fbpx

Kui Stardew Valley eelmise aasta alguses pea eikusagilt ilmus ning koheselt südameid murdma hakkas, tekkis minus pisikene uudishimu. Toda huvi üritasin leevendada talvel, mil teos lõpuks ka konsoolidele jõudis.

Ja miks ma poleks ka pidanud, sest hästi paljud inimesed nii siit- kui ka sealtpoolt Suurt Lompi kiitsid mängu taevani ning rääkisid, kuivõrd sõltuvusttekitava elamusega teose näol tegemist on. Nii ma siis ostsingi selle enda Xbox One’ile, mängisin seda mõne tunnikese… ning sinna ta jäigi. Ehk oli asi kontrollskeemi kanguses ja sellest tulenevas arvamuses, et mäng toimiks PC peal paremini või hoopiski asjaolus, et see tundub olevat selline teos, mida ajaviiteks mõne muu tegevuse (nagu näiteks podcasti kuulamine) kõrvale teha, mitte mille tõttu konsooli taha istuda ja oma aega okupeerida. Igatahes jäi too lubatud särts tekkimata ning minu ja Stardew Valley vaheline keemia oli loodetust lahjem.

Ometigi oleks see mäng pidanud mulle meeldima. Esiteks, ma olen maalt. Pikka aega linnavurleks olemine tekitab ikka vahel tahtmise oma sõrmed mullaseks teha, ent ma olen üpriski kindel, et kui ma kõblaga Kadrioru parki madistama läheksin, vaataksid inimesed minu peale imelikult. Seega oleks ainus lahendus oma soovid virtuaalselt lahendada. Teiseks olen ma üks neist, kes kunagi Facebookis esimesi samme tehes ka Farmville’iga tutvust tegid (aga mitte Mafia Warsiga, jäägem ikkagi agrikultuurseks), lisaks olen ma veetnud oma elu jooksul loendamatuid tunde Minecraftis koobastes koletistega võitlemise ja teemantite kaevandamise asemel peenraid harides ja porgandeid kasvatades. Ning lõpetuses, ma olen juba aastaid kurameerinud ideega mõne Harvest Mooni mänguga (millelt Stardew Valley ilmselgelt šnitti võtab) tutvuda, ent pole selleni lihtsalt jõudnud.

Ja nüüd olen ma punktis, kus mul on ilmselge huvi fiktsionaalse maaviljeluse vastu ning teleri kõrval puhkav Nintendo Switch – üks parimaid asju, mis tänavu ilmavalgust on näinud – võimaldaks mul seda teha igal pool, igal ajal. Lisaks kõrgub mu pea kohal küsimus: „Kas ma peaksin Stardew Valleyle veel ühe võimaluse andma?“, sest ega too mäng ilmaasjata Switchi e-poes müüduimate teoste seas pole. Ainus asi, mida ma kardan on see, et too mängu kohatine puisus (eriti just kontrollide osas) tõukab mind taaskord eemale.

Kas ma peaksin riskima?