fbpx

Eelnevatel kuudel rääkisime erinevates hinnaklassides arvutitest – alates 400€ kuni 1200€ maksvatest masinatest. Seekord lükkame raha teema tagaplaanile ning paneme kokku arvuti, mis on suuteline jooksutama mänge maksimaalsetel sätetel, QHD lahutuses, ülikõrgetel kaadrisagedustel ja mis oma välimusega rõõmustaks iga mänguri silma.

Seekord kasutame arvutijuppide valikul pcpartpicker.com Inglismaa versiooni, kuna mõned valitud komponentidest ei ole veel Eesti turul saadaval.

overkill-build

KORPUS: Fractal Design Mini C

define-mini-c

Kõiki valitud arvutijuppe majutab Fractal Design’i sellel nädalal välja lastud Define Mini C korpus, mis on vägagi kompaktne, kuid mahutab keskmisest suuremaid videokaarte, toetab vesijahutuskomplekti paigaldust ning võimaldab andmekandjaid ja toiteplokist tulevaid kaableid ilusti ära peita. Korpus on ka piisavalt suur, et üksik avatud õhuvooluga videokaart ei lämbuks, mis väikestes korpustes, nt. Define Nano S-is, on suureks probleemiks. Õhuvoolust oleme rääkinud ka varem.

EMAPLAAT: MSI Z170M Mortar

z170m-mortar

Emaplaadiks sai valitud MSI Mortar-seeria Z170 micro ATX. Meie arvutisse läheb ainult üks videokaart (miks me ei soovita SLI/Crossfire ühendust, on juba pikem teema, mida käsitleme mõni teine kord), seega ühest tugevdatud PCIe pesast piisab. Samuti on emaplaadil lisa PCIe pesad, kaks ühenduskohta ventilaatorite jaoks, üks 2230 kaarditüübi toega M.2 pesa (nt. WiFi/Bluetooth kaardi jaoks), EZ Debug LED ja muud vähem põnevad funktsioonid. Oma tööga saab selline emaplaat väga hästi hakkama.

PROTSESSOR: Intel i7 6700K

6700k

Emaplaadi Z170 kiibistik nõuab SkyLake perekonna protsessorit ja sellest suguvõsast valisime kõige võimsama isendi, 4-tuumalise kaheksalõimelise i7 6700K, 4.0 gigahertsise baastaktsagedusega, mis vajaduse korral tõuseb 4.2 Ghz’ni. Protsessor näitab oma võimekuse täispotentsiaali video- ja pilditöötlusprogrammide kasutamisel.

Mängimise tarvis on niivõrd võimsa protsessori otstarbekus küsimärgi all, kuid testid on näidanud, et avatud maailmaga mängude ja linnaehitussimulaatorite jooksutamisega saab nelja lisalõimuga i7 paremini hakkama kui lõimtöötluseta neljatuumaline i5 protsessor.

PROTSESSORI JAHUTUS: NZXT Kraken X52

kraken-x52

Tegemist on jällegi sellel nädalal avalikustatud NZXT AIO (ingl. k – all-in-one) vesijahutuskomplektiga. Kuna tegu on uhiuue RGB valgustusega varustatud tootega on selle hind üsna krõbe. See-eest pälvib antud jahutusega varustatud arvuti vaieldamatult palju kiidusõnu. 30 mm paksune jahutusradiaator ja kaks 120 mm’st ventilaatorit jahutavad ülekiirendatud i7 6700K ilma probleemideta. Ilus, „lõputu tunneli“ RGB valgustusega jahutusplokk on see, mis jääbki kõige rohkem silma selle AIO puhul.

ANDMEKANDJAD: Samsung 850 Pro 512 GB; WD Black 2 TB

Masinasse otsustasime panna kaks andmekandjat: operatsioonisüsteemi ja olulisemate mängude jaoks SSD-de seas hästi tuntud 512 GB mahuga Samsung 850 Pro ja muude andmete jaoks korraliku 2 TB-se kõvaketta Western Digital Caviar Black.

RAM: Kingston Fury 2×8 GB 2133 Mhz

Muutmäluks kasutame kahte Kingston Fury seeria 8 GB’st planku, mis ühelt poolt annavad arvutile sujuvaks tööks vajaliku mälumahu ja samas täiendavad ka masina välimust.

TOITEPLOKK: EVGA SuperNOVA NEX 650W 80+ Gold

Kordame, et toiteploki pealt ei tasu kunagi raha säästa ning mida kallim arvuti, seda töökindlam peab olema ka toiteplokk. 650 vatine isend on meie masina jaoks piisavalt võimekas ning komponendi energiasäästlikkus ja efektiivsus on väga kõrgel tasemel (aste kõrgemal on järelliidest Platinum kandev toiteplokk).

VIDEOKAART: ASUS STRIX GTX 1080

strix-1080

ASUS-e Strix seeria jahutid on selles graafikakaartide põlvkonnas ühed parimatest, aga ka kõige kallimad. Selle suurimaks boonuseks on kolm ventilaatorit ja tihe alumiiniumradiaator, mille seest jooksevad läbi viis soojustoru ning neli neist on otseses kontaktis graafilise protsessoriga. Täpsema ülevaate jaoks soovitame tutvuda TechPowerup.com arvustusega. Tegu on väga korraliku ja meie arvuti välimusega sobiva videokaardiga.

Miks me ei valinud Nvidia lipulaeva Titan XP?

titan_x_blog

Teil võis tekkida küsimus – miks me ei valinud pea viiendiku võrra võimsama Titan XP videokaarti, kui hind ei oma tähtsust? Asi on selles, kuna Nvidia ei lase hetkel ühelgi oma partneril välja lasta mitte-referents jahutusega Titan XP graafikakaarti, siis on meil võimalik osta ainult Nvidia poolt arendatud jahutusega Titan XP versiooni. See referents jahutus ei ole maailma halvim, kuid peab arvestama, et kaardi võimsus on sellel juhul lämmatatud umbes 20% võrra, nagu on näidanud GamersNexus.com oma arvustuses. Titan XP-lt maksimaalsel võimsusel tööle saamiseks oleks vaja üles panna erikonfiguratsiooniga vesijahutussüsteem, mis muudaks oluliselt kogu selle arvutikomplekti olemust. Just seetõttu otsustasime valida GTX 1080 graafikakaardi.

KOKKUVÕTE:

Kokkupandud arvuti läheks maksma pea 2000 eurot, kuid selle eest saab piisavalt kena masina, mida pole häbi ka arvutimudelite näitusel teistele imetlemiseks välja panna. Niivõrd võimekale arvutile tuleb QHD lahutusvõimega ja G-sync tehnoloogiaga monitor juurde soetada, mis tõstab täiskomplekti hinda veel ligi 500 euro võrra.

Me ei soovita sellise konfiguratsiooniga arvuti ehitamist algajale, kuna vesijahutuskomplekti paigaldamine kompaktsesse korpusesse ei ole just lihtne ülesanne. Arvestades aga antud arvuti hinna/kvaliteedi suhet, on seda üldse raske soovitada, aga kui raha ei ole probleem, siis miks mitte!

Väga sarnase arvuti kokkupanekuvideot saab näha siit