fbpx

CES 2017 tõi meile palju põnevat ka tehnikagigantilt AMD-lt, sealhulgas informatsiooni uutest graafikakiipide (GPU) ja tsentraalprotsessorite (CPU) arhitektuurist.

AMD VEGA GPU arhitektuur

amd-vega

Paljud ootasid, et AMD näitab maailma tähtsaimal tehnikamessil kogu infot uute graafikakiipide arhitektuurist, mis koodnimega VEGA. Reaalsuses tutvustati meile ainult arhitektuuri uuendusi ja tööpõhimõtteid, kuna graafikakaardid ise on veel aktiivses arenduses. Sellele vaatamata esitles AMD värskelt laborist tulnud inseneriproove, mis jooksutasid 4K lahutuses selliseid mänge nagu Star Wars: Battlefront ja DOOM vägagi viisakal kaadrisagedusel (60+ k/s). Samuti näitas AMD kiibiarhitektuuri selgitavaid slaide, mida nii GamersNexus kui ka PCPerspective on suurepäraselt lahti seletanud.

Lühidalt – enda eelmisest kiibiarhitektuurist GCN (Graphics Core Next) arendas AMD välja uue, mille nimeks sai NCU (täpset selgitust, mida see tähendab veel ei ole). See arhitektuuri edasiarendus koos teiste oluliste GPU osade ümbermõtestamistega aitab VEGA-põhistel graafikakaartidel paremini kasutada ka HBM2 videomälu, mis on edasiarendus Fury’s ja Fury X’s kasutatavast HBM-st (High Bandwidth Memory ehk ülilaia mälusiiniga kompaktsete mälumoodulitega mälutüüp), seega parandades videomälu kasutust ka videomängudes.

vega-ncu
VEGA protsessori skeem

VEGA-põhised graafikakaardid peavad konkureerima Nvidia uue GPU arhitektuuriga, mida meie arvatavasti näeme kas sellel suvel või aasta lõpus. VEGA-põhised videokaardid jõuavad aga turule ennem selle aasta juulit, kuna hetkel tegeleb AMD uue tsentraalprotsessori turule toomisega. VEGA graafikakaartidest saab lähemalt rääkida siis, kui nad on turule jõudnud.

AMD RYZEN protsessorid ja AM4 emaplaadid

AMD uued protsessorid, koodnimega Ryzen, ilmuvad turule millalgi jaanuari ja aprilli vahel. Loodetavasti see tähendama seda, et Intelile, kes on tsentraalprotsessorite maailmas juba peaaegu 10 aastat domineerinud, hakatakse pakkuma tõsiseltvõetavat konkurentsi. Kuid mida uut saime teada AMD Ryzen CPU-dest?

ryzen-slide-100702363-orig

Ryzen hakkab töötama AM4 pesaga emaplaatidel ning see toetab kõiki tänapäeval tavaks saanud funktsioone – M.2, U.2 ja NVMe, USB 3.1 Gen 2.0 ja PCIe 3.0. Turule jõuab kokku viis emaplaadi kiibistiku – X370, B350, A320, X300 ja A300. X300 ja A300 on microATX ehk üliväikeste arvutite jaoks mõeldud emaplaadid. Ülekiirendamist hakkavad toetama X370, B350 ja X300 kiibistikuga emaplaadid, A320 ja A300 on ainult baasomadustega ning mõeldud pigem neile, kes tahavad omale lihtsalt töötavat arvutit. Mitmikvideokaardi tugi ehk Crossfire ja SLI jõuab ainult X370 emaplaatidele, kuna AMD globaalse tehnilise turundusjuhi Robert Hallocki sõnade järgi kasutavad mitut videokaarti ainult tippklassi arvutite omanikud, kes niikuinii ostavad selle kõige kallima emaplaadi.

amd-zen-bristol-ridge-chip-backside
PGA tüüpi protsessor

Tsentraalprotsessoritest rääkides peab kindlasti mainima, et AMD hakkab kasutama kõikidel uutel protsessoritel PGA (ehk pin grid array) kinnitustüüpi, mis tähendab, et protsessori nõelad asuvad protsessoril mitte emaplaadi soklis (nagu on näiteks Inteli emaplaatidel). AMD sõnade järgi on PGA kinnitustüübiga protsessoritel nõelad paksemad, mistõttu ei lähe nad nii kergesti kõveraks. Samuti on ilma PGA soklita (ehk ilma nõelteta) emaplaate odavam toota.

AMD kinnitas, et kõik Ryzen protsessorid on ülekiirendatavad, mis tähendab, et ülekiirendamine sõltub esmalt emaplaadi valikust. AM4 platvormil põhinevad ka 2017. aasta teises pooles ilmuvad Raven Ridge APU-d, mis on AMD uus põlvkond sisseehitatud graafikakiibiga protsessoreid. AMD APU-d on mängudes alati olnud Inteli poolt toodetud konkurentidest palju kiiremad, mistõttu pakub see protsessorite sari huvi inimestele, kes ei ole huvitatud eraldiseisva graafikakaardi ostmisest.

freesync-2-page-15

AMD avalikustas ka Freesync 2 tehnoloogia, mis toob Freesync kvaliteedikontrolli monitoridesse (Freesync on adaptiivne kaadrisünkroonimistehnoloogia, millest oleme kirjutanud ka varem) ning lisab ka madala sisendlatentsiga HDR (high dynamic range – lai värvispekter) kasutamise toe, mis oluliselt kergendab järgnevatel aastatel HDR monitoride laiemat levikut.

Entusiastide ootused AMD suhtes on väga kõrged, sest loodetakse, et hakatakse pakkuma turuvalitsejatele Nvidiale ja Intelile korraliku konkurentsi, võib öelda, et isegi liiga kõrged. Eks lähikuudel ole näha, kui õigustatud need ootused saavad olema. Kokkuvõtvalt saab öelda, et AMD tõi inimesteni palju uut ja põnevat, et lõpetada mess heal noodil.