fbpx

Tänase sõbraliku päeva kohale puhus tormipilveid videomängumeedias sahinaid tekitanud uudis, mille kohaselt sattus maailma kuulsaim youtuber PewDiePie oma mõndade videote tõttu kriitikanoolte tulva alla.

Nimelt sisaldasid mitmed neist antisemiitlikke nalju – ühes (nüüdseks tema kanalilt eemaldatud) videos kasutas rootsist pärit videomeister marketingiportaali Fiverr teenuseid, selle tulemuseks olid Jeesuseks kehastunud mehe sõnum („Hitler ei teinud midagi valesti“) ning kahe poolalasti mehe tants sildiga, millel oli tekst: „Surm kõikidele juutidele“.

Too video (koos mitme teisega, mis sisaldasid natsiteemalisi nalju) tõi PewDiePie’le (kodanikunimega Felix Kjellberg) paksult pahandust – esmalt viskas Disney kontsernile kuuluv videovõrk Maker Studios ta oma ridadest välja, seejärel aga tõmmati mehe YouTube Redi sarja „Scare PewDiePie“ uuele hooajale kriips peale.

Mitmed natsionaalsotsialistid haarasid PewDiePie videotest kinni ning tembeldasid mehe enda ridadesse kuuluvaks ja nende sõnumi levitajaks. Kjellberg kõnetas skandaali oma Tumblr postituses, kus väitis, et tema videote eesmärk poel kunagi olnud vihakõne levitamine; kõik kõnealused videod olid vaid meelelahutuse eesmärgil tehtud ning neis pole poliitikale kohta.

Kuidas mõjutab antud skandaal YouTube’i kõige edukama sisulooja tulevikku? Kas Kjellberg läks oma naljadega liiga kaugele või on tegu järjekordse näitega tänapäeva ühiskonna liigsest õrnusest?

Allikas: Eurogamer