fbpx

Kuigi väljas on ilmad veel soojemapoolsed ja kalendri kohaselt peaks suvi veel circa kümmekond päeva kestma, hakkab minu jaoks see vaikselt juba kaugeks helgeks mälestuseks muutuma. Seega oleks vaja äsja möödunut meenutada ja väike kokkuvõte teha.

Tehes aga möödunud kuudest lühikest retrospektiivi, peab nentima, et tegemist oli üsna keskpärase suvega. Asi pole selles, et mänge polnud piisavalt – see, et uute väljalasete arv perioodiks kokku kuivab, on alati tolle aastaaja juurde käinud traditsioon ning pole midagi märkimisväärset. Parimatel aegadel on aga ikka nii olnud, et mai lõpus või juuni alguses tulevad veel paar head üllatajat, mille seltsis saab enam-vähem edukalt ka juuli üle elatud ja siis augusti lõpus annavad julgemad firmad ka veel mõne riskantsema projekti välja ning seejärel ongi september ja eesotsas spordimängudega sügishooaja avapauk käes. Kuid kuidas olid ikkagi lood 2016. aasta soojade kuudega?

overwatch-characters-0-0

Kronoloogilises järjekorras ja mai lõpust alustades toon Wikipediale toetudes välja (minu arvates) tähtsamad uudiskünnist ületanud mängud:

  1. Overwatch 24.05
  2. Total War Warhammer 24.05
  3. Mirror’s Edge Catalyst 07.06
  4.  Trials of the Blood Dragon 13.06
  5. Lego Star Wars Force Awkens 28.06
  6. Inside 29.06
  7. The Banner Saga 2 01.07
  8. Starbound 22.07
  9. Headlander 26.07
  10. Abzû 02.08
  11. Batman Telltale Series E1 02.08
  12. Overcooked 03.08
  13. No Man’s Sky 09.08
  14. Deus Ex Mankind Divided 23.08
  15. World of Warcraft: Legion 30.08

Siin ei ole kindlasti kõik sel suvel ilmunud mängud välja toodud (aga ilmselt siin on), kuid üldpilt peaks olema näha. Erinevat tüüpi mängude hulk tundub olevat tegelikult üsna mitmekesine. On ju teada, et mõne jaoks piisas terve suve sisustamiseks vaid järjekorras esimesena mainitud Overwatchist(köh.. podcast… köh-köh.. Ra Ragnar…). Minul endalgi kulus suve alguses mitmeid tunde Warhammeri fantaasiamaailmas eepilisi lahinguid pidades. Augusti lõpus ilmunud Deus Exil oli selleks rolliks samuti potentsiaali, paraku jäi see aga oma väljatulekuga liiga hilja peale, et seda oleks saanud suveperioodil nautida.

Kuid ilmus ka väiksemat kraami, mille seas olid samas suuremaid üllatajaid nagu näiteks Inside ja Abzû või lihtsalt lõbusad meelelahtutajad nagu Trials of the Blood Dragon ja Overcooked.  Ilmselt olid selle suve suurimateks pettumusteks uus Mirror’s Edge ja überhaibitud No Man’s Sky, kuid ma usun, et vaatamata karmile meediakriitikale on ka need mängud suutnud mõne inimese suve mõnusalt või vähemalt omapäraselt sisustada. Osad nimekirjas väljatoodutest ei ilmunud muidugi küll kõigile platvormidele, mis paraku teatud fännide valikuvõimalusi piirasid.

inside

Võrreldes möödunud suvel ilmunud mängude nimekirja eelmise aasta omaga on tegu ikkagi tagasihoidlikuma aastakäiguga just tõeliselt kõrgeklassiliste teoste koha pealt. The Witcher III, Her Story, Rocket League, Splatoon, Until Dawn… võrdväärsele pulgale suudaksin 2016. aastal vaid Inside’i ja võib olla Overwatchi panna. Kuid pigem oli 2015. aastal tegu lihtsalt väga hea saagiga ning seetõttu ei maksa palju viriseda.

Külv on möödas… põud on möödas… võib valmistuda lõikuseks, sest sügis on kohe käes.