fbpx

Aasta oli 2009. Suvise videomängumessi E3 raames toimunud Sony pressikonverentsil sammus lavale SCEA senine juht Jack Tretton ning kinnitas juba aastaid õhus olnud jutte, et Rockstar on Sony konsooli tarbeks uhiuut mängu valmistamas. PlayStation 3 eksklusiivteose pealkirjaks sai Agent ning mäng pidi olema 1970ndatel toimuv detektiivipõnevik. Ilmumise asemel ootas meid ees aga vaikus…

2015. aastal internetti jõudnud ekraanitõmmis arendusjärgus olevast teosest.

Agent pidi aset leidma külma sõja tipphetkedel, keset poliitiliste salamõrvade ja spionaaži virr-varri. Seda kirjeldati eelkõige kui hiilimispõhist märuliteost, mille mängitavuselemendid võinuks meenutada üht teist Rockstari üllitist, nimelt Manhunti. Teose arendajaks määrati Rockstar North – Rockstari mitmest harust see peamine, kelle käe all on valminud kõik stuudio tuntumad nimed, nagu Grand Theft Auto seeria ning vesternimärul Red Dead Redemption (lisaks ka eelmainitud Manhunt). Seega oli kogu projekt juba eos heades kätes. Kahjuks tundub, et Agent nende käte vahelt vabaks rabeleda ei suutnudki – aastate jooksul on mängu mainitud vaid möödaminnes, lisaks on aeg-ajalt internetti lekkinud mõningaid pilte ja ekraanitõmmiseid.

Algseks ilmumisaknaks plaaniti 2010. aastat, ent 12 kalendrist väljarebitud lehte hiljem ei olnud teos jätkuvalt kohale jõudnud. 2011. aastal kinnitas Rockstari haldaja Take-Two, et mäng on jätkuvalt arenduses. Sama aasta E3 ajal antud intervjuus andis Jack Tretton mõista, et mäng ei pruugi enam PlayStation 3 eksklusiiv olla: „See on Rockstari otsus“. PS4 tulekuga kerkis Agent taaskord päevakorda, sest nii mõnelgi tekkis küsimus, mis nüüd saab – kas mängu arendus, mis väidetavalt jätkuvalt käimas oli, tuuakse üle uuele põlvkonnale? Rockstar ja Take-Two jäid kidakeelseks. Lootust anti 2013. aastal, kui Take-Two uuendas Agenti kaubamärki. Täpselt sama tehti ka aastal 2016.

Lootuskiir tõstis pead ka mullu, kui ühe twitterikonto kaudu ujusid esile mängu kontseptsioonipildid, mis kujutasid lumiseid nõlvasid ja jäiseid autoteid. Sellest hoolimata jäi too ainsaks uudiseks.

Rockstari kodulehel on mäng jätkuvalt üles märgitud, kui PlayStation 3 eksklusiiv. Tundub, et Agent on, nagu viimased lekkinud pildid mõista annavad, jäises limbos. Mäng on tilgutite all ning kuigi kõik näevad, et sel enam eluvaimu pole, ei juleta siiski juhet seinast tõmmata.

Take-Two endinde president Ben Feder ütles omal ajal Agenti kohta nõnda: „See mäng, nagu muugi Rockstar Northi toodang, saab olema väga, väga lahe. See kompab piire, annab oma žanrile uue definitsiooni ning saab olema täiesti enneolematu viis, mil me videomänge kogeme!“