fbpx

Kõik need Eestis tehtud videomängud

Sünnipäevadel on kombeks meenutada sünnipäevalapsega seonduvat, mida ta on saavutanud, mis temaga on juhtunud. Erandiks ei saa ju olla Eesti Vabariigi iseseisvuspäev.

Kes veel mäletab, siis möödunud aasta lõpul soovis Steam Soome sünnipäevaks õnne tehes meie põhjanaabrite tehtud videomängudele suuri allahindlusi. Eestiga kahjuks pole mõtet nii teha, sest siitmailt tulnud videomänge on Steamis lihtsalt liiga vähe. Ja mitte ainult Steamis. Kui aus olla, on Eestis videomängude arendus ikka häbiväärselt teisejärguline tegevus võrreldes kogu meie suure ja uhke IT sektoriga. Aga sellisel tähtsal päeval ei saa rääkida teemadest, mis on valesti. Jätame need homsesse päeva. Kui palju on üldse ilmunud Eestiga seotud, ehk siin arendatud või eestlaste osalusega valminud videomänge?

Kohalikud arendajad on pannud kokku nimekirja mängudest, mille mängimine on kohustuslik igale patriootlikule videomängurile. Kas see nimekiri on ideaalne, pole täpselt teada, kuid kindlasti on see üks täielikumaid liste, kui sooviks tutvuda kohalike teostega. Shipped.ee kuvab kronoloogilises järjekorras koos linkidega videomängud, seda alates 1990. aastal ilmunud Kosmonaudiga, mille valmistas Bluemoon Interactive. Vahemärkusena on vaja kindlasti lisada, et samad mehed said hiljem tuntuks kui Skype loojad. Nimekirja värskeim sissekanne on aga Nirvana Pilot Yume, mis on inspireeritud just eelpool nimetatud videomängust.

Kuigi konseptuaalselt on ring meeldivalt täis saanud, loodan siiralt, et see nimekiri saab igal järgneval aastal järjest enam kohalike videomängudega täidetud ning mine tea, ehk juba viie või kümne aasta pärast soovib Steam ka Eestile õnne tehes ühe suure allahindluse kohalikele headele videomängudele.