fbpx

Sotsiaalministeeriumi poolt esitatud ettepaneku kohaselt võiks Eestis hakata videomängude ja mänguüritustega seonduvaid vanusepiiranguid reguleerima mugandatud PEGI süsteem, mis jätaks õiguse mängida vägivaldseid mänge ka alaealistele.

Aprillis jäeti tarbijakaitseameti nõudmisel ära kinos Kosmos toimuma pidanud Outlast 2 demoüritus.

Mängumaastikku puudutavate vanusepiirangute teema on olnud Eestis päevakajaline alates kevadest, mil tarbijakaitseameti otsusel jäeti ära kinos Kosmos toimuma pidanud õudusmängu Outlast 2 demoüritus, kus vanusepiirang puudus. Nüüd on sotsiaalministeeriumis valminud mõttepaber, mis visandab pildi, kuidas võiks Eestis mängude ja mänguürituste vanusepõhist kättesaadavust reguleerida. Tegu ei ole lõpliku seadusliku dokumendiga, vaid ministeeriumi üleskutsega avalikkusele algatada väljatoodud mõtete teemal laiem diskussioon. Mängukogukonnale edastas ettepaneku sotsiaalministeeriumi laste ja perede osakonna nõunik Elise Nikonov, kes oli üks panelistidest 30. septembril toimunud MängudeÖÖl aset leidnud vanusepiirangute teemalisel paneelarutelul.

Sotsiaalministeerium paneb ette, et lastekaitseseaduse § 25 lõikele 1 lisatakse täpsustus, mis reguleeriks Eestis esmakordselt seaduslikult videomängudega seonduvaid vanusepiiranguid. Eestis hakkaks kehtima PEGI (Pan European Game Information) reitingusüsteem mugandusega, kus noorematele jääb õigus tarbida vanemale publikule mõeldud mänge kasvatava isiku nõusolekul. Mänguürituste korraldajad peaksid taotlema vastava loa, mis volitaks neid üritustele lubama 16- ja 17-aastaseid noori.

Möödunud MängudeÖÖ võistlusmäng Counter-Strike: Global Offensive on PEGI reitingusüsteemi kohaselt sobilik alates 18-aastastele.

Nagu mainitud, siis tegu ei ole lõpliku lahendusega, vaid ideekogumikuga, millele sotsiaalministeerium ootab mängijatepoolset tagasisidet. Kõigil Eesti mänguhuvilistel on võimalus kaasa rääkida, kes saavad lähitulevikus videomängudele ja mänguüritustele ligipääsu ja kes jäävad ukse taha. Nii et viska mõtteplaanile pilk peale ja avalda arvamust!

Allikas: Geenius