fbpx

Hoolimata sellest, et virtuaalreaalsus on mulle väga huvipakkuv tehnoloogia, ei ole ma siiani näinud seda õiget ja korralikku mängu, mis antud lisamõõtmed ära põhjendaks ja midagi nii enneolematut juurde annaks, nagu peaseadmete arendajad on lubanud.

Tõsi, eksisteerib näiteid, mis tõesti jõuavad sellest nii-öelda kogemuse tasandist kaugemale ja millele võib lausa hellitavalt mängu nimetuse külge pookida, kuid neis kõigis on vigu rohkem kui kiitusi ning võimalusel mängiks neid parema meelega peaseadmeta. Nii võin öelda, et järjekordset VR-mängu käivitades ning peakatet pähe lükates olin kerge eelarvamusega, kuid ekraanile ilmus sellest hoolimata „Rick and Morty“ simulaator.

„Rick and Morty“, ehk alkohoolikust geeniuse Ricki ja tema lapselapse Morty seiklused, vallutasid minu teleriekraani 2014. aastal. Ma olin sellest maailmast koheselt võlutud! Tõsi, esimest osa oli antud joonistusstiili tõttu keeruline jälgida, kuid sellest üle saades oli kõik selge – kõnealune animasari on kuumem kui Pagari Liisu värsked saiad! Loomulikult proovisin hullust vanaisast ja tema veidi kohmetust lapselapsest rääkida ka kõigile oma sõpradele. Mõned neelasid kohe konksu alla, mõni teeb seda alles nüüd, kuid see ei omagi enam tähtsust. Oli vaid aja küsimus, millal antud universumi tegelased jõuavad mobiilimängudest kaugemale ning saavad jäädavalt kirjutatud videomängude ajalikku. Nii ilmus 20. aprillil Oculus Rifti ja HTC Vive’i virtuaalreaalsusseadmetele Rick and Morty: Virtual Rick-ality.

Rick and Morty: Virtual Rick-ality arendajaks on Owlchemy Labs (firma, mis sai tuntuks eelkõige Job Simulatori loojatena) ning väljastajaks Adult Swim Games. Mängu taga on seisnud ka seeria üks loojatest Justin Roiland. Rick and Morty simulaator ei proovi kuidagi varjata oma sugulussidemeid Job Simulatoriga, see saab juba esimesest hetkest selgeks läbi nii visuaalsete kui ka mängumehhaaniliste sarnasuste. Suurimaks erinevuseks saab lugeda aga seda, et kui Job Simulatoris tundus kõik kuidagi kaootiline ja juhuslik (tegevused lihtsalt tegevuste pärast), siis Virtual Rick-ality’s on kõik seevastu väga paigas. Antud tunne võib muidugi olla ka eksklik, sest on ju kogu Ricky ja Morty maailm täis kaootilisust ja juhuslikkust, olles samas üsnagi taotuslik.

Mängija pannakse Virtual Rick-ality’is kehastama Morty klooni, kes loomulikult on loodud selleks, et teha ülesandeid, mida Rick ja Morty teha ei soovi või mis on nende jaoks liiga ohtlikud. Just see viimane fakt toob sisse asjaolu, et mängija kehastatud tegelane on kulumaterjal, mille hävimine ja taasloomine on vaid hetke ja ühe eksimuse küsimus. Nii saab surm osaks igapäevasest huumorist ning ei lõhu erinevalt teistest videomängudest kuidagi reaalsusillusiooni, sest koopiad on asendatavad ning neid on kerge taasluua. Mängu peamine tegevus leiab aset seriaalist tuntuks saanud garaažis, mis on ka Ricky töökohaks. Nii ei tundu miski ebaloomulik, sest just nii hullumeelne on too asukoht animatsioonis endaski – võtame kasvõi põranda all elava koletise, kelle toidumenüü pole lihtsate killast.

VR-mängudes keeruliseks osutunud ruumis liikumine on lahendatud siin väga mänguliselt. Tuba on jaotatud erinevateks väiksemateks aladeks, mille sees saab liikuda ning mille vahel teleporteeruda. Aladesse, kuhu minategelane ei pääse, saab tegutseda läbi Mr. Youseeksi, kes on virtuaalne versioon animatsioonist tuntud Mr. Meeseeksidest. Tema iga liigutus on peegelpilt mängija omadest. Sama saab öelda ka teiste harjumuspäraste virtuaalreaalsuse probleemide kohta, mis on siin mängus lahendatud väga loomulikult. See näitab, kui ideaalne on „Rick and Morty“ universum erinevateks tõlgendusteks – selles lihtsalt puuduvad igasugused reeglid ja piirid.

Rick and Morty: Virtual Rick-ality ei ole küll ideaalne videomäng, kuid näitab, mismoodi on võimalik tehnilisi puudusi oma kasuks pöörata, kui on olemas õiged vahendid ning ideed. Sealt edasi on vaid taevas piiriks. Antud mäng ei ole kindlasti neile, kes pole animatsiooniga kokku puutunud, kes ei taju musta huumorit või võtavad kõike liiga tõsiselt. Kui aga „Rick and Morty“ kuulub lemmikseriaalide hulka, on Virtual Rick-ality rohkem kui kohustuslik mängimine!