fbpx

MSI on juba aastaid olnud arvutimaailmas üks tipptegijaid. Nende repertuaaris võib leida nii graafikakaarte, monitore, kõrvaklappe ja muidugi ka erinevas hinnaklassis ja laia funktsionaalsusega sülearvuteid.

Üheks selliseks on MSI GE72 7RE, mida saime paar nädalat tavakasutajana katsetada. Mis eristab seda masinat aga teistest ning kas see oleks väärt meie raskelt teenitud raha?

Rüperaali sees on muljetavaldav 4-tuumaline ja 8-lõimeline i7-7700HQ, 4 GB videomäluga GTX 1050 Ti, 16 GB DDR4 operatiivmälu, 256 GB ülikiire PCIe SSD ning 1 TB HGST kõvaketas. See kõik on muidugi tore, kuid šou tõeliseks staariks on ikkagi 17-tolline täislahutusega 120 Hz ekraan.

120 Hz toega ekraan võimaldab vähendada sisendlatentsi ja mängu „sujuvust“ kahekordselt, seda siis kui võrrelda näiteks tavalise 60 Hz-iga. Kui tavapärasema 60 Hz puhul on iga kaadri vahe umbes 16,6 ms, siis 120 Hz puhul on see vahe kaks korda väiksem – 8,3 ms. Reaalmaailmas see tähendabki, et mäng reageerib mängija sisenditele palju kiiremini, mis on vajalik kiirete ja täpsust vajavate teoste puhul, nagu CS: GO, Overwatch, Dota 2, League of Legends, PUBG, Quake: Champions ja teised e-spordi mängud.

Masina ekraan on küll 17 tolline, kuid koos raamiga tõuseb see 19,5-ni. Rüperaal kaalub 2,7 kg, mis on sellise klassi sülearvutite puhul keskmine.

Aga isegi kui ekraan on hea, kas muud komponendid võimaldavad sellest maksimumi saada? Nagu oleme enda tehnikaalastes artiklites varem öelnud, on graafikakaart mänguriarvutis kõige olulisemaks komponendiks… kuid seda vaid juhul, kui on soov nautida videomänge maksimaaselt 60 kaadril sekundis. Kui minna sellest kõrgemale, peab mainima ka protsessori võimsust, mis on oluline just iga kaadri ettevalmistamiseks ja töötlemiseks, et seda ekraanile tuua. Inteli i7-7700HQ on 120 Hz-i jaoks suurepärane valik MSI poolt, kuna vaid 4 tuuma ja 4 lõimega i5 protsessor poleks nii hea olnud.

GTX 1050 Ti ja Intel Core i7-7700HQ koos 120 Hz-ise ekraaniga on piisavalt hea kooslus, et võimaldada lihtsamate e-spordi mängude nautimist 100+ kaadril sekundis, kuid samuti on rüperaalil võimsust, et ka graafiliselt nõudlikumaid mänge keskmistel sätetel ära jooksutada. Näiteks Divinity: Original Sin 2 jookseb kõrgetel sätetel 40-60 kaadrit sekundis. See on hea saavutus, kuna teos koormab korralikult nii protsessorit kui ka videokaarti (sügavamaks mängujõudluse ülevaateks soovitame tutvuda GamersNexuse arvestusega).

MSI GE72 7RE sees on korralik jahutussüsteem, mis kannab nime Cooler Boost 4. Masin võib vahepeal häält teha küll, kuid enamasti jäävad komponentide temperatuurid mõistlikkuse piiridesse.

Esialgu tundub, et antud rüperaal on ideaalne, kuid kahjuks ei ole masin ilma vigadeta. Sõltumata oma muljetavaldavast ekraanist on selle ümber väga lai raam (ingl k bezel), mis ei ühti 2017. aasta trendidega, mille raames püüavad arendajad just neid ekraani ümber olevaid raame vähendada või üldse ära võtta (ingl k  bezelless design). Selline raamita lähenemine aitab kasutajal kergemini sisse sulanduda sellesse maailma, mis ekraanilt vastu vaatab, samuti vähendab see masina üldist massiivsust. Ekraan ise on 17-tolline, ent eespaneel koos raamiga on kokku 19,5 tolli, mis on üsnagi suur number. Samuti võib MSI masinatest tihtipeale leida optilise seadme– tänapäeval seda ei kasutata, lisaks sellele võtab see palju ruumi, mida saaks kasutada jällegi masina suuruse vähendamiseks või näiteks aku suurendamiseks (mis samuti ei avaldanud muljet).

Sülearvuti klaviatuuri puhul küsis MSI abi SteelSeriesilt, kes aitasid neil selle masina sisse panna täis-RGB kontrolliga klahvistiku.

Sõltumata miinustest jättis MSI GE72 7RE väga positiivse mulje. 120 Hz toega ekraan oli põhiline, mis muutis kõik negatiivsed sülearvuti küljed kuidagi vähemolulisteks. Masina konkreetne hind pole meile kahjuks teada, kuna seda ei ole võimalik Eestis (ega ka mujal Euroopas) osta (arvatavasti Inteli uute Coffee Lake protsessorite turule jõudmise tõttu). Reaalsuses, toetudes isiklikele teadmistele ja kokkupuudetele turuga, võiks võrdväärse masina aus hind olla kuskil 1200€ piires.

Kui juhtumisi olla sarnaste tehniliste näitajatega sülearvuti otsingul, võib 120 Hz toega masinale pilgu peale visata küll – kõrge kaadrisageduse kogemus kaasaskantavas sülearvutis avardab kindlasti tavamängijate silmi.