fbpx

Insener ja leiutaja Ralph H. Baer, kes lõi maailma esimese mängukonsooli Magnavox Odyssey, on nüüdseks meie hulgast lahknunud. 92-aastane Baer suri pühapäeval 7. detsembril. Ralph H. Baer on kindlasti enamike modernsete mängurite jaoks tundmatu nimi, aga ometigi oli just tema kõige olulisem võtmeisik, kes aitas luua mängukonsoolide kontseptsiooni ja platvormi, millest sai alguse kogu konsoolitööstus, mida me praegu nii kirglikult kiidame ja laidame.

pong

Aasta oli siis 1972, kui USA-s tuli müügile maailma esimese kommertsiaalne mängukonsool Magnavox Odyssey, mille peamiseks loojaks oli Ralph H. Baer. Magnavox Odyssey oli põhimõtteliselt esimene mängukonsool, mis oligi mõeldud kõikidele inimestele, kel kodus teler. Baer oli vaheda mõistusega leiutaja, kes taipas, et konsool, mis on koheselt ühendatav kõikide teleritega, on kindlasti väga paeluv ja uudne viis õppimiseks ja meelelahutuseks. Toonasel ajal oli mõte mängust, mida saaks mängida omaenda teleekraanil, tavainimese jaoks vägagi unikaalne ning Magnavox Odyssey kogus tänu oma uudsusele kiirelt populaarsust.

SONY DSC

Populaarsusega kaasnes aga ka teiste tootjate soov siseneda mängukonsoolide turule ja nii sündisidki teised tuntud nimed, kelle hulka kuulub ka videomängude legend Atari, mille tulevane juht Baeri loodust väga kiirelt kinni võttis. Aasta pärast Baeri konsooli müügile tulekut ilmus suurema avalikkuse ette arkaadimäng Pong ning edasine on juba pikk ja rikkalik ajalugu.

Ralph_Pong_web copy

Baeri loodu põhimõtteliselt vastutab kogu toonase ja ka praeguse mängukonsoolide süsteemide eest. Kõik, mis sai alguse 1972. aastal, on jõudnud tänasesse päeva ning ilma Baeri disainita ei tunneks me tänaseid mängukonsoole äragi.

Kel huvi Baeri isiksuse, käekäigu ja tema loomingu vastu, siis jätkake kindlasti lugemist allolevate linkide abil:

Baer’s Odyssey: Meet the serial inventor who built the world’s first game console

A Portrait Of Magnavox Odyssey Creator Ralph Baer