fbpx

Eelmise aasta lõpus võeti Ameerikas vastu otsus, mis oma olemuselt annab suurtele võrguedastajatele võimaluse oma klientidelt nõuda rohkem raha sama või vähema internetifunktsionaalsuse eest. Aprillis läheb antud otsus jõusse, mis jätab Ühendriikide elanike igapäevaelule ühel või teisel moel kindlasti tuntava jälje.

Ajit Pai, USA FCC esimees.

Tegu on netineutraalsust ümberlükkava seadusega, mida endine Verizoni advokaat ja praegune FCC (ingl. k Federal Communications Commision – Föderaalne Kommunikatsiooni Komisjon) esimees Ajit Pai eelmise aasta viimastel kuudel agressiivselt propageeris. Netineutraalsuse põhimõte seisneb selles, et internet on nagu vesi – suurkorporatsioonid ei tohi kontrollida, mis otstarbel inimene seda kasutab. Juhul, kui netineutraalsust kaitsvad seadused kaovad, ilmneb suur tõenäosus, et USA internetipaketid hakkavad sarnanema televisioonipakettidele, kus pakutakse eraldi pakette mängurile, sotsiaalmeedia kasutajale või voogedastajale. Samuti võivad tagasi tulla andmete piirangud koduinterneti kasutamisel.

Suurim küsimus on aga see, kas Ameerikas tehtu võib tunda anda ka Euroopas ja Eestis? Otseselt mitte, kuid kaudselt kindlasti näeme antud seadusandluse tagajärgi läbi tulevate aastate. Suurima tõenäosusega tõusevad hinnad USA firmadel, mis pakkuvad voogedastusel põhinevaid teenuseid, näiteks Spotify või Netflix. Halvimal juhul paneb see ka kohalikke teenusepakkujaid sarnaseid lünkasid seaduses otsima, kuigi Euroopa seadusandlus kaitseb selles osas siiski kasutajaid.

Mõned osariigid kaebasid FCC kohtusse, kuid arvatavasti ei päästa see olukorda, kuna Ajit Pai on olnud seaduse läbilükkamisega ülimalt agressiivne. Loodame, et Maarjamaale mehe mõjutused ei jõua…

Allikas: IGN