fbpx

Counter-Strike: Global Offensive on maailma üks populaarseimatest esimese isiku vaates tulistamismängudest, mis on eelkõige tuntud kui mitmikmäng ning seetõttu on ka selle värskeimas versioonis üksikosa kampaania välja jäetud. Antud teos on loodud Valve Corporationi ja Hidden Path Entertainmenti poolt ning ilmavalgust nägi see juba 2012. aastal. Kuid ilmumise ajal esinevate vigade tõttu oli seda praktiliselt võimatu mängida ning mängijaskond hakkas kasvama alles hiljuti. CS:GO mängijaskond on väga mitmekülgne, mängijaid on igast vanusegrupist, rahvusest ja soost ning, kuna üksinda lahinguväljal hakkama saada on keeruline, mängitakse CS:GO’d üldjuhul tiimides.

Populaarsuse tõusuga kaasnes ka see, et pidevalt peetakse Counter-Strike: Global Offensive’i turniire, mida jälgivad tuhanded silmapaarid üle kogu maailma ning mille võitjaid ootavad viisakad auhinnad. Üks suurimaid võistlusi on ESL (Electronic Sports League) Katowice, mille viimast võistlust vaatas pealt ligi miljon inimest.

Teoses on 5 ametlikku mitmikmängulaadi: Deathmatch, Arms Race, Demolition, Casual ja Competitive, millest viimane on kõige populaarsem ning mänguturniirid toimuvad enamasti just selles moodis. Lisaks ametlikele mängulaadididele on ka mängurite enda loodud variatsioonid, nagu näiteks Surf.

Lühidalt mängulaadist Competitive – mängumoodis on kasutajad jaotatud hierarhias auastmete järgi, seega saavad inimesed jõudu katsuda endaga samal tasemel olevate vastastega. Mida rohkem partiisid on võidetud, seda kõrgem on auaste. Mängu alustades kasutajal auastet veel pole ning oma esimese paguni teenimiseks tuleb võita vähemalt 10 mängupartiid.

Enne mängu algust valitakse mängumaailma kaart, millel soovitakse lahingut pidada. Suurem osa mängumaailma kaartidest on mänguritele juba tuntud sarja eelnevatest teostest nagu Counter-Strike 1.6, seega väga suuri muutusi lahinguvälja välimuses ei ole. Peale kaardi valikut jaotab süsteem mängijad kahte 5-liikmelisse meeskonda, millest üks koosneb terroristidest ning teise koostavad CT-d (counter terrorists). Terroristide eesmärgiks on paigaldada pomm asukohta A või B, lõhkekeha saab paigaldada ainult täpselt määratletud kohtadesse. CT-de eesmärgiks on pommipanekut takistada või see kahjutuks teha. Mäng lõppeb ühe poole võiduga, kui üks tiimidest võidab 16 raundi, või äärmisel juhul viigiga. Võistlustel on mängu reeglid aga hoopis teistsugused.

CS:GO märkimisväärseks funktsiooniks on ka see, et mänguril on võimalik oma relva välimust muuta. Tapariista kaunistuste eest tuleb maksta päris raha eest kas mängusisest poodi külastades, või ostes kaste, mida lahti lukustades võib saada mõne kena relva kaunistuse omanikuks. Küll ei mõjuta sellised kosmeetilised muutused aga kuidagi relva parameetreid, vaid on lihtsalt silmarõõmuks.

cs go pilt

Mängu plussid:

• Mäng jookseb vanadel arvutitel normaalselt, seega pole selle jooksutamiseks ülikallist arvutit vaja osta. Kuid kui tahta mängus kaugele jõuda, saada eeliseid võistlustel ja nautida teost täiel määral, on keskmisest parema arvuti soetamine tungivalt soovituslik, et saaks seaded põhja kruttida.

• Mängijal on võimalik võita relvade kaunistusi, mida on omakorda võimalik mängusises poes Steami valuuta vastu vahetada.

• Graafika on 2012. aasta mängu kohta päris korralik.

• Mängu täiendatakse pidevalt, luuakse uuendusi, lisatakse uusi kaarte, korraldatakse võistlusi ning palju muud säärast.

Mängu puudused:

• Mängus on väga palju koodereid, mis rikub mängurõõmu ning vahel ajab isegi lausa vihaseks. Samuti liigub ringi isikuid, kes tegutsevad Steamis pahatahtlikult ja petavad kasutajalt välja relvade kaunistusi, kaste ning muud taolist

• Mängijad on väga ebaviisakad, peaaegu igast mängust leidub vähemalt üks inimene, kes vahetpidamata ropendab, sõimab ja viisakusest midagi ei tea.

Olen mänginud Counter-Strike: Global Offensive’it ligi 1000 tundi erinevate Steami kasutajatega ja pean kahjuks nentima, et miinused kaaluvad minu jaoks mängu plussid üle. Üldiselt ei sobi antud teos juhumängijatele, kuid, nagu peaaegu iga mängu puhul, saab kindlalt enda arvamuse lukku panna alles peale proovimist.