fbpx

Selle aasta juunis avalikustas HDMI Forum informatsiooni uue HDMI 2.1 standardi kohta, mille kohaselt saaks läbi HDMI juhtme edastada laiema värvispektriga (HDR) signaali, adaptiivset kaadrisageduse kontrolli ning isegi 8K resolutsiooni. Nüüd selgus aga spetsifikatsioonilehe täpsemal läbivaatamisel, et HDMI 2.1 hakkab toetama ka 10K resolutsiooni ning kaadrisagedust kuni 120 Hz.

Sisuliselt oli antud informatsioon kättesaadav juba jaanuarist, kuid peavoolumeediani see ei jõudnud. Spetsifikatsioonilehelt on näha, et HDMI 2.1 hakkab toetama lisaks kõigele muule ka 10K lahutust 50 Hz, 60 Hz, 100 Hz ja 120 Hz värskendussagedusel. Mida tähendab see kõik aga mängurite jaoks?

Otseselt ei midagi – praegu maailma võimsaim mänguritele mõeldud graafiline kiip GP102 (mis on näiteks GTX 1080 Ti ning Titan Xp sees) suudab suure vaevaga tänapäeva mänge 4K resolutsioonil maksimaalsätetel ära jooksutada, hoides seejuures umbes 60 kaadrit sekundis. Arvutuste järgi peaks 10K120 olema 14 korda nõudlikum.

Kuigi hetkel domineerib graafiliste kiipide turgu Nvidia, ei ole neilt oodata suuri hüppeid graafikakaartide jõudluses tänu nõrgale konkurentsile AMD Radeoni poolt. Seega isegi kui arvestada näiteks 30% graafilise jõu kasvuga aastas (mis on kahjuks vähetõenäoline), suudaksid mängurivideokaardid 10K120 resolutsiooni välja jooksutada umbes 2027. aastaks.

See tähendab, et lähiaastatel pole mõtet loota, et ükski arvuti The Witcher 3 10K lahutuses ära jooksutab… rääkimata 10K monitoride olemasolust.

Allikas: PC Gamer