fbpx

Jonne TOP 5 mängu aastal 2017

2017 pakkus rohkem häid videomänge kui aega, seega paratamatult jäi nii mõnigi meistriteos proovimata (sealhulgas ka Level1 Aasta Mäng). Täiesti mängimata siiski ei jäänud – siin on need 5, mis mulle kõige ägedamaid elamusi pakkusid.

Horizon Zero Dawn

Mängu parimaks küljeks on protagonist Aloy, kes on väga hea ja tugev eeskuju, seda nii neidudele kui ka noormeestele. Tegemist on äärmiselt iseseisva naiskarakteriga, kes saab kõigega hakkama, mis tema teele on sattunud. Tegelaskujuga pole üle pingutatud ega midagi üleliigset lisatud.

Horizon Zero Dawn on oma olemuselt avatud maailmaga mäng, seda nii heas kui halvas mõttes. Olemas on toimiv ööpäevatsükkel ja dünaamiline ilmastiku vahetus. Vaenlasi saab maha nottida mitmesugustel viisidel, näiteks kasutades kas Tripcasterit (erinevat sorti püünised) või vibu, mis tulistab välja eritoimelisi nooli, mis on kas plahvatavad, sütitavad või annavad särtsu. Ei saa mainimata jätta ka oda, millega saab masinaid enda poole võita ja vajadusel ka laiali lammutada. Mängukeskond on vaheldusrikas, mis viib tegevuse nii metsa, džunglisse, kõrbesse kui ka lumisesse mäestikku. See pakub mõnusat vaheldust.

Hellblade: Senua’s Sacrifice

Mäng, mis paneb mõtisklema esitatud loo taga peidus oleva allteksti üle. Lugu räägib skisofreenilisest varakeskaja keldi sõdalasnaisest nimega Senua. Jah, tegemist on veel ühe tugeva naiskarakteriga, kes võitleb deemonitega, seda nii enda peas kui väljaspool seda. Hellblade paneb mängija ligilähedaselt kogema seda, mida tunneb hullumeelsuse all kannatav inimene, tuues sisse skisofreenilise mõistuse filtri. Kõik, mis vaateväljas parajasti asub, ei pruugi olla tegelikult olemas, vaid see on silmapete. Now you see it and now you don’t.

Cuphead

Mäletate neid vanakooli multikaid, mida sai videokasseti pealt vaadatud? Cuphead on just selliste 30ndate multikate stiilis platvormikas, mis on päris raske ning võib viia puldi ja seina omavahelise kokkupõrkeni. Minu puhul seda küll ei juhtunud, kuid sellegipoolest on tegemist ühe väljakutsuva teosega, mis on väärt kogu selle mängimisele kulunud aega. Tasemed koosnevad lõpubossidest, kuid seal on ka vahepealseid väiksemaid vastaseid, keda saab sama moodi klobida.

Lisaks saab koguda münte, mis võimaldavad osta erinevaid võimeid ja relvasid. Iga boss vajab erinevat lähenemist relvade ja võimete osas ning –mis kõige tähtsam selle mängu juures – reaktsioonikiiruse olemasolu ja õigete otsuste tegemist.

Resident Evil 7: Biohazard

Jah, mulle meeldivad õudusmängud, eriti siis, kui need on head ja panevad korralikult võpatama (kahjuks juhtus seda terve mängu peale ainult ühel korral). Peategelane Ethan Winters saab oma 3 aastat tagasi müstiliselt kadunud naiselt Mialt e-maili, mis kutsub ta pärapõrgusse. Kohale jõudes saab Ethan omapärase vastuvõtu Bakerite poolt, kes tahavad teda vahendeid valimata oma pereliikmeks teha. Welcome to the family, son!

Kõige põnevam tegevus toimub vanades majades, mis on hästi üles ehitatud ning kuhu on peidetud erinevaid saladusi ja mõistatusi. Üllatusmomente leidub rohkem kui küll, seda igale maitsele.

Life is Strange: Before the Storm

Nautisin ääretult esimest Life is Strange’i, kus peategelane oli aja tagasi kerimise võimega Max. Seetõttu ootasin väga ka eellugu, kus Maxi asemel saab kehastuda Chloe’ks, kes (erinevalt esimesest osast) pole jõudnud tekitada oma mässumeelset suhtumist. Mäng sisaldab humoorikaid taaskohtumisi vihale ajavate tegelastega ning keerukaid omavahelisi suhteid. Before the Storm toob meieni huvitava lisana ka mängusiseseid mänge, nagu Dungeons and Dragons või tõde ja tegu.