fbpx

MängudeÖÖ lahutamatuks osaks saanud Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainoriga koostöös korraldatav loengusaal naaseb juba 30. septembril. Kuna viimasel ajal on videomängude vanusepiirangu temaatika tekitanud Eestis hulgaliselt poleemikat, korraldatakse MängudeÖÖ loengusaalis paneelarutelu, kus mängude, mänguürituste ja e-spordiga seotud eapiirangute üle arutlevad esindajad Sotsiaalministeeriumist, Eesti Lastekaitse Liidust, Eesti Lastevanemate Liidust ja Level1-st.

Videomängude vanusepiirangu küsimus on olnud Eestis rambivalguses alates aprillist, mil Tarbjakaitseamet keelas rahatrahvi ähvardusel ära kinos Kosmos toimuma pidanud õudusmängu Outlast 2 esmaesitluse. Seda põhjendati argumendiga, et vastavalt ESRB (Entertainment Software Rating Board) reitingule ei ole Outlast 2 sobilik alla 17-aastastele, kõnealusel üritusel aga vanusepiirang puudus. Vastuolusid tekkis mitmeid: Euroopas ei kehti ERSB, vaid PEGI (Pan European Game Information) reitingusüsteem ja Eesti seadusandluses puudub videomängude ning reitingusüsteemidega seonduv märge.

Mõnda aega hiljem võttis Tarbijakaitseamet vastu otsuse, et videomängud ja e-sport vastanduvad Lastekaitseseaduse § 25 lg 1-le, mis käsitleb julmust ja vägivalda õhutavate trükiste, filmide, heli- ja videosalvestiste ning esemete tootmist, demonstreerimist ja levitamist lastele. Olenemata asjaolust, et väljendati vajadust teostada rangemat kontrolli mängude ja virtuaalspordi üle, ei ole Eestis senini tekkinud konsensust ja ühist seadusandlusel põhinevat arusaama, kuidas antud probleemi lahendada.

Seetõttu kutsub Level1 MängudeÖÖl ühise laua taha esindajad sotsiaalministeeriumist, Eesti Lastevanemate Liidust ja Eesti Lastekaitse Liidust, et panna paika pidepunktid, kuidas võiks Eestis videomängude ja mänguürituste eapõhistesse piirangutesse suhtuda. Küsime, millises eas lapsed peaksid saama seadusliku ligipääsu mängudele ja mänguüritustele. Millisest mõõdupuust peaks seadusandlust luues lähtuma? Millisest riiklikust kanalist peaks tulema initsiatiiv videomängude levikut legaalselt piirata ning kas neil piirangutel oleks jõustudes soovitud efekt? Kuidas peaksid potentsiaalsed piirangud suhtuma noorte seas populaarsust koguvasse virtuaalsporti, kus vägivaldse sisu varjutab enamasti võistluslik element?

Panelistid:

  • Elise Nikonov (Sotsiaalministeeriumi laste ja perede osakonna nõunik)
  • Aivar Haller (Eesti Lastevanemate Liidu juhatuse esimees)
  • Tõnu Poopuu (Eesti Lastekaitse Liidu juhatuse liige)
  • Andri Allas (Level1 juhatuse esimees ja MängudeÖÖ peakorraldaja)

Arutelu algab kell 22:15 MängudeÖÖ loengusaalis. Tule kohale, ütle sõna sekka ja aita välja selgitada, kuidas Eestis videomänge tulevikus seaduslikult määratletakse!

Paneeldiskussioon mängude eapiirangute üle pole aga kaugeltki ainus asi, mis loengusaalis toimuma hakkab. Loengute ja ettekannete täieliku kava avaldame lähipäevil.