fbpx

Hiljuti ilmunud uudis Inteli järjekordse riistvaralise turvaaugu kohta nende protsessorites tekitas pingelise atmosfääri peaaegu kõikide arvutikasutajate seas. Mida see probleem aga reaalsuses endast kujutab ja kas peaks tõesti mures olema, kui kodus Inteli protsessoriga masin?

Antud turvaviga ei ole ainult uusimates arhitektuurides, vaid peaaegu igas viimase 10 aasta jooksul ilmunud Inteli protsessoris.

Tegu on Inteli protsessorite kerneli-põhise turvaveaga. Kernel arvutis on spetsiifiline mikrokood, mis laseb riistvaral suhelda Windowsi ja muude programmidega. Antud probleemi ei saa lihtsalt parandada – vastutus langeb pigem Microsofti ja teiste suurarendajate peale, kes peavad lähinädalal vastavaid parandusi välja laskma.

Kas see aga mõjutab igaühe masinat? Arvatavasti mitte. Nagu Phoronix näitas oma testides, siis vähemalt Linuxil põhinevates arvutites mõjutab antud turvaviga pigem servereid ja virtuaalmasinaid. Mõju võib ulatuda 5% kuni 30%. Mängudes selle mõju näha ei ole, samuti ei mõjuta see AMD protsessorite kasutajaid, kuna nendest sellist turvaauku ei leitud.

Vähemalt Linuxi operatsioonisüsteemis ei ole mängudes mingit mõju jõudlusele näha.

Seda, kas Microsofti parandus mõjutab Windows 10 põhinevate masinate jõudlust, näeme varsti – 10. jaanuaril peaks antud parandus massidesse jõudma. Praegu aga pole otsest põhjust muretseda, vähemalt Windows 10 tavakasutajatele.