fbpx

Uued suvised videokaardid

Kuulujutud tõelisest virtuaalreaalsusest on osutunud õigeks! Tegemist pole järjekordse Nintendo Virtual Boy’ga, mis üritas 1995. aastal laineid lüüa, kirjutan hoopis Oculus Riftist ning HTC Vive’ist. Tegu on imeliste aparaatidega, mis võimaldavad meil avastada virtuaalmaailmu täiesti uudsel viisil. Youtube’is levivad virtuaalreaalsusega seotud videod kulutulena ning ka Level1 on sellest osa võtnud. Kindlasti olete näinud, kuidas me proovisime Valve’i ja HTC koostöös valminud HTC Vive’i. Virtuaalreaalsus on siin ning see on lahe! Kahjuks pole see aga kõigile kättesaadav.

Tänapäeva VR nõuab arvutitelt rohkelt ressursse. Keskmine tarbija ostab graafikakaardi, mis jääb 100-300 dollari vahemikku, kuid need kaardid on seni jäänud VR-i jaoks lahjaks. Nüüd on aga tulemas alternatiive.

2016 on hea aasta inimesele, kes on juba pikemat aega mõelnud oma graafikakaardi uuendamisele. Nimelt avalikustas AMD 31. mail Computexil uue graafikakaardi nimega Radeon RX 480, mis on mõeldud arvutikasutajale, kes tahab proovida virtuaalreaalsust ning ka üleüldiselt mängida uuemaid ning graafiliselt nõudlikumaid mänge. RX 480 4GB versioon hakkab maksma vaid 200 dollarit. Millise hinnasildi saab kaart aga Eestis külge, seda veel ei tea. Uurime sellest hoolimata lähemalt, mida me selle raha eest saame ning kas kaart on seda ka väärt.

amd

AMD Radeon RX 480 graafikakaart kasutab uut Polaris arhitektuuri ning pakub tarbijale suuremat võimsust, mis saavutatakse energiasäästlikumal viisil võrreldes AMD varasemate graafikakaartidega.

RX 480 peidab endas:

•Graafika protsessori tuumade arv: 2304

•Mälu maht: 4GB GDDR5/8GB GDDR5 (Mida rohkem seda uhkem)

•Mälu taktisagedus: 8000MHz (Mida suurem number, seda kiiremini ilmub kujutis ekraanile)

•Mälusiini laius: 256-bit (Mälusiin vastutab andmete ülekande eest mälukiipidelt graafilisele protsessorile. Mida laiem on mälusiin, seda rohkem infot kandub kindlas ajaühikus üle)

•Graafikaprotsessori jõudlus: > 5.0 TFLOPS (Mida suurem number, seda parem)

•Mälu ribalaius: 256GB/s (Andmete hulk, mida on võimalik kindlas ajaühikus üle kanda protsessori ja mäluseadme vahel)

•Hind: 4GB mudel 200 dollarit/8GB mudeli hinda pole veel avalikustatud.

amd2

RX 480 andmete põhjal võib järeldada, et 200 dollari eest tundub pakkumine liiga hea, et olla tõsi. Kuid eks me näe graafikakaardi reaalset jõudlust alles siis, kui kaart on ilmunud poelettidele.

AMD pole aga ainus graafikakaartide tootja, kes aastal 2016 toob ilmavalgele oma uue põlvkonna tehnoloogia. Nimelt on Nvidia’l samuti tulemas uue arhitektuuriga (Pascal) videokaardid, millega saab sukelduda virtuaalreaalsusesse. Vaatame, mida peidavad endas uued Nvidia graafikakaardid GTX 1070 ja GTX 1080.

JJHholds1080IMG_4148.0.0

GTX 1070

•Graafika protsessori tuumade arv: 1920

•Mälu maht: 8GB GDDR5

•Mälu taktisagedus: 8000MHz

•Mälusiini laius: 256-bit

•Graafikaprotsessori jõudlus: 6.5 TFLOPS

•Mälu ribalaius: 256GB/s

•Hind: 379 dollarit

GTX 1080

•Graafika protsessori tuumade arv: 2560

•Mälu maht: 8GB GDDR5X (Uuema põlvkonna mälu)

•Mälu taktisagedus: 10000MHz

•Mälusiini laius: 256-bit

•Graafikaprotsessori jõudlus: 9 TFLOPS

•Mälu ribalaius: 320GB/s

•Hind: 599 dollarit

geforce 1080

Kuna 8GB mälumahuga RX 480 kõiki andmeid pole veel avalikustatud, ei saa otseselt seda GTX 1070 kaardiga võrrelda. Kindel on see, et RX 480 maksab vähem kui GTX 1070, kuid kui suur on nende jõudluse vahe? Seda saame näha saabuvatel nädalatel. GTX 1080 on väidetavalt Titan X-st kiirem, odavam ning vaiksem. Tundub, et uus videokaartide kuningas on saabunud!

AMD valmistas pettumuse neile, kes lootsid, et uus Polaris arhitektuur teeb Nvidia Pascali maatasa. Selle asemel, et uuendada üldist videokaardi võimekust, mõtles AMD hoopis inimeste peale, kelle rahakotid ei võimalda osta kõige uhkemaid videokaarte. RX 480 eripära tuleneb faktist, et selle võimsust saab võrrelda kaartidega GTX970 ja R9 290/390, mille hinnad kõiguvad 300 ja 350 dollari vahel, jäädes ise 200 dollari juurde.

Vastupidiselt AMD rahakotisõbralikule taktikale pürgib Nvidia ikka kõrgustesse, luues aina võimsamaid ja võimsamaid graafikakaarte, mille hinnad jäävad kahjuks samuti kõrgeks –  uued Nvidia Pascal graafikakaardid on võrreldes AMD Polaris kaartidega võimsamad JA kallimad. Väiksema eelarvega mänguritel soovitan seega silma peal hoida just RX 480 graafikakaartidel.