fbpx

Kaks aastat tagasi idee kujul alguse saanud ning eelmise aasta sügisel käima lükatud videomängude häälnäitlejate streigile on lõpuks ometi joon alla tõmmatud.

SAG-AFTRA – ametiühing, mis koondab enda alla Ameerika Ühendriikide filmi-, tele-, raadio- ja häälnäitlejad – kuulutas mullu oktoobrikuus välja streigi mitmete videomängukompaniide vastu, kuna leidis, et nende häälnäitlejatele pakutav tasu ja muud hüved ei ole võrdväärsed neilt oodatava töökoormusega. Streigi poolt mõjutatud firmade hulka kuulusid muuseas Electronic Arts, Activision, Disney ja Take Two, ent ettevõtmise all kannatasid ka paljude teiste kompaniide mängud – näiteks pidi ametiühingu alla kuuluv Ashly Burch eemale jääma mängust Life is Strange: Before the Storm, milles kehastas peaosalist Chloe’t hoopiski häälnäitlejana debüteeriv Rhianna DeVries. Käesoleva nädala algusel jõudsid erinevad osapooled siiski lõpuks ometi kokkuleppele.

Kuigi SAG-AFTRA algsed nõudmised (suurimaks oli 825 dollari suurune boonustasu iga 2 miljoni mängukoopia müügi pealt) jäid täies mahus rahuldamata, suudeti leida siiski piisavalt hea kompromiss, milleks on 3% suurune palgatõus kõikidele ametiühingu liikmetele ning erinevad muud rahalised boonused. Ashly Burchi sõnul on suureks plussiks ka projektide suurem avatus – nimelt jagatakse näitlejatele rohkem informatsiooni töö sisu ja ülesehituse kohta ning lisainfot mängude žanri, koodnimede ja ajaloo suhtes. Siiski jääb jätkuvalt saladuseks mängu reaalne nimi, mis tähendab, et järgmisele GTA-le võib hääle anda näitleja, kes ise sellest tol hetkel isegi teadlik ei ole.

Allikad: SAG-AFTRA, Kotaku