fbpx

Keskkriminaalpolitsei kahtlustab Level1 kaasasutajat ja tegevjuhti Andri Allast altkäemaksu andmises eesmärgiga mõjutada Eesti Sotsiaalmeedia Auhindade PLAYNUPP 2018 tulemusi.

Level1 kaasasutaja ja tegevjuht Andri Allas

4. märtsil toimunud sotsiaalmeedia auhindade jagamisel pärjati Level1 Aasta Gameri tiitliga. Tegu oli vastuolulise valikuga, mis tekitas nii kohaliku mängijaskonna kui ka mänguteemalise sisu loojate seas vastakaid reaktsioone. Küsiti, kuidas on võimalik Aasta Mängijaks valida organisatsioon, mille YouTube’i kanalil on võrreldes teiste eestimaiste sisuloojatega nii väikesed vaatajanumbrid. Kriitikarahe alla sattunud Andri Allas põhjendas auhinnavõitu Level1 videote kõrge kvaliteediga, kuid pea kuu aega kestnud politseiuurimine annab alust kahtlustada Allase ja sotsiaalmeedia auhindade žürii kuritahtlikku kokkumängu.

„Andri Allase tõi politsei huviorbiiti vihje anonüümseks jääda soovivalt YouTube’i sisuloojalt“, selgitas keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler täna hommikul toimunud telefoniintervjuus. „Tänu vihjele asusime võrdlema Level1 YouTube’i videote vaadatavust teiste kodumaiste mänguvideote loojate vaatajanumbritega. Jõudsime järeldusele, et ei ole lihtsalt loogiline, et nii tundmatu kanal nagu Level võidaks sellise auhinna teiste suurte tegijate ees ilma sohki tegemata. Level1 sai võita ainult kriminaalseid meetmeid kasutades.“

Korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler

Ombleri sõnul omandas märtsi jooksul toimunud uurimisoperatsioon ulatuslikud mõõtmed. „Jälgisime Allase liikumist ja vaatasime üle ta pangaülekannete ajaloo. Kuulasime prefektuuris üle ka kõik kümme PLAYNUPP 2018 žürii liiget.“ Politseile sai selgeks, et vahetult auhinnavõidule eelnenud perioodil oli Allase pangakontolt kantud raha mitme žüriiliikme kontodele. „Summad ulatusid 25, vahel isegi 30 euroni“, täpsustas Ombler. Lisaks olevat Allas lubanud žüriile vastutasuks toetuse eest MängudeÖÖ S-suuruses meeste T-särke ja võimalust veeta jaanipäev tema Viljandi järve vahetus läheduses asuvas vanematekodus juhul, kui tema ema sel ajal kodus ei peaks viibima.

Allas seevastu leiab, et politsei uurimise alla sattumine toob talle lõpuks ometi selle tuntuse, mida ta enda arvates juba pikalt väärib. „Level1 on alati olnud vabatahtlikul panusel põhinev organisatsioon, mis kellelegi sentigi palka ei maksa“, sõnas Allas Põhja prefektuuri arestimajast antud telefoniintervjuus. „Ja minu arust on väga uhke, et kuigi me kasumit ei teeni, siis on meil ikka piisavalt raha, et erinevaid auhinnakomisjone kinni maksta. See näitab, et ma oskan lihtsalt hästi numbreid liigutada ja majanduslikult mõelda. Tore, kui teised ka sellest lõpuks aru saama hakkavad!“

Pealtnägija foto Andri Allase vahistamisest.

Küsimust, mida pidas ta silmas „erinevate auhinnakomisjonide kinni maksmise“ all, Allas ei kommenteerinud. Allase süüasja eelistung toimub 14. aprillil kell 21:00 Tallinnas. Viljandi aukodanikuna määratakse talle kaitsja Viljandi linna poolt, seega on enam kui tõenäoline, et Allas läheb vangi väga pikaks ajaks.