fbpx

21. juulil tõmbas Nvidia tegevdirektor Jen-Hsun Huang katteloori uuelt graafikakaartide lipulaevalt: Nvidia Titan X. Uus valitseja sai aga kohe ka kriiitikanooli, sest olukord tuletas inimestele meelde tehnoloogiahiiu Apple käitumist uue tahvelarvuti iPad Air puhul, mis viis tavakasutajaid segadusse, kuna uue ja vana mudeli nimed olid samad. Sarnane olukord võib juhtuda ka uue ja „vana“ Titan X-iga. Täpne videokaardi nimi polegi otseselt selge – Nvidia veebisaidi järgi tundub nimi olevat Nvidia Titan X, kuid see võib tegelikult olla ka Titan X Pascal. Aga eks nimetus polegi nii oluline, kui see, milleks antud kaart võimeline on!

NVIDIA-GeForce-GTX-TITAN-X-Pascal-3

Uus Titan X omab 3584 CUDA tuuma, mis on 40% rohkem kui GTX 1080 graafikakaardil (2560 CUDA tuuma). Teraflopse ehk TFLOPS (tera floating-point operations per second: üks arvutijõudluse mõõteühikutest, mida tihti mainitakse just videokaartide arvustustes) peaks sellel kaardil olema 11. Võrdlemiseks GTX 1080 TFLOPS on umbes 9, GTX 980Ti – 5,8, R9 290X – 5,6. Uuel kuningal on ka videomälu suurem – 12 GB GDDR5X kiirusega 10 Ghz 384-bitise mälusiini peal. Juba praegu proovib internet vastata küsimusele, kas nii palju videomälu on üldse vaja. Vastus peaks selguma peale 2. augustit, kui Nvidia sõnade järgi uus Titan X müügile jõuab. 4K resolutsioonid vajavad küll päris palju videomälu, kuid kui suur osa sellest jääb kasutamata, on tegemist pigem halva näitajaga, sest rohkem videomälu vajab rohkem voolu.

Pascali arhitektuur on olemuselt väga energiasäästlik, kuid uue Nvidia Titan X TDP (total draw power: soojus, mida videokaardi jahutus peab maha jahutama. Antud ühikut ei tohi võrrelda AMD numbritega, kuna nad kasutavad teist voolutarbimise määramisstandartit) on 250W, mis on vägagi suur võrreldes graafikakaardiga GTX 1080 (180W). Selline suur voolutarbimine tuleb enamasti graafilise kiibi suurest võimsusest, aga võib osaliselt tingitud olla ka laiemast mälusiinist ja mahukamast videomälust. Uus GDDR5X on võrreldes tavalise GDDR5 ka 2 GHz kiirem – vastavalt 10 GHz vs 8 GHz. Hilisemad GDDR5X versioonid võivad olla ka 11 ja 12 GHz, kuid need mälutüübid ei ole veel piisavalt arendatud. Peab arvestama, et kõik need numbrid ei kandu jõudluse kujul reaalmaailma üle – lisaks headele näitajatele on olulised ka tarkvaralised uuendused, eriti tekstuuride kompressioon, mis iga uue graafilise protsessori arhitektuuriga ainult paraneb.

Ülal toodud videos ekstrapoleerib YouTuber ScienceStudio teadaolevaid andmeid uue Titan X kohta kõrvutades seda graafikakaartide GTX 1060, 1070 ja 1080 FireStrike tulemustega. Kui GTX 1080 saavutas tulemuseks umbes 19500 punkti, siis uus Nvidia Titan X peaks jõudma skoorini 24000, mis teeb sellest vaieldamatult maailma kiireima üksikkiibiga videokaardi. Hetkel kiireim videokaart on AMD Radeon Pro Duo, milles on on ühel plaadil kaks Fiji kiipi ehk kaks Fury X graafikakaarti ühes kaardis. Tehniliselt on see oma 15 TFLOPS kiireim kaart, kuid see on mõeldud tarkvaraarendajatele ning üksikkiibina ei ole Fiji nii kiire, kui uues Titan X graafikakaardis olev GP102.
Kaart on tellitav ainult Nvidia.com poest ning kahjuks on kaardi hind Ühendriikides 1200$, mis tähendab seda, et Euroopas hakkab hinnasildilt vastu vaatama rohkem kui 1500€.

gtx-1080ti-featured

Tundub, et Nvidia Titan X kaardi poole hakkavad rohkem vaatama inimesed, kes arvutit ostes või uuendades ei mõtle rahast. Uuest kuningast huvitavam oleks aga kuulda veel avalikustamata graafikakaardi 1080 Ti kohta. …80 Ti tähist omavad ajalooliselt Titani nö. „lõigatud“ versioonid, nagu eelmise põlvkonna 980 Ti oli „vana“ Titan X jaoks – sama graafiline kiip, kuid mõnede väljalülitatud osadega. Need kaardid on alati olnud väga hea hinna ja kvaliteedi suhtega, mistõttu on need arvutimängurite huviorbiidis olnud kõrgemal kohal kui Titan X. Samas aga arvestades Nvidia poolt kehtestatud uut hinnapoliitikat, kiputakse arvama, et GTX 1080 Ti hind hakkab jääma 900$ – 1000$ piiridesse ehk Euroopas kindlasti üle 1000€.