fbpx

NES Classic läheb manalateed

Möödunud sügisel ilmavalgust näinud ja kiiresti populaarsust kogunud mängukonsooli NES Classic tootmine lõpetatakse aprillis.

Nintendo ametlik esindaja teatas portaalile IGN: „Aprillikuu jooksul saadetatakse laiali selle aasta viimane viimane NES Classic Edition partii. Me saame aru, et siiamaani on antud konsooli soetamine paljude jaoks keeruline ja me palume selle eest vabandust. Me arvestame tarbijate  tagasisidega ning hindame kõrgelt kasutajate huvi meie toote vastu. NES Classic Edition polnud kunagi mõeldud olema massitarbekaup. Suure nõudmise tõttu suurendasime me niigi esialgselt plaanitavat tootmise hulka“.

Suurenenud tootmismaht ei teinud konsooli soetamist karvavõrdki kergemaks. Edasimüüjad panid Classicule tootja määratust kordades kõrgema hinna, kuid vaatamata sellele osteti edasimüüjate minikonsoolide varud minutite jooksul tühjaks.  Koos NES Classicuga katkestatakse ka selle juurdekäiva lisapuldi tootmine. Vaatamata mängumasina tarne raskustele õnnestus Nintendol jaanuarikuuks müüa 1,5 miljonit konsooli peale mida tootmismahtu suurendati. Seega tõi väike mängumasin Nintendole omajagu raha sisse.

Miks aga peaks ettevõtte oma viimase aja ühe populaarseima produkti tootmise järsult katkestama? Juba praegu on veebiavarustes levimas mitmeid teooriaid:

Vastulöök piraatlusele

NES Classic häkiti lahti praktiliselt kohe peale selle turule ilmumist, mis võimaldas kasutajatel tootja poolt paigaldatud mängudele lisaks jooksutada ka teisi NESi teoseid. Kasutajate vaatenurgast ei ole selles midagi halba, kuid Nintendo jaoks tähendab see kontrolli ning ühe tuluallika kadumist. Nintendole ei meeldi, et tarbijad käivad nende toodanguga ümber nii nagu süda lustib ja seejuures ei maksa tootjale sentigi. Sellisele korralagedusele lõpu peale tegemiseks katkestatakse ka seadme tootmine.

NES Classic ei toonud piisavalt kasumit

Ükski ettevõtte ei taha miinusesse jääda ning on üsna loogiline, et Nintendo tahab lahti saada oma toodetest ja teenustest, mis raha sisse ei too. Vaadates olukorda turul, kus iga NES Classicu partii ostetakse ära pea silmapilkselt, tundub väheusutavana, et produkt on hiiglaslik kuluallikas. Samas tuleb aga arvestada, et lisaks seadme riistvarale (mis maksab tõenäoliselt kopikaid) tuleb tootjal maksta ka masina pardal olevate teoste eest litsentsitasu. On üsna tõenäoline, et nähes NES Classicu meeletut edu turul, hakkasid mängukonsoolis olevate mängude autoriõiguste omanikud nõudma Nintendolt suuri litsentsitasusid või isegi osa tulust. Selleks, et ei peaks meepotti kellegagi jagama otsustas jaapanlane sellest sootuks loobuda.

Müügiarvu püütakse hoida  kõrgena

Üsna tõenäoline on ka see, et Nintendo eemaldab poelettidelt viimase aja kõige populaarsema toote vaid selleks, et seda hiljem uues värvivariatsioonis ja suurema mänguvaramuga esitleda kui uhiuut toodet.

Ajalugu on näidanud, et lõbuvara tootja on mitmeid kordi paisanud turule limiteeritud arvu erikujundusega toodet, nii et ükski seade ei jää lattu tolmu koguma.  Sama tehnikat praktiseerib ka Disney, lubades väljastada ainult piiratud arv teose koopiaid, tekitades tarbijates toote vastu suuremat huvi kui see tegelikult väärib.

Mis selleks tegelikuks põhjuseks ka poleks, on selline samm Nintendo poolt siiski ootamatu ning ebameeldiv. Nüüd tuleb inimestel, kel ei õnnestunud NES Classicut õigeaegselt soetada, edasimüüjatele välja käia hingehinda või oodata kuni Jaapani mängukompanii sama konsooli uues värvuses taas turule toob.

Allikas: Polygon 1, 2