fbpx

Käes on jõulud – maagiline aeg, mil peolaua ümber saavad kokku vaevu tuttavad inimesed, kellel on väidetavalt sinuga sama perekonnanimi. Tädi Kaisa räägib viiendat aastat järjest, kuidas ta eelmisel aastal Kanaaridel käis, inimene (keda sa võib-olla tead) näitab sulle umbes kolmesajandat pilti ühest teisest inimesest (keda sa kindlasti ei tea) ning onu Heino pole rassist, aga…

Sellistel hetkedel on ainult loomulik otsida varju sisimas möirgava hingelise lumetormi eest sealt, kus tunned ennast kõige kodusemalt – mängude sooja palitukuue alt. Siin on 5 videomängu, mis aitavad sul jõuluajast terve mõistusega välja tulla.

Hitman: Holiday Hoarders

Oled Sa kunagi mõelnud, et klassikalises jõulufilmis „Üksinda kodus“ pääsevad väikest Kevinit tülitavad sulid Marv ja Harry liiga kergelt? Kaalud Sa lõputiitrite ajal endamisi, et murtud luude ja siniste silmade asemel väärinuks kurjamid jõulukingiks hoopis vetsupotti uputamist, kruvikeerajalobotoomiat või pühadehõngulist hoopi kirvega näkku? Sellisel juhul on Hitmani jõuluteemaline boonusepisood Holiday Hoarders just Sinu jaoks! Pariisis aset leidvas lisaosas jahib jõuluvana kostüümi riietatud Agent 47 kahte sihtmärki – Harry „Smokey“ Bagnatot ja Marv „Slick“ Gonifi, kelle eesmärk uhkel moeetendusel pole kindlasti jõulurõõmu levitamine. Nii et tuttmüts pähe, punane kuub selga ja piparkook põske! Tundub, et Harry ja Marv saavad sel aastal päkapikult sussi sisse rotimürki.

Duke Nukem: Nuclear Winter

Jõulud on ühtsuse aeg, mil jätame hetkeks kõrvale erimeelsused ja meid igapäevaselt lahutavad massiivsed ideoloogilised kuristikud. Isegi 1914. aastal Esimese maailmasõja päevil peatas pühaderahu üheks põgusaks hetkeks lausa relvade turmtule ja sirutas end üle eikellegimaa saksa kaevikutest prantsuse vägedeni, tuues need kaks vaenupoolt viivuks kokku ühiste väärtuste tähe all. Vahet pole, kas Sa oled suur või väike, must või valge, paks või vägivallast ja seksimist vohavate videomängude hullunud austaja – pühade ajal Sa üksi ei jää! Ja kui Sa peaksid juhuslikult kuuluma sellesse viimasesse klikki, siis otsi jõulumehe kingikotist Duke Nukem 3D 1997. aastal ilmunud laiendust Nuclear Winter, kus tulnukate poolt röövitud ja ajupestud jõuluvana ühendab jõud Feminist Elven Militiaga, et saavutada… midagi? Tõenäoliselt seksikat jõulurahu?

Horizon Zero Dawn: The Frozen Wilds

Horizon Zero Dawni laiendus The Frozen Wilds tõestab, et talvevõlusid ei  hävita miski, eriti biomassi kütusena kasutavate üliintelligentsete ja isepaljunduvate robotite poolt esilekutsutud totaalne holokaust, mis sunnib inimkonna tagasi kiviaega, kus väikesed primitiivsed hõimud elavad alalises olelusvõitluses massiivsete metallelukatega.  Küll aga võid Sa küsida, hea lugeja, ja õigustatult: „Martin, kas The Frozen Wildsil on üldse midagi jõuludega pistmist?“, mille peale mina vastan: „Lugeja, võib-olla. Ma ei tea. Ma pole jõudnud seda veel mängida. Mida sa küsisidki?“ Mis loeb, on see, et The Frozen Wildsis on palju lund. Ja millal on veel palju lund? Täpselt nii  – jõulude ajal! Okei, võib-olla mitte Eestis. Aga nagu pühad meile õpetavad, siis mõte on see, mis loeb.

Batman: Arkham Origins

Just siis, kui Bruce Wayne arvas, et ta peab veetma igava terrorismivaba jõuluõhtu kakaokruusi ja oma emotsionaalselt kauge ülemteenri seltsis, juhtub jõuluime! Kuskilt kargab välja mingi blackface’i kandev idikas ja paneb Batmani peale 50 miljoni dollari suuruse pearaha. Nüüd jahivad teda kaheksa maailma parimat mõrtsukat, kes (nagu Bruce’gi) naudivad tööd rohkem kui oma perekondadega aja veetmist, sest vastasel juhul ei kooserdaks nad jõuluõhtul mööda Gothamit ringi, et nahkhiirefetišiga rikkurit diskrimineerida! Rõõmsalt jõululaulu ümisedes tirib Bruce taaskord musta kostüümi selga, et öö otsa alamakstud kaakidele lõuga sõita, hämarates kohtades madalal häälel monoloogi jöriseda ja päästa Gotham veidriku küüsist, kes tõenäoliselt ei saa aru, et tema must näokate on kriminaalsem kui Bruce’ile mõrvarite kaela saatmine. „Pole hullu“, mõtleb Batman endamisi 200-kilomeetrise tunnikiirusega vastassuunavööndis kihutavas sünkmustas tangis verivorsti järades. „Küll ma ta aru saama panen.“

Saints Row IV: How the Saints Saved Christmas

Erinevalt üleval loetletud paganlikust mammonast on Saints Row IV – nagu nimigi reedab – mäng ennastsalgavale ristiinimesele ja sobib seega rahulikku jõuluaega nagu rusikas silmaauku (mis, irooniliselt, ei sobi absoluutselt rahulikku jõuluaega). Saints Row IV  lisapakk How the Saints Saved Christmas  on õpetlik jutlus jumalakartlikust preestribandest, mis läbi intensiivse palvetamise ja raju vagaduse päästab jõuluvana saatanliku korporatsiooni juudaslikust virtuaalsimulatsioonist. Tasane keelekasutus, konservatiivne stiil ning ajatult traditsiooniline seksuaalvähemuste ja sugude vahekordade käsitlus teevad How the Saints Saved Christmasist ideaalse mängu, mille seltsis saata mööda aasta tähtsaim sünnipäev*.  Sobib ideaalselt kirikusse kaasavõtmiseks ja pühapäevakoolis semudele tutvustamiseks. Hinne: 4,5/5 palvehelmest.

* 24. detsembril saab 45-aastaseks popstaar Ricky Martin