseturvis (sõna, millel alates The Elder Scrolls IV: Oblivionist on juures mõru maik) ning uus juukse- ja habemestiil peategelasele Geraltile. Teine komplekt sisaldab ühte uut missiooni ning alternatiivset skini ühele mängu mitmetest tegelastest. Ülejäänud lisad saabuvad samuti kahekaupa ning nädalaste vahedega alates 4. märtsist. Seega saab sellest kuupäevast alates The Witcher 3 uut materjali seitsme nädala jooksul.

Küsimusele, miks lisades mängijateni toodav materjal ei ole saadaval täismängus, vastas Iwinski, et see ei ole veel valmis. Ta väidab, et olenemata sellest, et tasuta materjal sai praegu välja kuulutatud, ei ole nende kallal töötamine veel lõpetatud. Suurem osa CD Projekt Redi meeskondadest tegeleb veel mängule viimase lihvi andmisega ning lisade loomisele on hetkel võimalik suunata vähesel määral inimressurssi. Siin saab ära märkida ka juba varem väljatoodud psühholoogilise argumendi – mängijatele meeldib, kui stuudio neile midagi juurde annab ning oma klientide eest hoolt kannab.

rsz_witcherfight

Nagu mainitud, on The Witcher 3: Wild Hunt saadaval 2015. aasta 24. veebruarist ning esimest tasuta lisapaketti on oodata juba järgneval päeval. Tasuta materjalile ligipääsemiseks ei ole vaja mängu ette tellida ega osta mingit spetsiifilist versiooni, samuti on paketid saadaval kõigil platvormidel.

Allikas: Polygon, The Witcher