fbpx

Game of Thrones on Telltale Gamesi poolt loodud narratiivikeskne episoodiline mäng, mis põhineb Georg R. R. Martini „Jää ja tule laulu“ fantaasiaromaanide seerial ning sellest vändataval teleseriaalil. Telltale’i varasema loomingu hulka kuuluvad muuseas The Walking Dead’i, The Wolf Among Us’i ja Tales From the Borderlands’i seeriad ning Game of Thrones on koheselt tuttav kõigile, kes on stuudio vanemate mängudega kokku puutunud. Väljakujunenud traditsiooni kohaselt tuuakse lugu mängijateni episoodiliselt ning detsembri alguses ilmunud esimene osa kuuest kannab alapealkirja Iron From Ice.

Game of Thrones on loopõhine mänguseeria, seega saab narratiivil olema selle edus või läbipõrumises oluline roll. Iron From Ice alustab jõudsalt ning laob järgmistele osadele tugeva vundamendi, millele on potensiaalselt võimalik üles ehitada huvitav lugu, kus leidub nii raamatutest kui ka seriaalist tuttavat poliitlist laveerimist ning tegelastevahelist intriigi. Mängija kätesse asetatakse Forresteride aadlipere saatus, kes on juba pikalt olnud vasallisuhetes tuntud Starkide suguvõsaga. Episoodi alguses leiavad aga aset traagilised sündmused, mis asetavad väikeaadlikest Forresterid üleöö radikaalselt muutunud poliitilisel maastikul keerukasse olukorda. Paaritunnise avaepisoodi jooksul toimuv loob tõepoolest arusaama, et Forresterid on sattunud täbarasse situatsiooni ning igal sinu sõnal ja otsusel on reaalne mõju sellele, mis tulevikus juhtuma hakkab. Narratiivselt on Iron From Ice seega intrigeeriv avapauk, mis suutis minu ootust järgnevate episoodide suhtes ainult suurendada.

„Jää ja tule laulu“ seeria populaarsuse üheks tugisambaks on raamatute mitmekülgsed ja omanäolised tegelased. Telltale on üritanud oma Game of Thrones’i luua samuti hulgaliselt erinevaid karaktere, kuid esimese episoodi põhjal on vara öelda, mil määral on see neil korda läinud. Iron From Ice loob edasisele loole kontseptuaalselt intrigeeriva baasi, kuid esimeses osas mängijale tutvustatavad tegelased ei tundu senini kõige meeldejäävamad, vaid pigem geneerilised. Iron From Ice jutustab oma lugu läbi kolme karakteri – traagilise saatusega talupoisi, noorelt majaisandaks saanud aadliku ning ebasoosingusse langenud perekonnast pärineva kroonprintsessi õuedaami. Probleemiks pole kindlasti see, et need tegelased oleksid igavad, vaid pigem asjaolu, et nad on liiga tuttavad. Ma arvan, et kõik, kes on lugenud Martini raamatuid või vaadanud seriaali, suudavad välja mõelda need karakterid, kelle põhjal Telltale on oma tegelased loonud. Positiivne on aga see, et stuudio on jäänud truuks „Jää ja tule laulu“ ülesehitusele ning andnud mängija käsutusse rohkem kui ühe tegelase. Sarnaselt raamatutega jätab see mulje, et sündmused ei toimu vaid ühe keskse kangelase pärast ja tema ümber, vaid mängus kujutatud maailm on pidevas liikumises ning kuskil toimuvad alati arengud, millel on teistele tegelastele märgatav mõju. Lisaks sellele kehastavad “Troonide mängu” teleseriaalist tuntud näitlejad Lena Heady, Peter Dinklage, Natalie Dormer ja Iwan Rheon oma tegelasi ka Telltale’i mängus, vastavalt Cersei Lannisteri, Tyrion Lannisteri, Margery Tyrelli ja Ramsay Snow’d. Seriaali fännidele, kellele see mäng kindlasti suunatud on, loob nende häälte kuulmine tuttavliku õhkonna ning aitab paremini mängu sündmustesse sisse elada.

rsz_ramsay

Mehhaaniliselt jääb Iron From Ice truuks stuudio varasemale loomingule. Suurem osa mängust möödub ekraanile ilmuvate vastusevariantide seast piiratud ajaperioodi jooksul sinu arvates kõige sobivamat valides. Vahel on võimalik ka piiratud alal ringi liikuda ning teatud objektidega suhestuda. Seda tasub alati teha, kuna minul õnnestus niimoodi salaja taskusse pista näiteks teise aadliperekonna pitser ning üks salapärane võti. Need esemed ei leidnud endale esimeses episoodis rakendust, kuid hakkavad tulevastes osades kindlasti rolli mängima. Sellest ilmneb üks Game of Thrones’i – ja laiemalt Telltale’i mängude – köitvamaid aspekte: sinu tegudel ja sõnadel on kaugeleulatuvad tagajärjed. Need tagajärjed ei avaldu kohe, kümne minuti jooksul või isegi samas episoodis, vaid esimeses osas tehtud valikud ja öeldud sõnad võivad tulla tagasi sind kummitama alles mitu episoodi hiljem. See ei ole midagi uut, Telltale on seda süsteemi varem korduvalt kasutanud, kuid minu arvates sobib see Game of Thrones’i eriti hästi. Tegu on maailmaga, mida iseloomustavad keerulised poliitilised intriigid ja tegelastevahelised võimumängud ning seega on ülimalt nauditav jälgida, kas sinu osav poliitiline laveerimine viib lõpuks soovitud eesmärgini või suudab keegi kavalam su üle mängida. Selline ülesehitus pakub mängijale ka initsiatiivi episoode korduvalt läbida, kuna võimalikke teekondi ja tulemusi on mitmeid.

Visuaalselt ei üllata Game of Thrones samuti millegi uuega, jäädes truuks Telltale’i mänge iseloomustavale animatsioonilisele stiilile. Tegelased ja neid ümbritsev maailm on justkui liikuvad joonistused ning sellega kaasneb nii head kui ka halba. Ühest küljest annab see Game of Thrones’ile omapärase hubase väljanägemise, mis ei rõhu liigselt realismile ja mida on meeldiv vaadata. Teisalt aga võib animatsiooni meenutav visuaalne stiil tempokamates stseenides välja näha üsna võlts. Näiteks joostes ja võideldes liiguvad tegelased silmnähtavalt puiselt ning need kohad tuletavad meelde, et mängime siiski mängu, mitte ei piilu enda silme ees läbi maagiliselt ellu ärganud joonistuse kaugetesse müütilistesse maadesse.

rsz_limitedamount

Game of Thrones’i luues on Telltale jäänud kindlaks juba äraproovitud meetoditele, kuid see pole sugugi halb. Põhjus, miks uudisesse, et just nimetatud stuudio toob meieni selle populaarse raamatu- ja telesarja mänguversiooni, suhtuti positiivse ootusärevusega, seisnes ju ikkagi selles, et uut ja huvitavat Game of Thrones’i mängu sooviti tuttavlikus ja meeldivas Telltale’i marinaadis. Just see ongi Iron From Ice, pakkudes „Jää ja tule laulu“ intriigide ja põnevuse kõrval juba tuttavat mängumehaanikat ja visuaalset stiili. Seeria esimene osa suudab luua viljaka pinnase loo edasiseks arenguks, olenemata sellest, et karakterid ei ole kaanonile tagasi vaadates kõige originaalsemad. Telltale’i mängude ja George R. R. Martini fännide jaoks on Iron From Ice kindlasti proovimist väärt.