fbpx

Ma ilmselt ei ole ainus, kui ütlen, et just Tony Hawk’s Pro Skater oli see mänguseeria, mis tutvustas mulle ekstreemspordikultuuri ja tegi seda nii hästi, et oli vaid aja küsimus, mil hüppasin oma esimese rulalaua vastu äärekivi puruks. Sellele järgnesid küll järgmised rulakomplektid ja mänguseeria osad, kuid mina kasvasin nii ekstreemspordist kui ka Tony Hawkist lihtsalt välja. Vaadates aga mänguseeria enda müüginumbreid, võib väita, et sama tegi terve maailm.

tony hawk
2012. aastal ilmunud Tony Hawk’s Pro Skater HD proovis taasluua lapsepõlve parimaid mälupilte

Endist hiilgust proovib taastada Tony Hawk’s Pro Skater 5. Kuidas seda tehakse? Esiteks hüljatakse kõik üleliigsed lisapuldid ja vidinad, mille üle on ilmselt kõigil ainult hea meel. Mängumehhaanika ise siirdub arendajate sõnul samuti ajas tagasi, seeria esimeste osade juurde, mida me siiani palavalt armastame. Võib kohe hakata vastu vaidlema, et vahepeal on maailm nii palju muutunud ning sellega koos ka mängurid, mängud ning mehhaanikad. See, mis töötas siis, ei tööta kindlasti enam nüüd ning ainuüksi nostalgiaga mänge enam ei müü… kui muidugi jätta välja mõned suured erandid.

Tony-Hawks-5_airwalk
Me jalutame taas õhus, mu vana sõber

Et mehhaanika oleks kaasaegsem ning sarnaneks vähem 1999. aastal esimesel PlayStationil ilmunud osale, pööratakse loomulikult suuremat tähelepanu mitmikmängule. Mis oleks parem, kui päriselt oma sõpradega pargis lauaga sõita? Loomulikult teha seda sama oma mugavas tugitoolis kesisest suvest sõltumatult. Freeskate tasandid töötavad niiöelda fuajeedena mitmikmängu võistlustele, kus saab kuni 20 inimest korraga trikitada. Kujutan juba eos ette, millist lõbusat kaost saab seal hakata tekitama, ning seejärel kogu frustratsiooni reeglitega võistlustes välja elama minna.

tony-hawks-pro-skater-5_2015_07-13-15_001_jpg_1400x0_q85
Sõpradega koos rulasid õhus pööritamas

Teise, veidi ebameeldivama kaasaegse mängumehhaanikana omab Tony Hawk’s Pro Skater 5 eksklusiivset sisu. Näiteks PlayStationi omanikud saavad oma virtuaalsete rulatajate päid asendada Sackboy, Sweet Toothi või Racheti kolba vastu. Activisioni sõnul on tulemas ka selliseid lisasid, mis vaid Xboxi kasutajatele mõeldud. Loomulikult on mäng veidi erinev ka ostukohast tulenevalt. Näiteks Amazonist ostjad saavad rõõmustada virtuaalse kulli pealuu pildiga rula või Gamestopist hankijad 80ndatest pärit Tony Hawki üle. Tahad seda kõike? Osta mäng mitu korda.

Kui nüüd aga veidi süvenenumalt vaadata esimest treilerit, saabuvad karmid vihjed. Kõik tundub kuidagi liiga kuiv. Loomulikult ei ole kaasaegne muusika enam nii hea kui vanasti. Mänge on tunduvalt rohkem, millele oma niigi väheseks jäänud vaba aega kulutada ning kui kogu selle hunniku vahelt sõelub välja mõni üksik pärl, peab tegemist olema tõesti millegi väga erilisega. Kas pea 16 aastat vana mänguseeria suudab saada selleks pärliks või tuhmub tema niigi vähene helk täielikult? Küsimusele saame vastuse 29. septembril, kui Tony Hawk’s Pro Skater 5 saabub PlayStation 4 ja Xbox One platvormidele ning veidi hiljem ka eelmise põlvkonna konsoolidele.