fbpx

Kuidas Steami soodusmüük üle elada?

Steami suvine soodusmüük on juba täies hoos ning paljud müügil olevad videomängud on 10-90% hinnast alla võtnud. Seega on viimane aeg oma hoiupõrsas puruks lüüa ning muretseda endale kõik need mängud, mida sa varem ei saanud endale lubada. Kuidas aga saada soodusmüügist maksimaalset kasu, nii et saaksid muretseda endale huvitava mängu võimalikult odava hinnaga?

Täida oma soovinimekiri

Üks Steami parimatest funktsioonidest on võimalus lisada müügis olevaid teoseid oma soovinimekirja. Niipea, kui listis olev toode saab allahindlust, teavitatakse sind sellest e-kirja teel. Niiviisi saad olla õigeaegselt kursis, millal on aeg hakkata oma oste plaanima. Justnimelt plaanima, mitte ostma. Steam ei teavita sind mitte kõige parimast hinnast vaid soodustuse olemasolust. Esimesele hinnaalandusele võib järgneda veel teine, veelgi suurem soodustus. Ning siin ilmas ei valmista vast midagi suuremat pettumust, kui teadmine, et sa oleksid võinud veelgi rohkem raha kokku hoida. Seega on soovinimekirja täitmine  mõistlik selleks, et olla kursis, millal tuleks hakkata Steamis toimuvat  tähelepanelikumalt jälgima.

555

Tee endale selgeks soodusmüügi tüübid

Steami keskkonnas on saadaval nelja tüüpi soodustusi:
Üldsoodustus kehtib kogu kampaania vältel ning hinnad on alandatud mängudel, mis on ilmunud vähemalt pool aastat tagasi. Nendele kehtib allahindlus 10%- 40%.
Päevapakkumise (Daily Deals) raames saab teose kätte poole või lausa kümnendikuga selle alghinnast. Madalad hinnad püsivad 24- 48 tundi, seejärel on need tooted saadaval kõigest 10-20% soodsamalt kui muidu.
Kiirmüügis (Flash Sales) olevad mängud viskavad hinnad alla 12- 24 tunniks, kuid siit saab toote kätte 25- 90% soodsamalt kui muidu.
Kogukonna pakkumiste (Community Deals) raames valivad Steami kasutajad, milline mäng läheb odavamalt müüki. Üldjuhul saab allahindluse kõige populaarsem AAA mäng või kõige suurema allahindlusega teos ning madal hind püsib tavaliselt ainult ühe päeva.

Tea, millal osta ning millal ostmata jätta

Väldi üldsoodustustega mänge

Mina ei soovitaks osta üldsoodustuse raames allahinnatud mänge, kuna need võivad sattuda päevapakkumiste või kiirmüügis olevate toodete hulka ja seega võib nende hind veelgi langeda. Kui mäng on juba päevakampaania raames hiiglasliku allahindluse saanud, ütleme 60- 90%, siis alla selle hind enam ei lange ning on sobiv aeg see välja osta.

Oota sooduskampaania viimast päeva

Juhul, kui sa magad huvipakkuva teose päevapakkumise maha, ei tasu kohe nutma puhkeda. Üldjuhul tuuakse sooduskampaania viimasel päeval populaarsemad kiirmüügi ja päevapakkumised tagasi. Just siis on kõige parem päev ostudega hulluks minna.

Bundle‘t on mõistlik osta igal ajal

Arvutimängude komplekte (Bundles) tasub soodusmüügi jooksul osta igal hetkel, kuna nende hinnad on püsivalt madalad. Bundle on ühe teatud parameetri (mängusarja, arendaja, žanri) alusel kokku pandud mitmest teosest koosnev komplekt, mille saab osta hirmodava hinna eest. Näiteks on minule silma paistnud mängustuudio 2K Bundle, mis sisaldab 20 erinevat AAA teost hinnaga 45 eurot. See tähendab, et kui eraldi ostes maksaks iga mäng keskmiselt 10-20 eurot, siis Bundle’t soetades läheb iga eksemplar maksma kesmiselt 2.5€, mis on minu arvates üsna hea pakkumine.

bundle

Milliste soodustustega tasuks arvestada?

Selliseid verivärskeid mänge nagu Witcher 3, GTA V ja Far Cry 4 kampaania raames suurema kui 10-40% soodustusega kätte ei saa. Kui sul näpud sügelevad neid mänge proovima, siis on mõistlik neid kohe kampaania raames ära osta. Mingisugust imet, kus Witcher 3 läheb päevapakkumisena müüki 2 euro eest, ootama ei tasu jääda.

Paar aastat tagasi turule ilmunud teosed ja indie-mängud, mille hinnad ei küündi 30 euroni, võtavad suvemüügi raames hinnast 50-80% alla. Kui sinu eelarve on piiratud või sa lihtsalt ei raatsi mängudele suuri summasid kulutada, siis selle hinnaklassi kategooria on sinu jaoks kõige sobilikum. Kuigi enamiku mängude valikust moodustavad tundmatud teosed ja moest välja läinud AAA-mängud, on paljudki neist üsna huvitavad ja mis peamine: need saab väikese summa eest kätte.

summersale

Kui näed huvipakkuvat mängu 75% või suurema hinnalandusega, siis ei tasuks selle ostuga pikalt venitada. Odavamalt sa seda kuskilt enam tõenäoliselt ei leia. Isegi kui ostetud mäng ei meeldi, siis pole pettumus eriti suur, kuna kulutatud rahasumma on suhteliselt pisike.

Rakendused on sulle abiks

Lisaks e-posti teavitusele on sul võimalik olla kursis viimaste soodustusega ka  Steami mobiiliäppide vahendusel. Näiteks võid mängudepoodi sirvida ühistranspordis või igavas loengus. Madalad hinnad teevad meele rõõmsamaks ning isegi hindade vaatamine pakub omanäolist meelelahutust.

Selleks, et kindlaks teha, kas saad mängu parima hinnaga, on sulle heaks abimeheks Steam Enhanced. Tegu on Google Chrome ja Mozilla Firefoxi pistikprogrammiga, mis annab Steamile lisafunktsionaalsust juurde. Enhanced näitab sulle käigu pealt, millal ja kus on üks või teine arvutimäng kõige madalama hinnaga, kas tootel on ka küljes DRM ning see näitab, kui palju raha sa tegelikult Bundle‘t ostes kokku hoiad.

enhanced

Madalate hindade jahil tuleb kasuks ka veebileht Isthereanydeal, millel on välja toodud, kus saab mängu soetada parima hinnaga.

Valmistu korralikult ette

Enne, kui asud sooduskampaania käigus rahakukrut kergendama, pea meeles paar nõuannet:

Ära osta igat ettejuhtuvat asja


Nähes madalaid hindu, on meie kui tarbijate instinktiks müüdav toode kohe endale krahmata. Kuid instinkt veab meid alt ning seetõttu ostame kuhjaga pahna, mida me kunagi elus ei kasuta. Kui sa leiad isuäratava hinnaga mängu, siis enne ostu sooritamist mõtle veidikene toote plussid ja miinused läbi. Loe mängu arvustusi, uuri, kas seda on võimalik soodsamalt muretseda, kas tootega käivad kaasas lisapakid ja mis kõige tähtsam: küsi endalt, kas sa tõesti tahad seda teost mängida või ostad seda ainult hinna pärast.

Ole tähelepanelik

Steamis osteldes võib juhtuda nii, et sul tuleb mängule kulutada rohkem raha, kui on hinnasildil kirjas. Mina näiteks sattusin ükspäev mängu How To Survive otsa, mis oli kiirmüügi raames saadaval 69 sendi eest. Minu esimeseks mõtteks oli see kohe endale krabada, kuid veidi mängu uurides, muutsin meelt. Arvustustest lugesin ma välja, et antud teos pole eriti mängitav ilma DLC-deta, millest igaüks maksab 1-5 euri. Seega, kui ma oleks tahtnud sellest mängust viimast võtta, oleks ma 69 sendi asemel pidanud välja käima ligi 10 eurot.

Ära jäta midagi viimasele minutile

Vahel võib tunduda, kui sa jätad ostu viimasele hetkele, saad toote parema hinnaga. Või siis sa tahad oma närve veidi kõditada ning tunda rahuldust, et said viimasel minutil paarkümmend eurot kokku hoida. Kuid mina ei soovitaks sinul ostu viimse hetkeni edasi lükata. Viimasel minutil võib juhtuda tont-teab-mis: maksesüsteem veab alt, elekter kaob ära, vanaemal kõrbeb piim põhja või algab zombi-apokalüps ning mäng jääbki soetamata.

Selleks, et taolisi õnnetusi vältida, varu endale ostuks korralikult aega. Tee kindlaks, et sa jõuad sisestada kõik vajalikud krediitkaardi või pangakonto andmed ning et sinule tuleks ka ostu sooritamist kinnitav teade. Kui sa plaanid teha oste viimasel päeval, oleks sul mõistlik laadida teatud summa Steami kontole. Nii on väiksem oht, et maksesüsteem veab alt ja samas ei saa ostuhulluse käigus kulutada plaanitust suuremat summat.

Nendest reeglitest kinni pidades saad loodetavasti ostetud soodsa hinnaga mänge, mida sa hakkad ka nautima, mitte aga ei jäta mänguvaramus digitaalset tolmu koguma.

Allikad: LifeHacker, GHacks