fbpx

Mis on pudelikaela efekt?

Pudelikaela efekt tekib siis, kui mõni tegur takistab millelgi täiel mahul toimimast – just nagu kitsas pudelikael ei lase vedelikul anumast kiiresti välja voolata. Tehnikamaailmas nimetatakse pudelikaela efektiks olukorda, kus seadme ühe komponendi madal jõudlus ei lase teistel juppidel täisjõudlusel töötada. Arvutite puhul tekitavad selle efekti kõige sagedamini protsessor ja graafikakaart.

Pudelikaelaks on graafikakaart

Juhul, kui erinevate protsessoritega on sama graafikakaardi puhul identsed kaadrisagedused, on tegu GPU pudelikaelaga. Allikas: HardwareUnboxed
Juhul, kui erinevate protsessoritega on sama graafikakaardi puhul identsed kaadrisagedused, on tegu GPU pudelikaelaga. Allikas: HardwareUnboxed

Graafikakaart võib osutuda pudelikaelaks kui arvutis on väga võimas protsessor (näiteks i7 7700K), kuid lahja videokaart (näiteks NVIDIA GT 210). Sellisel arvutil mängides oleks kaadrisagedus madal igas mängus, sõltumata teose optimiseerimistasemest ja CPU või GPU nõuetest. Pudelikaela likvideerimiseks tuleb iseenesest mõistetavalt paigaldada arvutisse võimsam videokaart… muidugi juhul, kui arvuti toiteplokk seda võimaldab.

Pudelikaelaks on protsessor

Kui pudelikaelaks on arvuti protsessor, on olukord palju huvitavam. Pudelikael tekib üldjuhul siis, kui masinas on nõrk CPU (Intel i3 530) ja võimas graafikakaart (GTX 1060 6G). Videokaart küll suudab joonistada detailirohket pilti, kuid protsessor ei jõua seda piisaval kiirusel ekraanile kuvada, mistõttu kaadrisagedus langeb. Siinkohal oleks õige valik torgata arvutisse värskemaid ja võimsamaid protsessoreid, näiteks Inteli 7. põlvkonna Kaby Lake CPU-d või kannatada märtsikuuni ning soetada AMD Zen protsessor.

Civilization VI-s võib tihtipeale olla protsessori pudelikael - kui sama videokaardiga on erinevate protsessorite puhul kaadrisagedused erinevad, siis on tegu kindla CPU pudelikaelaga. Allikas: HardwareUnboxed
Civilization VI-s võib tihtipeale olla protsessori pudelikael – kui sama videokaardiga on erinevate protsessorite puhul kaadrisagedused erinevad, on tegu kindla CPU pudelikaelaga. Allikas: HardwareUnboxed

Esineb ka juhtumeid, mil protsessori pudelikaela efekt ilmneb ka tasakaalustatud arvutites. Näiteks i5 7600 ja GTX 1060 võib teoorias paista mõistliku kooslusena, kuid mängudes nagu Total War: Warhammer, Civilization VI ja Watch Dogs 2 on võimas Intel Core i5 7600 pudelikaelaks. Põhjuseks on asjaolu, et eelnimetatud mängud on CPU suhtes nõudlikud ja oskavad kasutada mitte ainult i5 nelja tuuma, vaid ka i7 kaheksat lõimu.

Lisaks arvuti sisemuses peituvatele juppidele võivad pudelikaelaks osutuda ka väljundseadmed. Mõningatel inimestel on küll uhke rauaga arvuti i7 7700K ja GTX 1080-ga, kuid monitoriks on vanast ajast üle jäänud tavaline 1080p lahutusvõimega kuvar. Arvuti küll jooksutab mänge maksimaalsetel sätetel, kuid protsessor ja videokaart töötavad vaid 30-40% töökoormusel. Antud juhul võib pudelikaelaks pidada monitori. Tegu on probleemiga, millel oleme juba varemgi pikemalt peatunud.

Tegelikult esineb pudelikaela efekt igas arvutis ning see muutub sõltuvalt mängust – kui mäng on väga protsessori-ablas, nagu seda on Watch Dogs 2, võib pudelikaelaks osutuda CPU, The Witcher 3 mängimisel aga jällegi GPU. Mängurite ja arvutientusiastide põhiliseks eesmärgiks peab olema pudelikaela tuvastamine ning selle likvideerimine, võtmaks oma masina riistvarast viimast.