fbpx

Vilniuses leidis 16. ja 17. septembril kolmandat korda aset Baltikumi suurim videomängukultuuri tähistav üritus GameOn. Sestap oli Leedu pealinnas komandeeringul ka Level1 kaamerasilm.

GameOni CS:GO turniiri lõpus krooniti parimaks meeskonnaks kodumaine WASD Sports

GameOni näol on tegu Baltikumi kontekstis unikaalse üritusega, millel on pakkuda midagi igale mänguhuvilisele. Lisaks ise mängimisele olid kohal indie-mängude arendajad, kes fännidele oma teoseid proovida andsid ja nende küsimustele vastasid. Ostualas oli müügil erisugust videomängude teemalist fännikaupa, esindatud olid lauamängud, virtuaalreaalsus, e-sport, cosplay ja palju muud. Kuigi GameOn jääb mastaabilt maha mänguürituste raskekaallastele nagu gamescom ja E3, on siiski tegu areneva formaadiga, mis kogub iga aastaga üha rohken populaarsust.

Mänguüritused ja pikad järjekorrad ilmselt ongi mõeldud kokku kuuluma

Kui ürituse esimesel päeval uksed kell 10 hommikul valla vajusid, oli LitExpo messikeskuse väravate taga juba kaugusesse ulatuv järjekord kärsituid mängusõpru. Kuna GameOnil puudub vanusepiirang, oli külastajate seas hulgaliselt alaealisi noori, mis võib panna pead kratsima, kuna mitmed üritusel mängitavad mängud on kõrgema easoovitusega ning poealas müüdavate esemete seas võis leida ka ehtsaid nugasid ja mõõku. Noortele tundus erilist huvi pakkuvat just e-sport ja eelkõige ürituse raames aset leidnud tulistamismängu Counter Strike: Global Offensive turniir. Mainitud võistluse karikas tuli muideks Eestisse, kuna GameOni lõpus krooniti parimaks meeskonnaks kodumaine WASD Sports.

Lisaks virtuaalspordile võis indie-alas näha veel ilmumata arenduses olevaid mänge. Ära sai nähtud näiteks reaalsetest ajaloolistest sündmustest inspiratsiooni ammutav Ancestors, kuid kõige enam jäi meelde We. The Revolution, mis asetab mängija kohtuniku rolli Suure Prantsuse revolutsiooni päevil. Mängija otsustel süüaluseid kas surma saata, vangistada või õigeks mõista on mõju nii kohtunikust peategelase eraelule kui ka sellele, kuidas linna erinevad mõjugrupid temasse suhtuvad. Tegu on unikaalse visuaalse stiiliga loopõhise mänguga, mille käekäigul Level1 tulevikus kindlasti silma peal hoiab.

Veel sai silm peale pandud cosplayeritele, keda võis messikeskuse rahvarohketes hallides näga üsna arvukalt. Erinevalt suurematel mänguüritustel nähtavatest professionaalsete cosplayerite töödest näisid GameOni kostüümid üsna kodukootud, kuid sellegipoolest hakkas silma ka paar väga vinget ümberkehastumist. Meeldejäävaim näide sellest olid tegelased 2B ja 9S mängust NieR: Automata, kelle töö sai GameOni cosplay võistlusel ka auhinnaga tasustatud. Parima võimaluse kõigi kostüümide nägemiseks pakkus ürituse teisel päeval aset leidnud cosplayerite paraad. GameOnil selgus muide, et juba käesoleva aasta 2. ja 3. detsembril toimub Vilniuses Baltikumi esimene ComicCon, cosplay kultuuri tähistav üritus, kus lubatakse näidata veel suuremal hulgal kostüüme ning kaasata ka tuntuid cosplayereid ja näitlejaid populaarsetest filmidest ja sarjadest.

Kuigi väidetavalt esines ka tänavusel GameOnil sarnaselt eelmise aastaga taaskord korralduslikku praaki ja omajagu segadust, siis tundub, et külastajate seas ürituse populaarsus kasvab. Aeg näitab, kas see trend jätkub ka järgmisel aastal.